Ябълка, круша или нещо друго? Има ли значение формата на тялото ви за здравето?

Телата се предлагат в различни форми и размери, което ни прави уникални.

Въпреки че има огромен натиск от обществото да изглеждате по определен начин, важно е да дадете приоритет на здравето си пред идеалите за красота — и да имате предвид, че „здравето“ изглежда различно за всеки.

От известно време хората описват формите на тялото, като ги сравняват с плодове, особено круши и ябълки. Хората с „крушовидни“ тела често се смятат за по-здрави от тези с „ябълковидни“ тела.

Но вярно ли е това?

Тази статия се гмурка в формите на тялото на ябълка и круша, изследванията зад тях и дали те наистина означават нещо за вашето здраве.

Разбиране на сравненията на формата на плодното тяло

Хората са използвали термини за плодове, за да опишат формите на тялото в продължение на много години, защото това е лесен начин за описване на типове тяло, без да се използват по-научни, официални термини.

Формата на тялото „ябълка“ е известна в научната общност като „андроид“, което означава, че по-голямата част от мазнините се съхраняват в средната част и по-малко мазнини се съхраняват в бедрата, задните части и бедрата.

Хората с андроидно тяло са склонни да имат по-голямо съотношение на талията към ханша, което означава, че талията им е по-голяма или близка до еквивалентна обиколка на бедрата им.

За разлика от тях, формата на тялото „круша“ е известна като „гиноид“, което означава, че повече мазнини се съхраняват в бедрата, задните части и бедрата, отколкото в средната част.

Хората с гиноидно тяло често имат по-малко съотношение на талията към ханша, което означава, че бедрата им обикновено са по-широки от талията.

Въпреки че има по-формални термини за описание на формите на тялото, обикновеният човек може по-добре да си представи ябълка или круша, отколкото андроиден или гиноиден тип тяло.

Формата на тялото влияе ли върху вашето здраве?

На първо място: Начинът, по който изглежда тялото на човек, не ви казва автоматично дали е здрав.

Въпреки това някои форми на тялото може да са изложени на повишен риск от отрицателни последици за здравето, според многобройни изследвания.

един 2020 преглед от 72 проучвания установиха, че хората с по-голямо разпределение на мазнините в областта на стомаха (форма на ябълка) имат значително по-висок риск от смърт поради всякакви причини, отколкото тези с крушовидно тяло.

В един Проучване от 2019 г включващи 2683 жени в постменопауза, тези, които имат тип тяло ябълка – повече мазнини в средната част и по-малко мазнини в краката – са три пъти по-склонни да имат сърдечни заболявания, отколкото тези с тип тяло круши.

Интересното е, че притежаването на тип тяло круша има защитен ефект срещу сърдечни заболявания, намалявайки риска с до 40%.

Друг проучване установиха, че телата с форма на ябълка са значително свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2, независимо от индекса на телесна маса (ИТМ). (Запомнете: ИТМ има ограничения като предиктор на здравето, особено за цветнокожите.)

Също така, малък проучване включително 49 мъже установиха, че въпреки еднаквия ИТМ, телесно тегло и процент на телесни мазнини, мъжете с повече андроидни мазнини имат по-ниска ендотелна функция, което води до по-лош кръвен поток в тялото.

Те също така имат по-висока инсулинова резистентност, нива на липиди в кръвта и сърдечна честота, което предполага влошено сърдечно и метаболитно здраве.

Накрая, а 2021 преглед от 31 проучвания установиха, че наднорменото тегло около средната част е значително свързано с по-голям риск от сърдечни заболявания.

Прегледът установи, че за всеки 10 см (3,9 инча) увеличение на обиколката на талията има 3% и 4% повишен риск от сърдечни заболявания съответно за жените и мъжете.

Други отрицателни последици за здравето – като напр заболяване на бъбреците, бял дроб и колоректален рак и дори когнитивен спад — са свързани с централно затлъстяване (наличие на излишни мазнини в средната част).

В крайна сметка повечето изследвания показват, че разпределението на мазнините – не непременно телесното тегло или ИТМ – може да повлияе на здравните резултати.

Бележка за пола

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистики и други данни, е доста двоичен — „мъжки“ и „женски“ или „мъже“ и „женски“.

Ние осъзнаваме, че тези условия не обхващат всички идентичности и преживявания. Конкретността обаче е ключова при отчитането на участниците в изследването и клиничните открития, така че ние използваме същия език, който използват проучванията, които цитираме.

Насърчаваме ви да говорите със здравен специалист, ако имате нужда от подкрепа при навигирането как информацията в тази статия може да се отнася за вас.

Плодовите метафори имат ограничения

Въпреки че използването на плодови метафори за описване на типове тяло може да е удобно, не е идеално.

Използването на обекти за описание на типа тяло на човек създава възможност за другите да правят общи предположения за здравето и тялото на някого.

Например, хората с по-високо телесно тегло и телесни мазнини са склонни да изпитват пристрастие към теглото в здравни заведения, което означава, че здравните специалисти могат да се съсредоточат само върху теглото си, независимо от причината да потърсят медицинска помощ.

Това може да накара хората да загубят доверие в здравните специалисти и да забави диагнозата, лечението и грижите.

Правенето на предположения за здравето на хората въз основа на техния тип тяло също може да бъде лоша услуга за тези с крушовидни тела, тъй като здравните специалисти, с които взаимодействат, може да не проверяват здравословните състояния въз основа на техния тип тяло.

Освен това използването на такива термини може да влоши представата за тялото на човек, като внуши, че той няма „идеалния“ тип тяло. Бинарният характер на тези термини също не успява да разпознае, че има други типове тяло освен тези с форма на круша и ябълка.

Нещо повече, позиционирането на един тип тяло като по-добър от друг може да доведе до осъждане и стигма срещу хората с други типове тяло. Никой не трябва да модифицира тялото си, за да прилича на чуждо, а изследванията показват, че формата на тялото така или иначе не е избор.

Генетиката може да играе роля във формата на тялото ви. Някои хора имат по-дълъг торс и по-къси крака, докато други може да имат по-къс торс и по-дълги крака или да са някъде по средата. Вашият ръст и дължина на крайниците могат да играят огромна роля за начина, по който изглежда тялото ви.

Хормоните също могат да играят роля. Например, хормонални различия между мъжете и жените може да доведе до разлики в складирането на мазнини. Мъжете често съхраняват повече мазнини в областта на корема си, докато жените са склонни да съхраняват повече мазнини в бедрата, краката и задните части.

Тъй като нивата на естроген при жените намаляват с възрастта, телата им са склонни да съхраняват повече мазнини в областта на стомаха и по-малко в долната част на тялото.

Въпреки че изследванията свързват типовете тяло на ябълка или андроид с по-голям риск от хронични заболявания, това не винаги е така. Някой с повече мазнини в областта на корема може да бъде в страхотно здраве, докато някой, който има различен тип тяло, може да не е.

И накрая, наличните изследвания се основават предимно на данни от наблюдения, което означава, че не могат да потвърдят причинно-следствени връзки. По този начин, докато типовете тяло на ябълка са свързани с повишени рискове за здравето, не е сигурно, че формата на тялото на ябълката е причината за тези рискове.

Повече за пристрастията към теглото

Въпреки че проучванията често предполагат, че затлъстяването е рисков фактор за определени здравословни състояния, те рядко отчитат ролята, която стигмата и дискриминацията върху теглото играят за здравето. Дискриминацията е един от социалните детерминанти на здравето – условията в ежедневния живот, които влияят на нашето здраве – и тя може и допринася за неравнопоставеността в здравеопазването.

Дискриминацията по отношение на теглото в здравеопазването може да попречи на хората с високо телесно тегло да потърсят медицинска помощ – а тези, които го направят, може да не получат точна диагноза или лечение, тъй като лекарите могат да припишат опасенията си за здравето си единствено на теглото си.

В резултат на това всяко здравословно състояние, което човек може да има, може да е в по-напреднал стадий до момента, в който получи диагнозата.

Междувременно опитът със стигмата на теглото в ежедневието, дори извън медицинските среди, са свързани с отрицателни последици за психическото и физическото здраве.

Всеки заслужава подходящо и състрадателно медицинско обслужване. Ако се интересувате от намирането на здравни специалисти, включващи тегло, може да искате да проследите работата на Асоциацията за разнообразие на размера и здравето, която разработва справочник.

Други начини за измерване на телесния ви състав

Има много начини че можете да разберете по-добре състава на тялото си и риска за здравето, като например:

  • Обиколка на талията: По-голямата обиколка на талията (по-голяма от 35 инча или 85 см при жените; повече от 40 инча или 101,6 см при мъжете) показва по-голяма телесна мазнина в коремната област и по-голям риск от хронично заболяване.
  • Съотношение талия към ханш: Това съотношение сравнява разликата в обиколките на талията и бедрата, което може да помогне да се посочи разпределението на мазнините. Съотношение по-голямо от 0,80 при жените и по-голямо от 0,95 при мъжете предполага по-големи запаси от мазнини в областта на стомаха. Тези с по-високо съотношение на талията към ханша са изложени на по-голям риск от хронично заболяване.
  • Процент телесни мазнини: Това може да ви каже колко мазнини се съхраняват в тялото ви. Въпреки че като цяло това може да е полезно, не всички тестове ви казват къде се съхраняват мазнините.
  • Лабораторни изследвания: Анализът на кръвта може да каже на вас и на здравните специалисти какво е вашето здраве, независимо от вашия тип тяло.

Въпреки че тези измервания и тестове могат да бъдат полезни, здравните специалисти не трябва да разчитат само на един тест, за да направят преценка за нечие здраве. Вместо това те трябва да направят последващи тестове, ако имат някакви притеснения.

Освен това е важно да гледаме на здравето от всички ъгли, включително диета, физическа активност, навици на съня, стрес, генетика и психическо благополучие.

Долния ред

Хората често използват термините „круша“ и „ябълка“, за да опишат как изглеждат телата и как се разпределят мазнините. В исторически план тези термини са били използвани като индикатори за здравето на човека.

Многобройни изследвания са установили, че по-голямото разпределение на мазнините около средната част – тип тяло “ябълка” или “андроид” – може да бъде свързано с по-висок риск от хронични заболявания и лоши здравни резултати.

Въпреки това, тъй като много от тези проучвания са наблюдателни, резултатите не показват ясно колко голяма роля наистина играе типа на тялото за здравето.

Освен това е проблематично да се използва външният вид на човек, за да се правят обобщения за неговото здраве, тъй като телата идват във всякакви форми и размери. Такива обобщения също насърчават пристрастия към теглото, което може да доведе до забавени грижи и лечение.

Вместо това е важно за вас и всички здравни специалисти, с които работите, да гледате на здравето си холистично, като вземете предвид всички аспекти на здравето, включително начин на живот, генетика и фактори, свързани с възрастта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss