Шоколад и запек: Разбиране на връзката

Малко храни са толкова обичани като шоколада. Подаряваме го на нашите любими на Свети Валентин и печем хапки от него в бисквитки. Колкото и хората да обичат шоколад, някои хора му приписват едно страдание. Много хора казват, че шоколадът ги прави запек. Всъщност, когато изследователите попитаха група хора с хроничен запек или синдром на раздразнените черва (IBS), кои храни са предизвикали симптомите им, повечето от които назовават шоколада като виновник.

Вярно ли е? Може ли това сладко лакомство да причини такъв неприятен страничен ефект? Или възприятието се различава от реалността? Ето един поглед към връзката между шоколада и запека.

Какво е запек?

Запекът се появява, когато нямате толкова много движения на червата, колкото обикновено. Технически се дефинира като по-малко от три изхождания на седмица.

Хората, които имат запек, произвеждат твърди, сухи изпражнения, които се движат по-бавно през червата. Въпреки че запекът не е животозастрашаващ, той може да бъде неудобен. Заедно с коремен дискомфорт и подуване на корема, можете да развиете хемороиди и сълзи в ануса, ако имате запек за дълго време.

Какво причинява запек?

Запекът често произтича от проблеми с вашата диета. Фибрите и водата правят изпражненията по-меки и по-лесни за преминаване. Ако не получавате достатъчно фибри или вода в диетата си, може да получите запек.

Някои лекарства могат да причинят запек като страничен ефект. Те включват:

 • антиациди
 • лекарства против припадъци
 • лекарства за кръвно налягане
 • добавки с желязо
 • лекарства за болестта на Паркинсон
 • наркотични болкоуспокояващи
 • някои антидепресанти

Запекът може да произтича и от едно от следните здравословни състояния:

 • диабет
 • болестта на Паркинсон
 • удар
 • други заболявания, които засягат мозъка или гръбначния Ви стълб
 • наранявания на гръбначния мозък
 • тумори в червата
 • недостатъчна активност на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм

Понякога запекът е временен резултат от промяна в живота. Много жени развиват запек по време на бременност поради промяна в нивата на хормоните. Някои хора получават запек само когато пътуват. С напредването на възрастта движението в червата ви се забавя и е по-вероятно да получите запек.

Как шоколадът влияе на запека?

Проучванията не са потвърдили, че шоколадът причинява запек, въпреки че някои хора твърдят, че имат повече проблеми да ходят до тоалетната, след като го ядат. Може да не е виновно какаото. Запекът може да е резултат от други съставки в шоколада. Например, шоколадовите пръчици и тортите съдържат мляко, което някои хора намират за запек.

Шоколадът съдържа и кофеин, който може да допринесе за дехидратация. Липсата на вода в червата прави изпражненията сухи и по-трудни за преминаване. Храните, пълни с шоколад, обикновено са с високо съдържание на захар, което също може да бъде трудно за червата ви. Захарта често замества по-здравословните храни с високо съдържание на фибри във вашата диета, които поддържат редовното движение на червата ви.

Как шоколадът влияе на различни групи хора?

Реакцията на тялото ви към шоколада може да зависи от това какви други състояния имате. Например, шоколадът може да предизвика запек при хора с IBS. относно 10 до 15 процента от американците имат IBS, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. Защо шоколадът може да допринесе за запек при хора с IBS, не е ясно.

Докато шоколадът причинява запек при някои хора, какаото или неговите компоненти всъщност могат да помогнат при запек при други хора. В проучване от 2006 г., публикувано в списанието Педиатрия, изследователидава какаови люспи, които са външната част на какаовите зърна, които се изхвърлят по време на производството на шоколад, на деца с хроничен запек. Обвивите, които са с високо съдържание на фибри, помогнаха на децата да ходят по-често до тоалетната и улесниха това.

Прочетете повече: Домашни средства за лечение на IBS, които работят »

Колко шоколад можете да ядете, без да получите запек?

Дали трябва да ядете шоколад и колко често трябва да го ядете зависи от това как ви влияе. Ако изглежда, че шоколадът не причинява запек, няма причина да спрете да го ядете. Трябва да ядете шоколад умерено, защото е с високо съдържание на мазнини и калории.

Ако изглежда, че шоколадът ви причинява запек, опитайте да го премахнете от диетата си и вижте дали това помага. След като се почувствате по-добре, можете бавно да въвеждате отново шоколада малко по малко и да видите дали ще развиете отново запек.

Кога ще се изчисти запекът?

Ако запекът ви се дължи директно на шоколада, той трябва да се изчисти веднага след като премахнете храните, съдържащи какао, от диетата си. Въпреки това, ако спрете да ядете шоколад и запекът ви продължи, нещо друго може да предизвика състоянието. Може да се наложи да елиминирате други храни, за да намерите източника или да се консултирате с Вашия лекар за съвет.

Как да предотвратим запек

Промени в начина на живот

Един от най-добрите начини да избегнете запек е да направите няколко промени в диетата си. Яжте повече храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Фибрите добавят обем към изпражненията ви, което ги прави по-лесни за преминаване. Възрастните трябва да се придвижват 22 до 34 грама на фибри в диетата им всеки ден.

Също така трябва да увеличите дневния си прием на вода. Течността помага при движението на изпражненията.

Упражнението трябва да върви заедно с диетата. Фитнесът е полезен за всяка част от тялото ви. Поддържането на активност оптимизира здравословната функция на червата.

Също така, не бързайте да посещавате тоалетната. Седнете и си дайте време да отидете, така че да знаете, че сте изпразнили напълно червата си.

Лаксативи

Ако тези предложения за начин на живот не работят, можете да опитате слабително, което да ви помогне да си отидете. Лаксативите се предлагат без рецепта и се предлагат в няколко форми:

 • Образуващите агенти придвижват повече течност в червата ви. Те включват Citrucel, FiberCon и Metamucil.
 • Осмотичните лаксативи също увеличават количеството течност в изпражненията. Те включват мляко от магнезия и MiraLAX.
 • Омекотителите за изпражнения правят изпражненията по-меки, като ги карат да абсорбират повече течност. Те включват Colace и Surfak.

Стимулиращи лаксативи също са опция. Марките включват Correctol, Dulcolax и Senokot. Те действат чрез придвижване на изпражненията през червата чрез задействане на мускулни контракции. Тези лаксативи са по-силни от другите видове и могат да причинят странични ефекти като коремни спазми и диария. Поради това не трябва да се задържате на стимулиращи лаксативи дългосрочно.

Вашият лекар може също да предпише лекарства или да предложи други лечения за облекчаване на запека.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss