Чувство за безопасност в тялото след Роу срещу Уейд

Илюстрация от Бейли Маринър

Решението на Върховния съд на САЩ да отмени Роу срещу Уейд на практика слага край на 50-годишна конституционна защита на правото на аборт.

Криминализирането на аборта внезапно е неизбежна реалност за милиони хора в щатите в цялата страна.

Без свободата да търсят законни аборти, хората могат да бъдат принудени да издържат на нежелана – дори опасна – бременност.

Това има измерими последици за здравето и благосъстоянието на бременни хора и деца.

Мнозина изпитват мъка, тъга, гняв и болка след решението, докато скърбят за загубата на безопасна, законна телесна автономия.

И все пак, в разгара на трудни емоции, има начини да се почувствате добре отново.

Според експерти по соматично лечение, загубата на това, което мнозина смятат за основно човешко право, може да доведе до реакция на тялото със защитни механизми – от реакция на борба или бягство до изключване или дисоциация.

Тези защитни механизми са предназначени да ви пазят в безопасност, но също така могат да ви попречат да живеете живота си.

Соматичните практики осигуряват безопасен път за насочване на тялото нежно от защитните му механизми, като същевременно зачитат валидността на силните емоции, осигурявайки здравословен начин за усещане, обработка и изцеление.

Как тялото се бори

Дебора Баг е учител по йога и лицензиран консултант по психично здраве, специализирана в соматична психотерапия.

„Това решение влияе пряко на чувството ни за безопасност в света, което е соматично преживяване“, казва тя. „Когато не се чувстваме сигурни и защитени – в нашата страна, в домовете си, в телата си – тялото ще реагира с различни форми на защита.“

Тази соматична защита, казва тя, може да приеме много форми в тялото.

„Сърдечният ни ритъм е повлиян, хормоните на стреса ни се покачват, можем да се чувстваме дисоциирани или неспокойни и тревожни“, казва тя. „Всичко това са напълно нормални и естествени реакции на травма.“

Тази реакция се засилва от факта, че милиони хора в цялата страна преживяват тази травма колективно.

За разлика от индивидуалната травма, колективната травма може да се разпространява от човек на човек в общността.

„Решението на Роу срещу Уейд засяга това, което Юнг би нарекъл както лично, така и колективно съзнание“, казва Баг. „Като човешки същества, ние сме обвързани от нашата свързаност и принадлежност към човешката раса, което означава, че сме една нервна система, която отговаря и реагира една на друга. Едно засяга едното засяга многото.“

Това означава, че не можем да лекуваме във вакуум. Изцелението на всеки е дело на общността.

Сегашно време

„Като човешки същества, ние сме обвързани от нашата свързаност и принадлежност към човешката раса, което означава, че сме една нервна система, която отговаря и реагира една на друга. Едно засяга едното засяга многото.“

— Дебора Баг

Как соматичното лечение може да помогне във времена на отчаяние

Милиони се борят да си възвърнат правото да вземат решения за собствените си тела. Въпреки това забраните на абортите вече са реалност в много щати.

В резултат на преобръщането е важно да се намерят методи за успокояване на ума и тялото в отговор на колективната травма от тази нова реалност.

„Соматично казано, моменти като това изискват дълбоко състояние на заземяване и физическо въплъщение на безопасността, за да преминете през пълен хаос“, предполага Мишел Шлафман, лицензиран професионален съветник в Perspectives Center for Holistic Therapy.

Тя описва разнообразните елементи, които соматичното лечение може да включва, включително:

 • дишане
 • интероцептивно осъзнаване или осъзнаване на вътрешната обратна връзка, която тялото ви изпраща на мозъка ви за това как се чувства
 • физическо движение

„Терапията за соматично преживяване може да помогне за поддържане на нервната система на тялото, дори когато светът наоколо не се чувства безопасен за съществуване“, казва Шлафман.

Баг посочва значението на общността и съвместната работа за намиране на начини за освобождаване от стреса, напрежението и мъката.

„От съществено значение е през това време да се протягаме един към друг“, казва Баг. „Това може да стане чрез формата на танци, йога, дишане и др.“

Като соматичен психотерапевт Баг предлага сесии, които комбинират вокализация на болката и освобождаване на тялото чрез движение.

Болката, обяснява тя, може да бъде хваната във физическото тяло. Движението може да помогне да го пуснете.

„Току-що водех соматична практика онлайн, за да помогна на моята общност да преработи скръбта чрез звук, дъх и движение“, казва тя. „Това позволява на сълзите да текат и [enables us] за достъп до повече мобилизация чрез цялата ни телесна система.“

Разбирайки от какво наистина се нуждаят телата ни във времена на спокойствие и травма, можем да се грижим по-добре за себе си.

„Имате ли нужда да се движите по-бързо, да ударите нещо или да изкрещите?“ пита Баг. „Или трябва да те държат и да плачеш, да лежиш на земята и да дишаш?“

Сегашно време

„Тялото често държи ключа към изцелението.“

— Дебора Баг

„Нашето тяло е едновременно инструмент и лекарство за създаване на пространство за всичките ни чувства“, казва тя. „Колкото повече се вслушваме в това, от което се нуждае тялото ни, толкова по-голям приятел могат да бъдат нашите тела по време на криза.“

Първи стъпки в соматичното лечение

Интересувате ли се да опитате соматично изцеление, за да работите чрез мъка, травма и страх?

Упражненията по-долу са безопасни, нежни начини да започнете да привеждате тялото в състояние на равновесие.

Физикализиране на емоциите

Ако съхранявате емоции в тялото, вместо да ги освобождавате, това може да доведе до натрупване на стрес и напрежение. Чрез физикализиране на емоциите в тялото можете да започнете да ги пускате.

„Тази техника е изключително ефективна, като ни помага да освободим пространство и да смекчим трудните емоции, така че вече да не се борим да контролираме нещо, което не е под наш контрол“, казва Лев.

Лев споделя своите стъпки за тази практика:

 1. Забележете къде в тялото си чувствате емоцията най-интензивно. В гърдите ли е? Вашето гърло? Твоето сърце? Долната част на корема?
 2. Започнете да дишате бавно, пълно и да фокусирате вниманието си върху тази област.
 3. Започнете да изследвате своето субективно преживяване на усещането. Не се притеснявайте дали „има смисъл“. Каква е формата на емоцията? Какъв размер е? Какъв цвят е? Има ли някакво движение? Няма верни или грешни отговори на тези въпроси.
 4. Вижте дали можете да проследите всяка част от усещането и да останете с него от момент на момент. Поинтересувайте се като следовател. Това усещане има ли текстура? цвят? Променя ли се формата? Променя ли се интензитетът?
 5. След като сте етикетирали и потвърдили чувствата си, изпратете си любяща доброта. Можете да поставите ръка на сърцето си и леко да разтриете, за да добавите успокояващ физически елемент към практиката.
 6. След това се запитайте какво най-много искате да чуете от любим човек. Това може да е вашата майка, баща, партньор или най-добър приятел. Изпратете това съобщение до себе си. Можете дори да го кажете на глас.

Разклатете го

След като визуализирате и поставите емоциите си в тялото, можете да опитате физически да ги разтърсите.

„Разтърсването на стреса е проста соматична техника, която позволява на тялото да освободи каквато и нервна енергия или напрежение да изпитва“, казва Шлафман.

 1. За да практикувате, започнете с разклащане на дланите на ръцете.
 2. Постепенно започнете да разклащате ръцете си.
 3. Добавете шията и главата. След това размахайте страните на тялото и добавете краката, докато цялото ви тяло започне да трепери.

„Това обикновено изглежда като смешен танц“, казва Шлафман. „Практиката се насърчава за хора, които се чувстват разклатени в нервната система.“

Твърди се, че разклащането освобождава напрежението от тялото, което води до състояние на равновесие. Освен това може да ви помогне да се посмеете няколко пъти.

Упражнения за стимулиране на блуждаещия нерв

„Стимулирането на блуждаещия нерв помага за активиране на парасимпатиковата нервна система и намаляване на стреса“, казва Лев.

Има различни начини, по които можете да стимулирате този нерв, включително:

 • гаргара
 • разклащане
 • треперене
 • самомасаж
 • скандиране
 • медитирайки
 • пеене
 • потапяне в студена вода
 • йога

Заземяване

„Заземяването позволява на тялото да се чувства дълбоко свързано и вкоренено в земята“, казва Шлафман.

 1. За да практикувате, представете си краката да се натискат надолу, а корените на дърветата растат и се простират в земята.
 2. Почувствайте се закотвен в земята. Осъзнайте усещанията, които възникват от активното заземяване.
 3. След като това изживяване се почувства ярко, можете да добавите полезно утвърждение като „Аз съм закотвен към земята и съм напълно подкрепен.“

Дишане

„Дишателната работа е красива техника, която позволява на нервната система да освободи заседнали модели чрез прана, нашата жизнена енергия“, обяснява Шлафман.

Има безброй начини да практикувате, но трите по-долу са чудесни места за начало.

Настройване

Започнете, като просто се настроите на дъха и го забележите. Оставете осъзнаването да почива върху вдишването и издишването.

Забележете качествата му, без да се опитвате да ги промените. Дъхът е топъл, бърз, високо в гърдите?

Просто повтаряйте тази практика, докато се почувствате спокойни.

4-7-8 дишане

Можете също да опитате метода на дишане 4-7-8.

За да направите това, просто вдишайте, като броите до 4, задръжте за 7, издишайте за 8 и повторете.

Диафрагмено дишане

Лев препоръчва и диафрагмено или дълбоко дишане.

 1. За да практикувате, вдишайте за четири броя и издишайте за пет.
 2. Поставете едната си ръка на сърцето и едната на корема.
 3. Почувствайте как коремът се повдига и спуска, докато дишате. Оставете корема да се разшири при вдишване и да се отпусне при издишване.
 4. Повторете за 10 или повече рунда.

Още в Сегашно време
Виж всички

Прегръщане на транс и небинарното тяло чрез внимателност

Как „задълбочената работа“ може да ви помогне да се съсредоточите, да намалите стреса и да бъдете по-продуктивни

Сегашно време: информирано за травмата внимание за изцеление от миналото и справяне с настоящето

Безопасност

Практикуването на тези соматични лечебни техники може да бъде чудесен начин да освободите емоциите, да се заземите и да си върнете контрола върху емоционалната си реакция към събитията в света.

Въпреки че повечето от тези практики са безопасни за изпробване сами, винаги е добра идея да посетите лицензиран практикуващ, преди да опитате терапевтични упражнения за първи път.

Соматичните практики могат да предизвикат силни емоции, особено при хора с анамнеза за травма или посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Добра идея е да говорите със здравен специалист, преди да опитате соматични лечебни техники за първи път, за да сте сигурни, че са безопасни за вас.

Спомняйки си мъдростта на болката

Докато разпознаването кога се нуждаем от подкрепа за мъка и страх е важно, друга гледна точка отбелязва, че тези емоции могат да бъдат катализатори за промяна.

„Ние говорим много за парасимпатиковата нервна система и значението на регулирането на нашата нервна система“, казва Авигейл Лев, директор и собственик на Bay Area CBT Center. „Проблемът е, че фокусирането върху парасимпатиковата нервна система не отчита важността на нашата симпатикова нервна система.“

С други думи, Лев вярва, че е важно да се позволи на парасимпатиковата нервна система да свърши работата си или да се бори, да замръзне или да избяга.

„Нашата симпатична нервна система е отговорна за реакцията на борба или бягство и ни подтиква към действие“, казва тя.

В случая Роу срещу Уейд може да е необходимо действие.

„Повечето хора не са тревожни, защото имат проблем с парасимпатиковата нервна система, а защото не изпълняват задачите, които трябва да бъдат извършени“, казва тя. „Симпатичната им нервна система се опитва да ги накара да действат, но вместо това те го тълкуват като безпокойство и искат да се отпуснат.“

Точно сега, казва Лев, чувствата на страх и безпокойство са там с причина. Страхът и безпокойството могат да бъдат сила за промяна.

„Този ​​страх, ако не му позволим да ни завладее, ще ни накара да предприемем действия, които имат значение и които защитават нашия колектив“, казва тя. „Това не е моментът да се отпуснете или да се успокоите. Време е да се ядосаме, да се изправим и да се борим, за да си върнем правата.”

Сегашно време

„Този ​​страх, ако не му позволим да ни завладее, ще ни накара да предприемем действия, които имат значение… Това не е моментът да се отпуснем или да се успокоим. Време е да се ядосаме, да се изправим и да се борим, за да си върнем правата.”

– Авигейл Лев

Да имаш свобода на избор в собственото си тяло е важно човешко право.

Въпреки че законодателите може да не са съгласни, може да успеете да намерите чувство за безопасност в тялото чрез соматични практики.

В същото време, когато се стремите да успокоите тялото си и да обработите емоциите си, не забравяйте, че гневът и дори страхът ви могат да бъдат мощна енергия за извършване на промяна.


Мег е журналист на свободна практика и писател, който отразява културата, развлеченията, начина на живот и здравето. Писанията й се появяват в Cosmopolitan, Shondaland, Healthline, HelloGiggles, Reader’s Digest, Apartment Therapy и др. T: @wordsbyMeg W: megwalters.co.uk

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss