Чувствам се замаяна: периферно световъртеж

Какво е периферен световъртеж?

Световъртежът е световъртеж, който често се описва като усещане за въртене. Може също да се почувствате като болест при движение или сякаш се накланяте на една страна. Други симптоми, понякога свързани със световъртеж, включват:

 • загуба на слуха на едното ухо
 • звънене в ушите ти
 • затруднено фокусиране на очите
 • загуба на равновесие

Има две различни форми на световъртеж: периферно световъртеж и централно световъртеж. Според Американския институт по баланс, периферното световъртеж обикновено е по-тежко от централното световъртеж.

Периферният световъртеж е резултат от проблем с вътрешното ви ухо, което контролира баланса. Централното световъртеж се отнася до проблеми в мозъка или мозъчния ствол. Има няколко различни форми на периферен световъртеж.

Научете повече: Световъртеж и свързани с вертиго разстройства »

Какви са видовете периферно световъртеж?

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV)

BPPV се счита за най-честата форма на периферно световъртеж. Този тип има тенденция да причинява кратки, чести пристъпи на световъртеж. Определени движения на главата предизвикват BPPV. Смята се, че се дължи на малки парченца анатомични отломки, които се откъсват от вътрешните ушни канали и стимулират малките косъмчета, които покриват вътрешното ви ухо. Това обърква мозъка ви, предизвиквайки усещането за виене на свят.

Лабиринтит

Лабиринтитът причинява замайване или усещане, че се движите, когато не сте. Инфекция на вътрешното ухо причинява тази форма на световъртеж. В резултат на това често се среща заедно с други симптоми като треска и болка в ухото. Инфекцията е в лабиринта, структура във вътрешното ви ухо, която контролира баланса и слуха. Вирусно заболяване, като настинка или грип, често причинява тази инфекция. Понякога причината е и бактериална инфекция на ухото.

Вестибуларен невронит

Вестибуларен невронит се нарича още вестибуларен неврит. Този тип световъртеж има внезапно начало и може да причини нестабилност, болка в ухото, гадене и повръщане. Вестибуларният невронит е резултат от инфекция, която се е разпространила до вестибуларния нерв, който контролира баланса. Това състояние обикновено е след вирусна инфекция, като настинка или грип.

Болест на Мениер

Болестта на Мениер причинява внезапен световъртеж, който може да продължи до 24 часа. Световъртежът често е толкова тежък, че причинява гадене и повръщане. Болестта на Мениер също причинява загуба на слуха, звънене в ушите и усещане за пълнота в ушите.

Как се диагностицира периферното световъртеж?

Има няколко начина, по които Вашият лекар може да определи дали имате периферен световъртеж. Вашият лекар може да прегледа ушите ви, за да потърси признаци на инфекция, както и да види дали можете да ходите по права линия, за да тества баланса си.

Ако Вашият лекар подозира BPPV, той може да извърши маневра на Dix-Hallpike. По време на този тест Вашият лекар ще Ви премести бързо от седнало положение в легнало положение, като главата Ви е най-ниската точка на тялото Ви. Ще бъдете изправени пред Вашия лекар и ще трябва да държите очите си отворени, за да може Вашият лекар да проследява движенията на очите Ви. Тази маневра предизвиква симптоми на световъртеж при хора с BPPV.

Вашият лекар може също да назначи тестове за баланс и слух. В зависимост от симптомите Ви, Вашият лекар може също да назначи образни изследвания (като ЯМР сканиране) на мозъка и шията Ви, за да изключи други причини за световъртеж.

Какви са възможностите за лечение на периферен световъртеж?

Наркотици и лекарства

Редица лекарства се използват за лечение на периферно световъртеж, включително:

 • антибиотици (за лечение на инфекции)
 • антихистамини – например меклизин (Антиверт)
 • прохлорперазин – за облекчаване на гаденето
 • бензодиазепини – лекарства за тревожност, които също могат да облекчат физическите симптоми на световъртеж

Хората с болестта на Мениер често приемат лекарство, наречено бетахистин (Betaserc, Serc), което може да помогне за намаляване на налягането, причинено от течност във вътрешното ухо, и за облекчаване на симптомите на заболяването.

Лечение на загуба на слуха

Хората с болестта на Мениер може да се нуждаят от лечение за звънене в ушите и загуба на слуха. Лечението може да включва медикаменти и слухови апарати.

Упражнения

Ако сте получили диагноза BPPV, Вашият лекар може да Ви научи на маневрата на Epley и упражненията Brandt-Daroff. И двете включват движение на главата в серия от три или четири ръководени движения.

Вашият лекар обикновено ще извърши маневрата на Epley, тъй като тя изисква по-бързо движение и завъртане на главата ви. Не се препоръчва за хора с проблеми с шията или гърба.

Можете да правите упражнения Бранд-Дароф у дома. Това са най-често използваните упражнения за лечение на световъртеж. Смята се, че те могат да помогнат за преместването на отломките, които причиняват световъртеж.

За да изпълните упражненията на Бранд-Дароф:

 1. Седнете на ръба на леглото си (близо до средата) с краката ви да висят отстрани.
 2. Легнете на дясната си страна и завъртете главата си към тавана. Задръжте тази позиция поне 30 секунди. Ако почувствате замайване, задръжте тази позиция, докато премине.
 3. Върнете се в изправено положение и гледайте право напред за 30 секунди.
 4. Повторете стъпка втора, този път от лявата си страна.
 5. Седнете изправени и гледайте право напред за 30 секунди.
 6. Правете допълнителни серии поне три до четири пъти на ден.

Физиотерапия

Вестибуларната рехабилитационна терапия е друга възможност за лечение на периферно световъртеж. Това включва работа с физиотерапевт за подобряване на баланса, като помага на мозъка ви да се научи да компенсира проблемите с вътрешното ухо.

Хирургията може да лекува тежки, постоянни случаи на световъртеж, ако други методи на лечение са неуспешни. Тази операция включва отстраняване на част или цялото вътрешно ухо.

Научете повече: 10 домашни средства за световъртеж »

Как мога да предотвратя пристъпите на периферен световъртеж?

Обикновено не можете да предотвратите първоначалното световъртеж, но определени поведения могат да помогнат за предотвратяване на нова атака на световъртеж. Трябва да избягвате:

 • ярки светлини
 • бързо движение на главата
 • навеждане
 • гледам нагоре

Други полезни поведения са бавното изправяне и сън с вдигната глава.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss