Частично отстраняване на червата за болестта на Crohn

Общ преглед

Болестта на Crohn е възпалително заболяване на червата, което причинява възпаление на лигавицата на стомашно -чревния тракт. Това възпаление може да възникне във всяка част на стомашно -чревния тракт, но най -често засяга дебелото черво и тънките черва.

Много хора с болестта на Crohn прекарват години, опитвайки различни лекарства. Когато лекарствата не действат или се развият усложнения, понякога операцията е опция.

Смята се, че до 75 % от хората с болестта на Crohn в крайна сметка се нуждаят от операция за лечение на техните симптоми. Някои ще имат възможност да се подложат на операция, докато други ще се нуждаят от това поради усложнения на заболяването им.

Един вид операция за Крон включва отстраняване на възпалената част на дебелото черво или тънките черва. Тази процедура може да помогне със симптомите, но не е лек.

След отстраняване на засегнатата област на червата, болестта в крайна сметка може да започне да засяга нова част от стомашно -чревния тракт, причинявайки повторение на симптомите.

Частично отстраняване на червата

Отстраняването на част от червата се нарича частична резекция или частична резекция на червата. Тази операция обикновено се препоръчва за хора, които имат една или повече стриктури или болни области, плътно прилепнали в определена част на червата.

Частична резекция може да се препоръча и при пациенти с други усложнения от болестта на Crohn, като кървене или запушване на червата. Частичната резекция включва отстраняване на увредените участъци на червата и след това повторно свързване на здравите участъци.

Операцията се извършва под обща анестезия, което означава, че хората спят през цялата процедура. Операцията обикновено отнема от един до четири часа.

Рецидив след частична резекция

Частична резекция може да облекчи симптомите на болестта на Crohn в продължение на много години. Важно е да се отбележи обаче, че облекчението обикновено е временно.

Около 50 % от хората ще получат повторение на симптомите в рамките на пет години след частична резекция. Заболяването често се повтаря на мястото, където червата са били свързани отново.

Някои хора също могат да развият хранителни дефицити след операцията.

Когато на хората е отстранена част от червата, им остава по -малко черва, за да абсорбират хранителни вещества от храната. В резултат на това хората, които са имали частична резекция, може да се наложи да приемат добавки, за да се уверят, че получават това, от което се нуждаят, за да останат здрави.

Отказ от тютюнопушене след операция на частична резекция

Много хора, претърпели операция за болестта на Crohn, ще имат повторение на симптомите. Можете да предотвратите или забавите повторението, като направите някои промени в начина на живот. Една от най -важните промени, които трябва да направите, е да се откажете от пушенето.

Освен че е възможен рисков фактор за болестта на Crohn, пушенето може да увеличи риска от рецидив сред хората в ремисия. Повечето хора с болестта на Crohn също виждат подобрение в здравето си, след като спрат да пушат.

Според американската фондация Crohn’s и Colitis, пушачите в ремисия от болестта на Crohn са повече от два пъти по -склонни от непушачите да имат повторение на симптомите.

Лекарства след операция на частична резекция

Обикновено лекарите предписват лекарства, които да помогнат за намаляване на риска от рецидив след частична резекция.

Антибиотици

Антибиотиците често са ефективно решение за предотвратяване или забавяне на рецидив при хора, претърпели операция.

Метронидазол (Flagyl) е антибиотик, който обикновено се предписва няколко месеца след операцията. Метронидазол намалява бактериалните инфекции в стомашно -чревния тракт, което помага да се запазят симптомите на болестта на Crohn.

Подобно на други антибиотици, метронидазол може да стане по -малко ефективен с времето, когато тялото се адаптира към лекарството.

Аминосалицилати

Аминосалицилатите, известни също като 5-ASA лекарства, са група лекарства, които понякога се предписват на хора, претърпели операция. Смята се, че те намаляват симптомите и обострянията, но не са високоефективни за предотвратяване на рецидив на болестта на Crohn.

Аминосалицилатите могат да бъдат препоръчани за хора, които са с нисък риск от рецидив или които не могат да приемат други, по -ефективни лекарства. Честите нежелани реакции включват:

  • главоболие
  • диария
  • гадене или повръщане
  • обриви
  • загуба на апетит
  • стомашни болки или спазми
  • треска

Приемът на лекарството с храна може да сведе до минимум тези странични ефекти. Някои аминосалицилати също могат да имат отрицателни ефекти при хора, които са алергични към сулфатични лекарства. Уверете се, че Вашият лекар знае за всички алергии, които имате, преди да започнете лечението.

Имуномодулатори

Лекарства, които променят имунната ви система, като азатиоприн или TNF-блокери, понякога се предписват след частична резекция. Тези лекарства могат да помогнат за предотвратяване на рецидив на болестта на Crohn до две години след операцията.

Имуномодулаторите причиняват странични ефекти при някои хора и може да не са подходящи за всички. Вашият лекар ще прецени тежестта на Вашето заболяване, риска от рецидив и цялостното Ви здраве, преди да реши дали едно от тези лечения е подходящо за Вас.

Какво да очаквате след операцията

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss