Храни ли захарта рак?

Предотвратяването на рак не е толкова просто, колкото избягването на захарта. Консумирането на малко захар за енергия е необходимо за вашето тяло. Твърде много захар може да бъде свързано със затлъстяването, което е пряко свързано с развитието на рак.

Джереми Павловски/Стокси Юнайтед

Вероятно сте чували да избягвате захарта, защото „захарта храни рака“. Това е отчасти вярно, но може да бъде подвеждащо.

Захарта може да изглежда почти невъзможна за избягване, тъй като я намирате в традиционните десерти, преработените храни и по-естествено под формата на фруктоза и глюкоза в хляба, плодовете и толкова много неща, които ядем всеки ден. Но можете да намерите по-здравословни алтернативи, когато става въпрос за консумация на захар.

Ето какво трябва да знаете за това как диетата ви може да повлияе на риска от рак или дори на лечението на рак.

Каква е връзката между рака и захарта?

The Американско дружество за борба с рака (ACS) обяснява как затлъстяването е свързано с развитието на рак. ACS цитира подсладени със захар напитки (като сода) и преработени храни с високо съдържание на добавена захар и мазнини.

Има 13 вида на рак, който може да е свързан със затлъстяването. От своя страна това означава, че те може да са свързани с високата консумация на захар и мазнини.

Те включват:

 • рак на гърдата
 • рак на простатата
 • колоректален рак
 • рак на бъбреците
 • рак на черния дроб
 • рак на панкреаса
 • рак на матката и яйчниците

Затлъстяването също е свързано с повишена инсулинова резистентност и диабет тип 2, което е друг рисков фактор за рак. Докато захарта има роля, има много повече променливи в игра, включително телесни мазнини, коморбидни възпалителни състояния и влиянието на хормоните, наречени адипокини.

Изследователите продължават да изследват връзката между захарта и рака, за да открият дали има права линия между двете или затлъстяването е най-пряката връзка. Досега най-убедителните доказателства са около рака на гърдата.

Хранят ли се раковите клетки със захар?

да Всички клетки – здрави клетки и ракови клетки – използват захар за енергия.

Раковите клетки консумират 10 до 15 пъти повече глюкоза от нормалните клетки. Въпреки това, захарта сама по себе си не причинява непременно развитие или растеж на рак. Вместо това, това е просто това, което клетките използват за енергия.

Провеждат се още изследвания в тази област.

Други храни, които могат да подхранват раковите клетки

The Национален институт по рака споделя това повечето проучвания върху хора не показват пряка връзка между която и да е храна и нейната способност да причинява или предотвратява рак.

Храни/съставки, които могат да увеличат риска за дадено лице, включват:

 • прекомерен алкохол
 • акриламид
 • изкуствени подсладители
 • овъглено месо

Трябва ли хората с рак да избягват захарта?

Изследователите казват, че повечето проучвания за пряката връзка между захарта и рака са неубедителни. Вместо това връзката може да е по-сложна и да зависи от човека, неговия специфичен рак и други индивидуални фактори.

Яденето на захар няма да доведе до растеж на рака. По същия начин, пълното избягване на захарта няма да изглади рака и да го накара да изчезне. Вместо това диета с високо съдържание на захар и мазнини може да доведе до затлъстяване, възпаление и инсулинова резистентност.

Изследователите казват, че тази по-широка връзка може да насърчи растежа на тумора.

Увеличава ли захарта риска от рак?

Отново прекомерната консумация на захар е свързана със затлъстяване, възпаление и инсулинова резистентност. Връзката между всички тези движещи се части е това, което може да увеличи риска от рак на човек.

От всички видове рак, изследователите казват, че видовете, които реагират най-много на захарта, са рак на гърдатарак на ендометриума и колоректален рак. други изследвания потенциално свързва езофагеалния аденокарцином с прекомерната консумация на захар.

Важно е да се отбележи, че Насоките на ACS за превенция на рак кажете да ограничите консумацията на захар, но не с колко. По-конкретно, казват да не пиете подсладени напитки.

Как захарта влияе на лечението с химиотерапия?

Химиотерапията е лечение на рак, което убива както раковите, така и нормалните клетки в тялото. Един страничен ефект от химиотерапията е ниската кръвна захар (хипогликемия) поради неща като гадене, повръщане, намаляване на апетита.

Що се отнася до консумацията на захар по време на активна химиотерапия, няма достатъчно изследвания, които да покажат, че има въздействие по един или друг начин. Експерти споделяте, че пиенето на напитки с високо съдържание на захар може да влоши страничните ефекти от химиотерапията, като диария.

В допълнение, храни с високо съдържание на захар, като пакетираните десерти, осигуряват предимно празни калории и може да не поддържат тялото ви толкова добре, колкото пълноценните храни по време на химиотерапия.

Храни, които трябва да се избягват

The ACS препоръчва избягване или ограничаване на следните храни:

 • червени или преработени меса
 • напитки, които са подсладени със захар
 • други храни/зърнени храни, които са силно преработени

Въпреки че този списък не казва да се избягват специфични сладки храни, много силно преработени храни съдържат особено големи количества захар. The Американска сърдечна асоциация препоръчва да се консумират не повече от 6 чаени лъжички захар на ден за жени и 9 чаени лъжички ден за мъже.

ACS препоръчва да се яде разнообразна диета с акцент върху цели плодове, зеленчуци, боб и бобови растения и пълнозърнести храни.

Предотвратяването на рак не е толкова просто, колкото избягването на захарта. Трябва да консумирате малко захар за енергия и за захранване на всички клетки в тялото ви. Излишъкът или добавената захар в пакетираните храни или напитки може да бъде свързан със затлъстяването, което е пряко свързано с развитието на рак.

Преди да ограничите дневния си прием, говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения. Вашият лекар може да ви насочи към онкологичен диетолог, който може да ви помогне да съставите план за хранене, който работи най-добре за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss