Хранителна алергия: домашен лек или спешно отделение?

Преглед

Хранителните алергии могат да бъдат смъртоносни, но не всички физически реакции към храната изискват посещение в спешното отделение. Знаейки кога да се обадите на 911 и кога можете да лекувате реакция с неща в дома си, може да спаси живота ви, както и малко пари.

Около 15 милиона американци имат хранителни алергии, според изследванията и образованието за хранителни алергии. И тези цифри се увеличават. Между 1997 и 2011 г. хранителните алергии при децата са се увеличили с 50 процента и сега засягат едно на всеки 13 деца. Тяхното разпространение е тревожно, както и потенциалните им ефекти.

Кога е спешен случай?

На всеки три минути някой отива в спешното отделение, защото има тежка алергична реакция към храна. Това води до около 200 000 посещения годишно. Ако изпитате някой от следните симптоми, незабавно потърсете помощ, тъй като анафилаксията може да се случи за няколко минути или дори секунди:

 • хрипове или усилено дишане
 • затруднено дишане
 • затруднено преглъщане
 • сърцебиене
 • безсъзнание
 • неясна реч
 • подуване на лицето, очите или езика
 • болка в гърдите или стягане
 • бърз пулс
 • световъртеж или замаяност
 • повръщане, диария или стомашни спазми

Прочетете повече: Анафилактичен шок: симптоми, причини и лечение »

В някои случаи алергичната реакция към храната може да бъде по-лека.

Лечение на леки алергични реакции

Понякога хранителната алергия се открива първо чрез това, което се усеща като лека реакция, като изтръпване на устата и устните, копривна треска или сърбеж по кожата, или разстроен стомах. Някои от тези симптоми обаче могат да показват и ранен стадий на анафилаксия, така че винаги се препоръчва повишено внимание. За съжаление списъкът с домашни лекарства за всяка алергична реакция е кратък.

1. Спрете да ядете

Ако тялото ви реагира на храна, която сте яли, първата стъпка е проста: Спрете да ядете храната. Не „тествайте“, за да видите дали храната причинява симптомите ви, като ядете повече, и не лекувайте лека алергична реакция безгрижно. Повтарящите се експозиции, когато се възстановявате от реакция, само ще я влошат.

2. Антихистамини

Антихистамините без рецепта могат да помогнат за намаляване на симптомите на лека реакция. Бенадрил, например, може да помогне в борбата с копривната треска и сърбежа. Но ако копривната треска се появи внезапно, това може да е началото на анафилаксия. Никой антихистамин без рецепта няма да помогне за това – само инжекция с епинефрин ще обърне анафилаксията.

Прочетете повече: Безопасно ли е да давате на бебета Benadryl? »

3. Акупунктура

Някои източници предполагат акупунктурата като възможно лечение на хранителни алергии. Тази древна китайска практика с използване на малки, безболезнени игли в „меридианните точки“ по цялото тяло е доказана като ефективна за всичко – от загуба на тегло до хронична болка. Необходими са обаче повече изследвания на акупунктурата като лечение на хранителна алергия.

Превенцията е ключова

Най-добрият начин да се преборите с хранителната алергия и да избегнете леки и тежки реакции е да знаете какво ядете и да избягвате тези храни или вещества, към които сте алергични.

Ако не сте сигурни, Вашият лекар може да направи серия от тестове, за да определи храни и вещества, които ще предизвикат реакция.

Също:

 • Прочетете етикетите и попитайте хората какво има в храната, преди да се насладите.
 • Уверете се, че хората около вас знаят за вашата алергия, така че ако възникне спешен случай, те са готови да помогнат.
 • Въпреки че тежестта на някои хранителни алергии намалява с времето, не тествайте водата, като опитвате дори малко потенциално опасна храна.

И накрая, ако сте изпитали лека алергична реакция към храна, посетете Вашия лекар. Този път реакцията ви може да е била лека, но няма гаранция, че следващия път ще имате такъв късмет. Всяка реакция може да бъде по-лоша, така че е разумно да поговорите с Вашия лекар относно наличието на EpiPen.

Научете повече: Хронология на анафилактична реакция »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss