Хормоните ви пречат ли на съня ви?

Хормоналното безсъние може да възникне, когато нивата на хормоните варират или се променят. Безсънието е често срещано по време на бременност и менопауза, но други хормони (като мелатонин) също влияят на съня.

Бременна с безсъние.
Оскар Уонг/Гети изображения

Някои хормони са тясно свързани с вашия цикъл на сън, което означава, че хормоналното безсъние може да засегне всеки.

Хормоналните промени – като тези, които настъпват по време на бременност и менопауза – могат да причинят нарушения на съня. Други хормони, като хормона на стреса кортизол, също са свързани с проблеми със съня.

Продължете да четете, за да научите за симптомите и причините за хормоналното безсъние, кои хормони могат да повлияят на съня ви и други важни теми.

Симптоми на хормонално безсъние

Хормоналното безсъние по същество е безсъние, причинено от хормонални промени в тялото ви. Това се случва по-често при хора, които основно произвеждат женски репродуктивни хормони.

Хората с хормонално безсъние могат да изпитат:

 • трудно заспиване след лягане
 • събуждане посред нощ и невъзможност да заспите отново
 • събуждане сутрин по-рано от планираното
 • затруднено поддържане на редовен график за сън
 • умора, раздразнителност или затруднено концентриране поради липса на сън

Какво причинява хормонално безсъние?

Няколко фактора могат да допринесат за хормонални промени, които предизвикват безсъние.

Менопауза

Менопаузата може да причини много неприятни симптоми. Според а Преглед на изследването за 2020 гбезсънието е един от най-честите симптоми на менопаузата.

С навлизането в перименопаузата, годините, водещи до менопаузата, нивата на хормоните ви започват драстично да се колебаят. Това може да причини горещи вълни, нощно изпотяване и други симптоми, които ви пречат да спите добре.

Бременност

По време на бременност се наблюдават хормонални колебания и след раждане. Тези хормонални промени могат да допринесат за безсъние.

В допълнение към хормоналните промени, нарушенията на съня по време и след бременност могат да бъдат причинени от:

 • честа нужда от уриниране
 • болка и дискомфорт
 • безпокойство

Проблеми с щитовидната жлеза

Определени състояния на щитовидната жлеза – а именно хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза) и хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза) – могат да повлияят на нивата на хормоните на щитовидната жлеза в тялото ви.

Изследванията предполагат че дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза може да причини проблеми със съня.

Болестите на щитовидната жлеза често причиняват други симптоми, които също могат да объркат цикъла ви на сън, като например:

 • безпокойство
 • смени и промени в настроението
 • умора
 • мускулни тремори

стрес

Дългосрочният (хроничен) стрес може да повлияе на нивата на много хормони в тялото ви, нарушавайки съня ви и причинявайки различни други усложнения, като:

 • симптоми на психично здраве
 • ниско сексуално желание
 • сърдечно заболяване

Как хормоните влияят на съня

Няколко хормона влияят на вашия цикъл на сън по различни начини. Ето как става това.

Мелатонин

Мелатонинът, често наричан хормон на съня, сигнализира на мозъка ви, че е време за сън. Той се освобождава в кръвта ви в отговор на тъмнината.

Производството на мелатонин намалява с напредване на възрастта, което е една от причините, поради които възрастните хора често изпитват безсъние.

кортизол

Кортизолът понякога е известен като хормона на стреса. Освобождава се, когато изпитвате стрес или тревожност. Високите нива на този хормон в кръвта ви могат да ви попречат да паднете или да заспите.

Научете повече за това как кортизолът може да повлияе на съня ви.

Естроген и прогестерон

Въпреки че хората от всички полове имат естроген и прогестерон в телата си, цисполовите жени имат особено високи нива. Според изследване от 2020 г. тези хормони участват в регулирането на съня, въпреки че как не се разбира добре.

Вашите нива на естроген и прогестерон се повишават по време на бременност и намаляват по време на менопаузата. Тези естествени хормонални колебания могат да повлияят на качеството на съня ви.

Други хормони

Други хормони които могат да повлияят на вашите модели на сън включват:

 • хормон на растежа
 • лептин (хормон на ситостта)

 • грелин (хормон на глада)

Лечение на хормонално безсъние

Има няколко начина, по които медицинският специалист може да препоръча лечение на хормонално безсъние:

 • Промени в начина на живот: Практикуването на добра хигиена на съня може да помогне за подобряване на качеството на съня ви като цяло. Например поддържане на постоянен график за сън и избягване на електроника и кофеин преди лягане.
 • Естествени средства за защита: Добавки като мелатонин могат да ви помогнат да заспите по-лесно. Свържете се с лекар, за да обсъдите кои добавки са безопасни за вас и каква би била идеалната доза.
 • Поведенчески терапии: Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) и други видове психотерапия могат ефективно да ви научат на умения за справяне, за да ви помогнат да спите по-добре.
 • Лекарства: В някои случаи Вашият лекар може да препоръча лекарства за сън с рецепта.

Говорете с Вашия лекар за хормонално безсъние

Не забравяйте да се свържете с лекар, ако изпитвате симптоми на безсъние.

Медицински специалист може да ви помогне да разберете дали е свързано с хормонален дисбаланс или нещо друго. Те могат също така да препоръчат подходящо лечение.

Безсънието има много потенциални причини освен хормонален дисбаланс, включително определени здравословни състояния. Вашият лекар може да назначи кръвни изследвания, за да измери нивата на хормоните ви и да изключи всичко друго, което може да предполага друго медицинско състояние.

Хормоналното безсъние може да засегне всеки. Може да се дължи на бременност, менопауза, заболявания на щитовидната жлеза и стрес.

Хормоните, които най-вероятно ще повлияят на моделите ви на сън, включват мелатонин, кортизол, естроген и прогестерон.

Не забравяйте да уведомите лекар, ако имате симптоми на безсъние. Те могат да ви помогнат да идентифицирате причината и да намерите ефективен план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss