ХОББ и тревожност

Много хора с ХОББ имат тревожност по различни причини. Когато имате проблеми с дишането, мозъкът ви активира аларма, за да ви предупреди, че нещо не е наред. Това може да предизвика тревожност или паника.

Тревожни чувства могат да възникнат и когато мислите за прогресивно белодробно заболяване. Може да се притеснявате, че ще преживеете епизод на затруднено дишане. Някои лекарства, използвани за лечение на ХОББ, също могат да предизвикат чувство на тревожност.

Цикълът на задух-тревожност

Безпокойството и ХОББ често създават цикъл на задух. Усещането за задъхване може да предизвика паника, която може да ви накара да се почувствате по -тревожни и да затрудни още повече дишането. Ако се хванете в този цикъл на задух-тревожност-задух, може да ви е трудно да разграничите симптомите на тревожност от симптомите на ХОББ.

Наличието на известно безпокойство, когато имате хронично заболяване, може да бъде добро нещо. Той може да ви подкани да следвате плана си за лечение, да обърнете внимание на симптомите си и да знаете кога да потърсите медицинска помощ. Но твърде много безпокойство може сериозно да повлияе на качеството на живота ви.

Може да отидете на лекар или в болницата по -често, отколкото е необходимо. Можете също така да избягвате приятни социални и развлекателни дейности, които могат да причинят задух, като разходка с кучето или градинарство.

Справяне с безпокойството

Хората, които нямат ХОББ, понякога се предписват лекарства против тревожност, като диазепам (Valium) или алпразолам (Xanax). Тези лекарства обаче могат да причинят намалена честота на дишане, което може да влоши ХОББ и може да взаимодейства с други лекарства, които използвате. С течение на времето тези лекарства също могат да причинят зависимост и проблеми с пристрастяването.

Може да откриете облекчение с неадиктивни лекарства против тревожност, които не пречат на дишането, като буспирон (BuSpar). Някои антидепресанти, като сертралин (Zoloft), пароксетин (Paxil) и циталопрам (Celexa), също намаляват тревожността. Вашият лекар може да Ви помогне да определите кое лекарство ще работи най -добре за Вас. Не забравяйте, че всички лекарства имат потенциал за странични ефекти. Повишена тревожност, чревно разстройство, главоболие или гадене може да се случи, когато за първи път започнете да приемате тези лекарства. Попитайте Вашия лекар дали да започнете с ниска доза и да продължите напред. Това ще даде на тялото ви време да се адаптира към новото лекарство.

Можете да увеличите ефективността на лекарството, като го комбинирате с други методи за намаляване на тревожността. Попитайте Вашия лекар дали той или тя може да Ви насочи към белодробна рехабилитационна програма. Тези програми осигуряват образование за ХОББ и стратегии за справяне с тревожността. Едно от най -важните неща, които научавате при белодробната рехабилитация, е как да дишате по -ефективно.

Преквалификация на дишането

Дихателните техники, като дишането със стиснати устни, могат да ви помогнат:

  • извадете работата от
    дишане
  • забавете дишането си
  • поддържайте въздуха да се движи по -дълго
  • научете как да се отпуснете

За да направите дишане със стиснати устни, отпуснете горната част на тялото си и вдишайте бавно през носа до броя на две. След това свийте устните си, сякаш ще свирите и издишайте бавно през устата си до броене на четири.

Консултиране и терапия

Много хора с ХОББ откриват, че индивидуалното консултиране е ефективно за намаляване на тревожността. Когнитивно -поведенческата терапия е често срещана терапия, която помага за намаляване на симптомите на тревожност чрез техники за релаксация и дихателни упражнения.

Груповите групи за консултиране и подкрепа също могат да ви помогнат да научите как да се справяте с ХОББ и тревожност. Да бъдеш с други, които се занимават със същите здравословни проблеми, може да ти помогне да се чувстваш по -малко сам.

Взимането

ХОББ може да бъде достатъчно стресираща сама по себе си. Справянето с безпокойството може да усложни нещата, но имате възможности за лечение. Ако започнете да забелязвате симптоми на тревожност, говорете с Вашия лекар и намерете лечение, преди то да започне да влияе върху ежедневието Ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss