Хирургия за трансплантация на сърце

Какво е сърдечна трансплантация?

Сърдечна трансплантация е хирургична процедура, използвана за лечение на най -сериозните случаи на сърдечни заболявания. Това е вариант на лечение за хора, които са в краен стадий на сърдечна недостатъчност. Лекарствата, промените в начина на живот и по -малко инвазивните процедури не са успели. Хората трябва да отговарят на специфични критерии, за да бъдат считани за кандидат за процедурата.

Кандидатура за сърдечни трансплантации

Кандидатите за трансплантация на сърце са тези, които са преживели сърдечно заболяване или сърдечна недостатъчност поради различни причини, включително:

 • вроден дефект
 • заболяване на коронарната артерия
 • дисфункция на клапана или заболяване
 • отслабен сърдечен мускул или кардиомиопатия

Дори ако имате едно от тези условия, все още има повече фактори, които се използват за определяне на вашата кандидатура. Ще се вземат предвид и следното:

 • Твоята възраст. Повечето бъдещи сърдечно -съдови пациенти трябва да са на възраст под 65 години.
 • Вашето цялостно здраве. Множествена органна недостатъчност, рак или други сериозни заболявания могат да ви извадят от списъка за трансплантации.
 • Твоето поведение. Трябва да се ангажирате да промените начина си на живот. Това включва упражнения, здравословно хранене и отказване от тютюнопушенето, ако пушите.

Ако сте решени да бъдете идеален кандидат за сърдечна трансплантация, ще бъдете поставени в списък на чакащите, докато не бъде налице донорско сърце, което съответства на вашия тип кръв и тъкан.

Приблизително 2000 донорски сърца стават достъпни в Съединените щати всяка година. Въпреки това, приблизително 3000 души са в списък с чакащи за трансплантация на сърце във всеки един момент, според университета в Мичиган. Когато се намери сърце за вас, операцията се извършва възможно най -скоро, докато органът все още е жизнеспособен. Това обикновено е в рамките на четири часа.

Каква е процедурата?

Операцията по трансплантация на сърце продължава приблизително четири часа. През това време ще бъдете поставени на сърдечно-белодробна машина, за да поддържате циркулацията на кръвта в тялото си.

Вашият хирург ще премахне сърцето ви, оставяйки отворите на белодробната вена и задната стена на лявото предсърдие непокътнати. Те ще направят това, за да ви подготвят да приемете новото сърце.

След като Вашият лекар зашие донорското сърце на място и сърцето започне да бие, ще бъдете извадени от апарата сърдечно-белодробен. В повечето случаи новото сърце ще започне да бие веднага щом се възстанови притока на кръв към него. Понякога е необходим токов удар, за да предизвика сърдечен ритъм.

Какво е възстановяването?

След като операцията ви приключи, ще бъдете отведени в интензивното отделение (интензивно отделение). Ще бъдете постоянно наблюдавани, получавате обезболяващи и ще бъдете оборудвани с дренажни тръби, за да премахнете излишната течност от гръдната кухина.

След първите ден или два след процедурата най -вероятно ще бъдете преместени от интензивното отделение. Въпреки това, вие ще останете в болницата, докато продължавате да се лекувате. Престоят в болница варира от една до три седмици, в зависимост от индивидуалния процент на възстановяване.

Ще бъдете наблюдавани за инфекция и лечението ви с лекарства ще започне. Лекарствата против изхвърляне са от решаващо значение, за да се гарантира, че тялото ви не отхвърля донорския ви орган. Може да бъдете насочени към отделение или център за сърдечна рехабилитация, за да ви помогнем да се приспособите към новия си живот като реципиент на трансплантация

Възстановяването от сърдечна трансплантация може да бъде дълъг процес. За много хора пълното възстановяване може да продължи до шест месеца.

Проследяване след операцията

Честите контролни назначения са от решаващо значение за дългосрочното възстановяване и лечение на сърдечна трансплантация. Вашият медицински екип ще извършва кръвни изследвания, сърдечни биопсии чрез катетеризация и ехокардиограми на месечна база през първата година след операцията, за да гарантира, че новото ви сърце функционира правилно.

Вашите имуносупресори ще бъдат коригирани, ако е необходимо. Ще бъдете попитани дали сте изпитали някой от възможните признаци на отхвърляне, включително:

 • треска
 • умора
 • задух
 • наддаване на тегло поради задържане на течности
 • намалено отделяне на урина

Докладвайте всички промени в здравословното си състояние на вашия сърдечен екип, за да може сърдечната ви функция да бъде проследена, ако е необходимо. След като изминава една година след трансплантацията, нуждата ви от често наблюдение ще намалее, но все пак ще се нуждаете от ежегодно тестване.

Ако сте жена и искате да създадете семейство, консултирайте се с вашия кардиолог. Бременността е безопасна за хора, на които е извършена сърдечна трансплантация. Бъдещите майки, които вече са имали сърдечно заболяване или са имали трансплантация, се считат за високорискови. Те могат да изпитат по-голям шанс за усложнения, свързани с бременността, и по-висок риск от отхвърляне на органи.

Каква е перспективата?

Получаването на ново сърце може значително да подобри качеството ви на живот, но трябва да се грижите добре за него. В допълнение към ежедневните лекарства против отхвърляне, ще трябва да следвате здравословна диета и начин на живот, както е предписано от Вашия лекар. Това включва да не пушите и да спортувате редовно, ако можете.

Процентът на оцеляване при хора, на които е извършена сърдечна трансплантация, варира в зависимост от общото им здравословно състояние, но средните стойности остават високи. Отхвърлянето е основната причина за съкратен живот. Клиниката Mayo изчислява, че общата преживяемост в САЩ е около 88 % след една година и 75 % след пет години.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss