Хирургия за отклоняване на урината при рак на пикочния мехур

Хирургията за отклоняване на урина създава нов начин за излизане на урината от тялото след отстраняване на пикочния мехур. Има три различни хирургични възможности за отклоняване на урина. Две от тях ви дават контрол върху това кога уринирате.

Приблизително 82 290 нови диагнози на рак на пикочния мехур ще бъдат направени в Съединените щати през 2023 г., според Американското общество за борба с рака. Много от тези видове рак на пикочния мехур ще бъдат лекувани с някаква форма на операция.

Инвазивният рак на пикочния мехур, когато ракът е нахлул в мускулите на стената на пикочния мехур, често се лекува с радикална цистектомия. Това включва отстраняване на целия пикочен мехур.

Хората, на които е отстранен пикочният мехур, трябва да имат начин урината да напусне тялото им. Типът операция, която постига това, се нарича операция за отклоняване на урина.

Какво представлява операцията за отклоняване на урина при рак на пикочния мехур?

Хирургията за отклоняване на урината е вид операция, която създава начин урината да напусне тялото ви. Прави се след операция за отстраняване на пикочния мехур.

Хирургията за отклоняване на урина се категоризира като инконтинентна или континентална:

Инконтинентно отклоняване на урината: Този тип операция елиминира контрола върху това кога уринирате. Урината непрекъснато преминава от отвор, направен в корема ви, наречен стома, и в събирателна торбичка извън тялото ви.

Континентално отклонение на урината: Този тип операция ви дава известен контрол върху това кога уринирате. Хирургът създава торбичка вътре в тялото ви, за да държи урината ви. След това можете да източвате тази торбичка на редовни интервали, докато се напълва.

Най-общо казано, три вида уриниране се използват след радикална цистектомия за рак на пикочния мехур. Това са:

 • отклоняване на илеалния канал (инконтинентно отклоняване на урината)
 • неопикочен мехур (континентално отклоняване на урината)
 • континентално кожно отклонение (континентално отклонение на урината)

Кандидати за отклоняване на урина

Повечето хора отговарят на условията и за трите варианта за отклоняване на урината. Индивидуалните фактори играят роля при избрания тип отклоняване на урината. Те включват:

 • възраст
 • ниво на физическа и когнитивна функция
 • степента на рака
 • наличието на предшестващи състояния, особено тези, засягащи пикочните пътища, черния дроб или червата
 • лично предпочитание

Например, отклонението на илеалния канал е най-прост тип на отклоняване на урина, както по отношение на процедурата, така и за поддръжка след това. Като такъв може да се препоръча на хора, които са по-възрастни или имат по-ниска физическа или когнитивна функция.

Беше ли Ви полезно?

Какво представлява отклоняването на илеалния канал?

Отклоняването на илеалния канал е вид отклоняване на урината при инконтиненция. При илеално отклонение хирургът премахва a 6- до 8-инчова част на тънките ви черва.

Червата ви ще бъдат свързани отново и отстранената част ще бъде прикрепена към вашите уретери, тръбите, които обикновено придвижват урината от бъбреците ви към пикочния мехур. Това се нарича илеален кондуит.

Урината може да се оттича от бъбреците, през уретерите и в илеалния канал. Единият край на илеалния канал е свързан с кожата на стома в корема ви. Урината се оттича през стомата и в събирателна торбичка извън тялото ви.

Какво е необмехур?

Необмехурът е вид континентално отклоняване на урината. Хирургът ще използва част от тънките ви черва, за да създаде нов пикочен мехур, наречен необмехур. Вашите уретери след това ще бъдат свързани с неопикочния мехур, така че урината да може да се оттича в него.

Дъното на неопикочния мехур е прикрепено към уретрата. Това означава, че този тип отклоняване на урина ви позволява да отделяте урина от уретрата, както бихте направили преди цистектомията.

Важно е да се отбележи, че няма да имате желание за уриниране, когато вашият необичаен мехур е пълен. Това означава, че ще трябва да уринирате по график, за да предотвратите изтичане на урина. Може също да се наложи да поставите катетър, за да помогнете на урината да се оттича.

Какво е континентално кожно отклонение?

Континенталното кожно отклоняване е друг вид континентално уринарно отклоняване. Торбичката е направена от парче тъкан, обикновено от червата ви, и е прикрепена към вашите уретери. Вентилите помагат да се предотврати натрупването на урина в бъбреците ви.

Има няколко начина за създаване на торбичка за континентално кожно отклоняване. Разликата е във вида на тъканта, която се използва за направата на торбичката. Често се използва тъкан от тънкото или дебелото черво.

Независимо от използвания метод, другият край на торбичката е прикрепен към стома. Вместо да позволява на урината да се оттича непрекъснато през стомата и в торбичка за събиране, на стомата се поставя еднопосочен клапан.

Този клапан позволява урината да се съхранява в новосъздадената торбичка. Можете да го дренирате периодично през целия ден, като поставите катетър във вентила. Няма да имате торбичка за събиране извън тялото си, както при отклонението на илеалния канал.

Какви са рисковете, свързани с операцията за отклоняване на урина?

Някои от потенциалните рискове, свързани с операцията за отклоняване на урина, могат да включват:

 • инфекции
 • стесняване на стомата или херния
 • изтичане на урина в корема ви
 • стесняване на уретерите, наречено стриктура
 • илеус, състояние, при което червата ви са по-малко активни

 • пикочни камъни

 • дефицит на витамин В12
 • разкъсване на торбичката или необмехур
 • намалена бъбречна функция и потенциална бъбречна недостатъчност

 • метаболитна ацидоза, когато кръвта ви е твърде кисела поради лоша бъбречна функция

Най-общо казано, отклонението на илеалния кондуит е свързано с по-малко странични ефекти. Вашият хирург ще очертае рисковете, свързани с вашия специфичен тип отклоняване на урина преди операцията.

Беше ли Ви полезно?

Какво е качеството на живот на човек след операция за рак на пикочния мехур?

А Проучване от 2022 г изследва качеството на живот при хора, които са имали радикална цистектомия и или диверсия на илеалния кондуит, или континентална кожна диверсия. Като цяло не се съобщава за големи понижения в качеството на живот. По-конкретно, изследователите установиха, че:

 • Докато резултатите от физическата функция първоначално намаляват през 6-те месеца след операцията, те в крайна сметка се стабилизират или се връщат към изходното ниво.
 • Общото качество на живот се подобрява от изходното ниво до 6 месеца след операцията.
 • Единствените области, които остават ниски или намаляват, са съответно сексуалната функция и изображението на тялото.

Информацията е ключова при избора на метод за отклоняване на урината. А Проучване от 2020 г на хората с отклонение на илеалния канал или необмехур установиха, че тези, които се чувстват добре информирани за своите хирургични възможности, съжаляват по-малко, независимо от вида на използваното отклонение на урината.

Като такъв, не забравяйте да говорите с лекар за всичките си възможности за отклоняване на урината преди вашата цистектомия. Те могат да ви дадат повече подробности за това как работи всяка процедура и рисковете и ползите, свързани с всяка от тях.

Отклоняването на урина се използва след радикална цистектомия. Създава нов начин за напускане на урината от тялото след отстраняване на пикочния мехур.

Има три вида процедури за отклоняване на урина, които могат да бъдат извършени след радикална цистектомия. Две от тях ви позволяват да контролирате кога уринирате, докато другата не.

Всеки тип отклоняване на урина има своите плюсове и минуси. Освен това, някои видове отклоняване на урина може да не се препоръчват за вас въз основа на индивидуални фактори.

Не забравяйте да проведете подробен разговор с Вашия лекар относно вашите възможности за отклоняване на урината и какво може да е подходящо за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss