Хипотиреоидизъм срещу хипертиреоидизъм: Каква е разликата?

Наскоро ли сте били диагностицирани с хипотиреоидизъм? Ако е така, вероятно сте наясно, че щитовидната жлеза на тялото ви е недостатъчно активна. И вероятно сте твърде запознати с някои от свързаните симптоми като умора, запек и забравяне. Тези симптоми са разочароващи. Но с правилния план за лечение те могат да станат управляеми.

Хипотиреоидизъм

Какво е хипотиреоидизъм? Накратко, вашата щитовидна жлеза не може да произвежда достатъчно хормони, за да функционира добре. Щитовидната жлеза контролира всеки аспект от метаболизма на тялото ви. При хипотиреоидизъм производството на хормони на жлезата се забавя. Това от своя страна забавя метаболизма ви, което може да доведе до наддаване на тегло. Хипотиреоидизмът е често срещан и засяга около 4,6 процента от населението на САЩ.

Според Американската асоциация по щитовидната жлеза няма лек за хипотиреоидизъм. Въпреки това, има лекарства, които могат да лекуват заболяването. Целта на лекарството е да подобри функцията на щитовидната жлеза на тялото ви, да възстанови хормоналните нива и да ви позволи да живеете нормален живот.

Тиреоидитът на Хашимото е най-честата причина за хипотиреоидизъм. При това състояние тялото ви атакува собствената си имунна система. С течение на времето тази атака кара щитовидната жлеза да спре да произвежда хормони, както трябва, което води до хипотиреоидизъм. Подобно на много автоимунни заболявания, тиреоидитът на Хашимото се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Хипертиреоидизъм

Както подсказва името му, хипертиреоидизмът се появява, когато тялото ви произвежда твърде много от хормоните на щитовидната жлеза, тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), и стане свръхактивен. Ако имате хипертиреоидизъм, може да изпитате ускорен пулс, повишен апетит, тревожност, чувствителност към топлина или внезапна загуба на тегло.

Хипертиреоидизмът най-често се проявява по три начина:

  • тиреоидит или
    възпаление на щитовидната жлеза
  • възел на щитовидната жлеза
    който произвежда твърде много хормон Т4
  • автоимунен
    състояние, известно като болест на Грейвс

При хипертиреоидизъм дразненето на щитовидната жлеза, известно като тиреоидит, позволява на твърде много тиреоиден хормон да влезе в кръвта ви. Това може да доведе до болка и дискомфорт. Тиреоидит може да се появи и в резултат на бременност. Това обикновено е краткосрочно.

Тиреоидните възли са често срещани както при хипотиреоидизъм, така и при хипертиреоидизъм. По-често тези възли са доброкачествени. При хипертиреоидизъм тези възли могат да доведат до увеличаване на размера на щитовидната жлеза или да произвеждат твърде много тироиден хормон Т4. Лекарите не винаги знаят защо това се случва.

Болестта на Грейвс кара тялото да атакува само себе си. Тази атака позволява на щитовидната жлеза да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Това автоимунно заболяване често е основната причина за хипертиреоидизъм. Болестта на Грейвс кара щитовидната жлеза да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Лекарства, радиоактивен йод или хирургия са възможности за лечение на хипертиреоидизъм. Ако не се лекува, хипертиреоидизмът може да причини загуба на костна маса или неравномерен пулс. И тиреоидитът на Хашимото, и болестта на Грейвс могат да протичат в семейства.

Разликите между хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Хипотиреоидизмът причинява симптоми като забавен метаболизъм, умора и наддаване на тегло. Наличието на недостатъчно активна щитовидна жлеза може да намали или забави телесните ви функции.

При хипертиреоидизъм може да се окажете с повече енергия, за разлика от по-малко. Може да изпитате загуба на тегло, за разлика от увеличаването на теглото. И може да се почувствате тревожни, а не депресирани.

Най-честата разлика между двете заболявания е свързана с нивата на хормоните. Хипотиреоидизмът води до намаляване на хормоните. Хипертиреоидизмът води до увеличаване на производството на хормони.

В Съединените щати хипотиреоидизмът е по-често срещан от хипертиреоидизъм. Въпреки това, не е необичайно да имате свръхактивна щитовидна жлеза и след това недостатъчно активна щитовидна жлеза или обратно. Намирането на квалифициран лекар, който специализира в областта на щитовидната жлеза, обикновено ендокринолог, е важна част от вашия план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss