Хиперлипидемията (HLD) може да присъства без симптоми

Хиперлипидемията (HLD) е клиничният термин за дисбаланс на LDL („лош“) холестерол, HDL („добър“) холестерол и триглицериди. Това са кръвни мазнини (липиди), които са важни за клетъчното здраве и метаболизма на нормални нива.

Въпреки това, те могат да повишат риска от инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми, когато нивата на LDL и триглицеридите станат твърде високи, а нивата на HDL паднат твърде ниско.

Въпреки че HLD е потенциално сериозна заплаха за вашето здраве, обикновено има малко или изобщо има симптоми. HLD може да бъде идентифициран чрез прост кръвен тест, преди да се развият усложнения. След като бъде диагностициран, комбинация от лекарства и корекции на здравословния начин на живот често може да доведе нивата на LDL холестерола и триглицеридите в нормален диапазон.

Какво е хиперлипидемия (HLD)?

HLD се отнася до дисбаланс на нивата на холестерола в кръвта, който може да доведе до сериозни сърдечни заболявания.

Холестеролът се измерва в милиграми на децилитър (mg/dL) кръв. Искате да поддържате нивата на LDL и триглицеридите ниски, докато нивата на HDL са по-здравословни, ако са по-високи.

Това е така, защото LDL допринася за атеросклероза, стесняване на вашите артерии, причинено от натрупване на плака. Плаките, които се образуват по артериалните ви стени, се състоят от холестерол, мазнини и други вещества. Повече плака означава, че вашите артерии са по-малко гъвкави и кръвният поток е намален.

Ето защо LDL холестеролът се нарича “лош” холестерол. HDL холестеролът помага за отстраняването на LDL холестерола от кръвния поток, така че е наречен „добър“ холестерол.

А 2016 проучване предполага, че една от големите заплахи, които триглицеридите представляват за вашето съдово здраве, е, че повишените нива могат да допринесат за възпаление, което уврежда кръвоносните съдове.

Условия, които трябва да знаете

Дискусиите около здравето на сърцето могат да се превърнат в нещо като азбучна супа, така че ето няколко бързи дефиниции, които да имате под ръка.

 • HDL: липопротеин с висока плътност или „добър холестерол“
 • LDL: липопротеин с ниска плътност или „лош холестерол“
 • HTG: хипертриглицеридемия или необичайно високи триглицериди
 • HDL: Хиперлипидемия или дисбаланс на холестерола

По същество искате да поддържате своя HDL висок и вашия LDL нисък.

Въпреки че няма конкретно число или набор от числа, които да определят HLD, често се използва измерване, наречено общ холестерол, за да се определи кога индивидът е изложен на особено висок риск от усложнения.

Общият холестерол се изчислява чрез добавяне на нивата на LDL и HDL плюс 20% от нивата на триглицеридите. Гранично високо или високо ниво на общ холестерол предполага хиперлипидемия.

Националният институт по здравеопазване (NIH) използва следващи четения за да се определи кога нивата на липидите стават тревожни:

LDL Гранично високо:
130 до 159 mg/dL
Високо:
160 до 189 mg/dL
Триглицериди Гранично високо:
150 до 199 mg/dL
Високо:
200 mg/dL или по-висока
HDL Гранично ниско:
60 mg/dL
Ниска:
по-малко от 40 mg/dL
Общ холестерол Гранично високо:
200 до 239 mg/dL
Високо:
240 mg/dL и по-високи

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че около 94 милиона американци имат нива на общ холестерол по-високи от 200 mg/dL.

Какво причинява HLD?

HLD може да бъде наследствено състояние, въпреки че определени начини на живот могат също да допринесат за високия холестерол. Тези фактори включват:

 • заседнал начин на живот
 • пушене
 • небалансирана диета, особено богата на наситени мазнини и диетичен холестерол
 • затлъстяване

Симптоми на HLD

Самият HLD няма забележими симптоми. Въпреки това, тип HLD – наречен HTG или необичайно високи нива на триглицериди – е основен фактор за панкреатит, болезненото възпаление на вашия панкреас. А Проучване от 2019 г предполага, че свързаният с панкреатит риск от сериозни здравословни проблеми и смъртност е значително по-висок при хора с HTG и диабет.

HLD също може да причини атеросклероза. Въпреки че не причинява никакви забележими симптоми, това е основен рисков фактор за:

 • аневризма
 • сърдечен удар
 • периферна артериална болест (ПАБ)

 • удар

Преди да настъпи голямо събитие, намаленият кръвен поток във вашите артерии може да причини болка. Например, когато сърдечният мускул изпитва недостиг на достатъчен приток на кислородна кръв, болката в гърдите, която се получава, е известна като стенокардия.

PAD възниква, когато кръвният поток е намален в крайниците – обикновено долните крака. Основните симптоми включват болка при ходене или стоене твърде дълго. Това се нарича клаудикация и обикновено отшумява с почивка. HLD може да бъде свързан и с тези симптоми.

А 2019 статия предполага, че HLD винаги трябва да се счита за доживотен рисков фактор за атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване и лечението трябва да започне при най-ранните признаци на HLD, а не по-късно, когато вече е настъпило значително натрупване на плака.

Кога да се обадите на Вашия лекар

Когато атеросклерозата засяга артериите, доставящи кръв към сърдечния мускул, рискувате да получите инфаркт. Когато се образуват плаки в артериите, носещи кръв към мозъка ви, вие сте изправени пред по-висок риск от инсулт.

Важно е да знаете признаците на инфаркт или инсулт, като и двете трябва да се считат за спешни медицински случаи и трябва да накарат да се обадите на 911 или на местните служби за спешна помощ.

Честите признаци на инфаркт са:

 • болка в гърдите, често описвана като притискане или натиск върху сърцето ви

 • усещане за предстояща гибел
 • гадене
 • болка в раменете, врата, челюстта, гърба или ръцете
 • задух

Симптомите на инсулт могат да включват:

 • затруднено общуване или разбиране на това, което ви се казва
 • чувство на изтръпване или изтръпване от едната страна на тялото или лицето
 • внезапно, силно главоболие
 • проблеми с координацията и ходенето

Особено важно е да приемате сериозно симптомите на инфаркт и инсулт, особено ако имате някой от следните рискови фактори:

 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • лична или фамилна анамнеза за инфаркт, инсулт или сърдечно заболяване
 • HLD
 • заболяване на бъбреците

Как да намалите високия холестерол

Въпреки че рисковете, свързани с дисбаланса на холестерола, могат да бъдат причина за безпокойство, има и няколко неща, които можете да направите, за да коригирате нивата на холестерола си у дома и с лекар. Някои от основните възможности за лечение включват:

 1. Изградете здравословни хранителни навици: Едно от първите неща, които трябва да направите, когато се опитвате да намалите LDL холестерола и триглицеридите, е да приемете здравословна за сърцето диета. The Американска сърдечна асоциация препоръчва ограничаване на наситените мазнини до не повече от 6% от дневните ви калории. Трябва също така да се опитате да включите повече плодове и зеленчуци в диетата си, както и повече постни протеини и пълнозърнести храни.
 2. Създайте рутинни упражнения: Упражнението също е важно. Стремете се към 150 минути седмично упражнения с умерена интензивност, в идеалния случай разпределени през повечето дни от седмицата, а не всички в 1 или 2 дни. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, загубата на тегло може да ви помогне да достигнете нивата на холестерола и кръвното налягане до здравословни граници.
 3. Избягвайте тютюневите изделия: Спирането на пушенето или намаляването на количеството, което пушите, също е от решаващо значение, тъй като може да допринесе за натрупване на плака и други здравословни проблеми.
 4. Помислете за лекарства: И накрая, лекарят може да предпише лекарства за понижаване на холестерола, като статини. В Съединените щати има седем вида статини. Всеки от тях действа малко по-различно, но всички те влияят върху производството на холестерол в черния дроб и обикновено се понасят добре и са ефективни за понижаване на нивата на LDL. Статините понякога също могат да повлияят положително нивата на триглицеридите и HDL.

Колко време отнема да се променят нивата на холестерола?

Понижаването на нивата на холестерола само чрез диета и упражнения може да отнеме 3 до 6 месеца с последователни усилия. Със статин е възможно нивата на LDL да достигнат здравословни граници в рамките на около 6 седмици.

Важно е да се отбележи обаче, че статините могат да имат странични ефекти и първият статин, който опитате, може да не е правилният. Може да се наложи да опитате повече от едно и да коригирате дозировката по пътя, преди да намерите правилното лекарство с правилната сила, за да поддържате нивата на холестерола си на правилното място.

За вкъщи

HLD е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Състоянието може да е налице, без да знаете за него, тъй като често не показва никакви симптоми. Ето защо е важно да работите с лекар и да проверявате нивата на холестерола си всяка година или по-често, ако вашият лекар го препоръча.

Ако можете да поддържате нивата на холестерола си в нормални граници, може да сте в състояние да избегнете симптоми като стенокардия или накуцване или по-сериозни усложнения като инфаркт или инсулт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss