Флуоресцеинов тест за очни петна

Какво е флуоресцеинов тест за очни петна?

Обикновено се предписва тест за оцветяване с флуоресцеин, ако Вашият лекар подозира, че имате увреждане на роговицата или чужди предмети в окото. Ако носите контактни лещи, Вашият лекар може да направи този тест, за да види дали контактите увреждат роговицата ви.

По време на теста върху външната повърхност на окото се поставя тъмно оранжево багрило, наречено флуоресцеин. Въз основа на оцветяването, Вашият лекар може да идентифицира всички проблеми с роговицата и да диагностицира определени състояния.

Защо тестът е направен?

Вашият лекар може да препоръча тест за оцветяване на очите с флуоресцеин, ако подозира, че имате ожулвания или драскотини по роговицата.

Роговицата е чиста повърхност, която покрива външното ви око. Състои се от клетки и протеини. За разлика от повечето други тъкани на вашето тяло, роговицата не съдържа кръвоносни съдове. Той е защитен и подхранван от смазване като сълзи.

Той има две основни функции: да предпазва окото ви от вредни дразнители като прах и микроби и да насочва светлината при навлизане в окото ви.

Роговицата е силно чувствителна. Ако се надраска или повреди, нови клетки бързо покриват нараняването, за да предотвратят появата на инфекция. Заздравяването на по -дълбоки драскотини ще отнеме повече време и може да причини белези. Тестът за оцветяване на очите с флуоресцеин може да помогне на Вашия лекар да открие наранявания на роговицата, малки чужди предмети или частици в окото и необичайно производство на сълзи. Тестът може също да помогне на Вашия лекар да определи дали контактните Ви лещи дразнят роговицата Ви или причиняват някакви увреждания.

Къде и как се прилага тестът?

Вашият офталмолог (очен лекар) ще използва или малка капка за очи или парче хартия за петна, за да постави багрилото в окото ви. Те ще ви помолят да премигнете няколко пъти, за да позволите на багрилото да се разпространи по повърхността на роговицата. Мигането разпръсква багрилото в сълзотворен филм – мократа повърхност на очната ябълка, която смазва и защитава окото. Сълзотворният филм се състои от вода, масло и слуз.

Може да почувствате леко ужилване при първото нанасяне на багрилото. След няколко минути багрилото ще се почувства като нормална течност върху окото и вече няма да бъде неудобно. Повърхността на очите ви може да има светложълт вид.

След това вашият офталмолог ще излъчи кобалтово-синя светлина върху окото ви чрез инструмент, направен за изследване на очите. Този инструмент се нарича прорезна лампа или офталмоскоп. Комбинацията от тази светлина и багрилото ще подчертае всички аномалии или ожулвания на роговицата. От това вашият офталмолог може да определи местоположението на всички проблеми и да оцени нивото на увреждане.

Разбиране на резултатите

Нормални резултати

Ако окото ви е здраво и роговицата ви е неповредена, багрилото ще изглежда гладко по цялата повърхност на окото ви.

Ненормални резултати

Ожулванията на роговицата или чуждите частици ще доведат до необичайни резултати. Те могат да бъдат резултат от:

 • травма на окото, например от нокът, четка за грим или друг предмет
 • прах, пепел или мръсотия, които са издухани в окото ви
 • химическо изгаряне
 • триене на очите твърде грубо
 • стари или неправилно почистени или монтирани контактни лещи
 • всяко медицинско състояние или ситуация, при която окото ви е отворено за дълго време, което може да изсуши роговицата
 • наличието на чужди тела, като мигли

В някои случаи увреждането може да бъде причинено от необичайно производство на сълзи или сухота в очите. При това състояние нямате достатъчно сълзи, за да подхраните и защитите окото. Това може да доведе до възпаление на роговицата. Вашият тест може също да разкрие запушен слъзен канал.

Какви са рисковете от теста?

Този тест е безрисков. Флуоресцеиновото багрило може да се оцвети за няколко дни, ако докосне кожата около очите ви.

Подготовка за теста

Като цяло няма какво да направите, за да се подготвите за този тест. Ако носите контактни лещи, ще бъдете помолени да ги извадите предварително.

Какво да очаквате след теста

След теста Вашият лекар ще използва резултатите, за да диагностицира всички проблеми, които имате с очите си. Те ще се срещнат с вас, за да обсъдят щетите, открити върху роговицата ви, и да планират необходимото лечение.

Възможностите за лечение могат да включват:

 • отстраняване на чуждия предмет от окото ви
 • използване на капки за очи или мехлем, обикновено антибиотик, за да се предотврати развитието на инфекция
 • с помощта на капки за разкъсване на смазване без рецепта
 • носене на временен пластир за очи или превръзка на контактни лещи
 • оставяйки контактните лещи навън, докато роговицата не заздравее
 • приемане на болкоуспокояващи

Ако нараняването ви е засегнало само повърхността на роговицата, тя трябва да заздравее за около два до три дни. Ако нараняването ви е проникнало в повърхността на окото, лечението ще отнеме повече време, в зависимост от причината, размера и естеството на нараняването.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss