Усложнения от диабет

Жена, преминаваща през очен преглед
Miquel Llonch/Stocksy United

Усложнения, причинени от диабет

Хората с диабет трябва редовно да наблюдават и регулират кръвната си захар. Колкото и внимателни да сте, все още има вероятност да възникне проблем.

Има два вида усложнения, които може да изпитате: остри и хронични. Острите усложнения изискват спешна помощ. Примерите включват хипогликемия и кетоацидоза.

Ако не се лекуват, тези състояния могат да причинят:

 • припадъци
 • загуба на съзнание
 • смърт

Хроничните усложнения възникват, когато диабетът не се управлява правилно. Диабетът причинява високи нива на кръвната захар. Ако не се контролира добре с течение на времето, високите нива на кръвната захар могат да увредят различни органи, включително:

 • очи
 • бъбреци
 • сърце
 • кожа

Неконтролираният диабет също може да причини увреждане на нервите.

Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Хората с диабет могат да изпитат внезапни спадове в кръвната си захар. Пропускането на хранене или приемането на твърде много инсулин или други лекарства, които повишават нивата на инсулин в тялото, са често срещани причини. Хората, които са на други лекарства за диабет, които не повишават нивата на инсулин, не са изложени на риск от хипогликемия. Симптомите могат да включват:

 • замъглено виждане
 • ускорен пулс
 • главоболие
 • треперене
 • виене на свят

Ако кръвната Ви захар стане твърде ниска, може да изпитате припадък, гърчове или кома.

Кетоацидоза

Това е усложнение на диабета, което се появява, когато тялото ви не може да използва захар или глюкоза като източник на гориво, тъй като тялото ви няма инсулин или няма достатъчно инсулин. Ако клетките ви са гладни за енергия, тялото ви започва да разгражда мазнините. В тялото се натрупват потенциално токсични киселини, наречени кетонни тела, които са странични продукти от разграждането на мазнините. Това може да доведе до:

 • дехидратация
 • болка в корема
 • проблеми с дишането

Проблеми с очите

Диабетът може да увреди кръвоносните съдове в очите и да причини различни проблеми. Възможните очни състояния могат да включват:

Катаракта

Катарактите са два до пет пъти по-вероятно да се развие при хора с диабет. Катарактата причинява замъгляване на прозрачната леща на окото, блокирайки навлизането на светлина. Леката катаракта може да се лекува със слънчеви очила и лещи за контрол на отблясъците. Тежката катаракта може да се лекува с имплант за лещи.

Глаукома

Това е, когато налягането се натрупва в окото и ограничава притока на кръв към ретината и зрителния нерв. Глаукомата причинява постепенна загуба на зрение. Хората с диабет са два пъти с голяма вероятност от развитие на глаукома.

Диабетна ретинопатия

Това е общ термин, който описва всички проблеми на ретината, причинени от диабет. В по-ранните етапи капилярите (малки кръвоносни съдове) в задната част на окото се увеличават и образуват торбички. Това може да доведе до подуване и кървене, което нарушава зрението ви.

Може също да премине в пролиферативна форма. Това е мястото, където кръвоносните съдове на ретината са толкова увредени, че се затварят и принуждават да се образуват нови кръвоносни съдове. Тези нови съдове са слаби и кървят. Пролиферативната форма може да доведе до трайна загуба на зрението.

Макулен оток

Макулата е частта от окото ви, която ви позволява да виждате лица и да четете. Отокът на макулата се причинява от диабетна ретинопатия. Когато стените на капилярите загубят способността си да контролират преминаването на вещества между кръвта и ретината, течността може да изтече в макулата на окото и да я причини подуване. Това състояние причинява замъглено зрение и потенциална загуба на зрение. Бързото лечение често е ефективно и може да контролира загубата на зрение.

Диабетно бъбречно заболяване

Високите нива на кръвната захар с течение на времето могат да увредят способността на бъбреците ви да филтрират отпадъците от тялото. Той може също така да причини освобождаване на вещества, които обикновено не се филтрират в урината, като протеин. Вие сте с по -висок риск от бъбречно заболяване, ако имате и високо кръвно налягане. Диабетът е водещата причина за бъбречни заболявания. Ако не се лекува, диабетното бъбречно заболяване може да доведе до необходимост от диализа.

невропатия

Излишната захар в кръвта може да увреди нервите на тялото. Това може да се случи с нервите, които контролират автоматичните процеси на тялото, като храносмилането, и може да се случи в нервите, които контролират крайниците, като стъпалата. Това може да доведе до:

 • изтръпване
 • изтръпване
 • болка
 • усещане за парене

Ако изтръпването стане тежко, в крайна сметка може дори да не успеете да забележите нараняване, докато не се развие голяма рана или инфекция.

Увреждане на кръвоносните съдове

Високите нива на кръвната захар могат да причинят увреждане на кръвоносните съдове в тялото. Това може да причини проблеми с кръвообращението и да увеличи риска от проблеми с краката и други заболявания на съдовете, като инфаркт и инсулт.

Проблеми с краката и кожата

Хората с диабет са по-склонни да имат проблеми с краката поради увреждане на нервите и кръвоносните съдове и ограничен приток на кръв към крайниците. Ако имате диабет, от решаващо значение е да вземете сериозно проблемите с краката. При лоша грижа малки ранички или разкъсвания по кожата могат да се превърнат в дълбоки кожни язви. Ако язвите по кожата станат по -големи или по -дълбоки, може да се получи гангрена и ампутация на стъпалото.

Дългосрочни усложнения и перспективи

Дългосрочните усложнения на диабета се развиват постепенно. Колкото по-дълго сте имали диабет, толкова по-висок е рискът от усложнения. Подходящата превантивна грижа може да ви помогне да контролирате или да избегнете много или всички тези усложнения на диабета. Колкото по-добре сте в управлението на нивата на кръвната си захар, толкова по-нисък е рискът от развитие на усложнения и толкова по-добра е дългосрочната ви перспектива.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss