Усложнения на коронарна артериална болест (CAD)

Заболяване на коронарната артерия

Коронарната артериална болест (CAD) е състояние, което нарушава и намалява притока на кръв през вашите коронарни артерии. Тези артерии доставят кръв към сърдечния мускул. Когато притокът на кръв към сърдечния мускул е намален, сърцето не е в състояние да върши работата си както трябва. Това може да доведе до различни усложнения.

Какви са усложненията на коронарната артериална болест?

Сърдечна недостатъчност

С течение на времето CAD може да доведе до сърдечна недостатъчност. Сърдечна недостатъчност означава, че сърцето ви не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв към останалата част от тялото ви. Това може да причини натрупване на течност в белите дробове, затруднено дишане и подуване на краката, черния дроб или корема.

Ненормален пулс

Ненормален сърдечен ритъм се нарича аритмия. Когато човек е в покой, сърцето обикновено бие около 60 до 80 пъти в минута в предвидим, постоянен ритъм и с постоянна сила. Аритмиите, които могат да се развият при хора с ИБС, включват, но не се ограничават до следното:

 • брадикардия, забавен сърдечен ритъм
 • тахикардия, ускорен пулс
 • предсърдно мъждене, хаотичен, неправилен ритъм в горните камери на сърцето (предсърдия)

Предсърдното мъждене кара сърцето ви да бъде неефективно при изпомпване на кръв от предсърдията към долните камери на сърцето (вентрикулите) и в други части на тялото ви за циркулация. С течение на времето предсърдното мъждене може да доведе до исхемичен инсулт или сърдечна недостатъчност.

Някои видове сърдечни аритмии, като вентрикуларна фибрилация, могат да причинят сърцето ви да изгуби помпената си способност без предупреждение. Този вид сърдечна спешност причинява внезапна смърт, ако външен дефибрилаторен апарат или имплантируем кардиоверторен дефибрилатор не възстановят незабавно нормалния ритъм на сърцето ви.

Болка в гърдите

Намаленият приток на кръв в коронарните ви артерии може да означава, че сърцето ви не получава достатъчно кръв, особено когато се натоварвате. Това може да причини вид болка, наречена ангина. Ангината може да причини изтръпване на гърдите или следните усещания в гърдите:

 • стягане
 • тежест
 • налягане
 • болен
 • изгаряне
 • изстискване
 • пълнота

Освен гърдите си, може да почувствате ангина, излъчваща към:

 • обратно
 • челюст
 • шия
 • обятия
 • рамене

Например, дискомфортът може да се разпространи в дясното рамо и ръка, до пръстите и в горната част на корема. Ангиналната болка обикновено не се усеща над ушите или под пъпа.

Сърдечен удар

Ако мастната плака в една от коронарните ви артерии се спука, може да се образува кръвен съсирек. Това може значително да блокира и намали необходимия приток на кръв към сърцето ви, причинявайки инфаркт. Тежката липса на приток на кислород с кръв може да увреди сърцето ви. Част от сърдечната тъкан може да умре.

Внезапна смърт

Ако притокът на кръв към коронарната артерия към сърцето ви е силно блокиран и не е възстановен, това може да причини внезапна смърт.

Свързани артериални заболявания

Процесът, който причинява нараняване и натрупване на плака в коронарните артерии, може да засегне всички артерии в тялото.

Каротидните артерии на шията доставят кръв към мозъка. Атеросклеротичните плаки в тези артерии могат да доведат до исхемични инсулти.

Плаките на други места могат да възпрепятстват притока на кръв в артериите, които захранват краката, ръцете или други жизненоважни органи, а натрупването на тези плаки може да доведе до образуване на аневризма с животозастрашаващо разкъсване, като аневризма и разкъсване на коремната аорта или мозъчен мозък артерия.

Дългосрочна перспектива

Ако имате CAD, колкото по -рано в хода си получите диагнозата и правилно я лекувате, толкова по -добър е резултатът ви.

За някои хора промените в диетата и начина на живот ще бъдат достатъчни, за да забавят прогресията на болестта.

За други ще са необходими медикаменти или хирургична терапия.

Следвайте инструкциите на Вашия лекар за лечение на CAD. Всеки човек е различен. Не забравяйте да следвате най -добрия за вас план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss