Урина 24-часов обем тест

Какво е 24-часов обем на урина?

24-часовият обем на урината измерва количеството урина, което тялото ви произвежда за един ден, и анализира какво има в урината ви. Това е неинвазивна процедура, която не включва болка или дискомфорт. Този прост тест обикновено помага за диагностициране на проблеми с бъбречната функция.

Защо се нуждая от 24-часов обем на урина?

Вашият лекар може да назначи този тест, ако смята, че може да имате бъбречно заболяване или ако произвеждате необичайно големи количества урина, състояние, наречено полиурия. Полиурия се появява при безвкусен диабет, необичайно състояние, което се случва, когато бъбреците ви не могат да пестят вода.

Обемът на урината също се измерва като част от теста за креатининов клирънс или всеки друг тест, който измерва количеството вещество, елиминирано за 24-часов период.

Можете да направите само този тест или да го направите заедно с други процедури. Този тест може да помогне на Вашия лекар да определи дали имате бъбречно заболяване.

Прочетете повече: Тест за урина с кортизол »

Как да се подготвя за 24-часов обем на урина?

Необходима е много малка подготовка за 24-часовия обем на урината. Вашият лекар може да Ви даде по -конкретни инструкции в зависимост от текущото Ви медицинско състояние и причините за теста.

Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна. Не забравяйте да информирате Вашия лекар за всички текущи лекарства и лекарства без рецепта и добавки, които приемате, и попитайте дали някое от тях ще попречи на резултатите.

Обикновено не е необходимо да постите или да приемате определени лекарства, за да се приготвите. Въз основа на причините за теста, Вашият лекар може да Ви посъветва да избягвате определени храни или напитки по време на теста.

Тъй като този тест включва събиране и съхраняване на урина за 24-часов период, може да помислите за насрочване на теста за един ден, когато сте у дома. Попитайте дали трябва да започнете теста в определен час и съответно коригирайте графика си.

Ще получите един или повече контейнери за събиране и съхранение на урина. Уверете се, че разбирате кога и къде трябва да върнете контейнера или контейнерите.

Как се извършва 24-часов обем на урина?

Целта е да събирате урината си за 24 часа. Можете да направите това, докато сте в болницата, но можете лесно да го направите и амбулаторно. Тестът трябва да започне в определен час и да приключи по същото време на следващия ден. Тестът ще следва следните стъпки:

 1. Вашият тест обикновено започва сутрин. В първия ден не събирайте първата си сутрешна урина, а отбележете и запишете часа.
 2. Съберете цялата си урина за следващите 24 часа, като съхранявате контейнера за съхранение в хладилник.
 3. Съберете първата си сутрешна урина на втория ден по същото време, когато сте започнали теста на предходния ден.
 4. Дръжте контейнера на хладно, докато дойде време да го върнете. Уверете се, че капакът на контейнера е стегнат и незабавно го върнете в лабораторията или кабинета на Вашия лекар, както е указано.

При някои обстоятелства Вашият лекар може да поиска да повторите процедурата няколко пъти.

Кърмачета

Ако събирате урината на вашето бебе, ще получите специални торбички за събиране на урина с лепяща хартия, за да ги задържите на място. Следвай тези стъпки:

 1. Измийте зоната около уретрата на вашето бебе, която е областта, където урината излиза от тялото им.
 2. Поставете торбата за събиране на урина върху вашето бебе. При момчетата поставете целия им пенис в чантата. При момичетата поставете чантата върху срамните им устни. Можете да поставите пелена върху чантата.
 3. Проверявайте торбата често и източвайте урината от торбата в контейнера за събиране на урина. Сменете използваната торба с чиста.
 4. Съхранявайте контейнера за събиране в хладилник, докато дойде време да го върнете.
 5. След като 24-часовият период приключи, върнете контейнера според указанията на Вашия лекар.

24-часовият обем на урината е неинвазивен и включва само уриниране както обикновено. Няма странични ефекти или рискове.

Важно е да следвате инструкциите, за да получите точни резултати. Няколко фактора могат да повлияят на точността на вашия тест, включително:

 • не успявате да съберете цялата си урина в рамките на 24 часа
 • излизане извън 24-часовия период и събиране на твърде много урина
 • разливане на урина от контейнера
 • не поддържа урината хладна
 • не връщане на пробата урина незабавно

Други фактори, които могат да повлияят на резултатите, включват остър стрес и енергични упражнения. Уведомете Вашия лекар, ако това е така при Вас. В някои случаи Вашият лекар може да поиска да повторите теста.

Какво означават резултатите?

Нормалният диапазон на отделяне на урина е 800 до 2000 милилитра на ден, ако имате нормален прием на течности от около 2 литра на ден. Въпреки това, различните лаборатории могат да използват малко по -различни стойности. Вашият лекар ще обясни какво означават вашите конкретни числа.

Нормалната урина е стерилна и не съдържа бактерии, вируси или гъбички. Урината е смес от вода и химикали, протеини или електролити като:

 • натрий
 • калий
 • карбамид, който се образува при разграждането на протеина
 • креатинин, който се образува при разграждане на мускулите
 • други химични съединения

Вашият лекар може да поиска да назначи допълнителни изследвания, ако урината Ви съдържа твърде много или твърде малко от тези химикали. Те също така могат да поискат допълнителни тестове, ако отделянето на урина е необичайно високо или ниско.

Необичайно нисък обем урина може да показва:

 • недостатъчен прием на течности
 • дехидратация
 • бъбречна недостатъчност
 • бъбречна недостатъчност

Необичайно голям обем урина може да показва:

 • диабет
 • бъбречен безвкусен диабет
 • централен безвкусен диабет
 • някои форми на бъбречна недостатъчност
 • необичайно голям прием на течности
 • използване на диуретични лекарства

Вашият лекар ще обясни резултатите от вашия тест и ще ви уведоми, ако имате нужда от допълнително изследване.

Продължавайте да четете: 24-часов тест за уринен протеин »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss