Упражнения, депресия и мозък

Независимо дали изпитвате прост случай на блус в понеделник или по -устойчиви симптоми на депресия, упражненията могат да ви помогнат да повишите настроението си.

Редовните упражнения са важни за добро физическо и психическо здраве. Упражнението може да помогне за стимулиране на части от мозъка ви, които не са толкова отзивчиви, когато се чувствате депресирани. Той също така насърчава освобождаването на мозъчни химикали, които се чувстват добре. Може също така да ви отвлече вниманието от притесненията и да подобри самочувствието ви.

Упражнения и мозъчна химия

Депресията е разстройство на настроението, което причинява постоянни чувства на апатия и тъга. Това е сложно състояние с няколко допринасящи фактора. Промените в биохимията на мозъка ви вероятно играят роля.

„Просто казано, повечето хора, които са в депресия, имат нещо нередно в химията на мозъка си“, казва д -р Уилям Уолш, президент на Изследователския институт Уолш, нестопанска институция за изследване на психичното здраве в Илинойс. „Житейският опит може да влоши нещата“, добавя той, „но обикновено доминиращият проблем е химията.“

Упражненията могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия по няколко начина. Наред с други предимства, той помага за стимулиране на отделянето на химикали в мозъка, които се чувстват добре.

Ендорфини и други невротрансмитери

Първото нещо, за което може да се сетите, когато става въпрос за упражнения и депресия, е това, което е широко известно като „бегач на бегач“. Това описва отделянето на ендорфини, което мозъкът ви изпитва, когато физически се натоварвате. Ендорфините са вид невротрансмитер или химически пратеник. Те помагат за облекчаване на болката и стреса.

Ендорфините са само един от многото невротрансмитери, отделяни по време на тренировка. Физическата активност също стимулира отделянето на допамин, норепинефрин и серотонин. Тези мозъчни химикали играят важна роля в регулирането на настроението ви.

Например, редовните упражнения могат да повлияят положително на нивата на серотонин в мозъка ви. Повишаването на нивата на серотонин повишава настроението и цялостното чувство за благополучие. Той може също да помогне за подобряване на апетита и циклите на съня, които често са отрицателно повлияни от депресията.

Редовните упражнения също помагат да се балансира нивото на стрес хормоните на тялото ви, като адреналин. Адреналинът играе решаваща роля във вашата реакция борба или бягство, но твърде много от него може да навреди на вашето здраве.

Други ползи за психичното здраве от упражненията

Упражненията могат да имат и други ползи за психичното здраве. Например, съсредоточаването върху движенията на тялото ви по време на тренировка може да ви отвлече от разстройващите мисли. Поставянето и постигането на цели, свързани с упражненията, също може да повиши вашата увереност и чувство за контрол.

Когато спортувате с други хора, това може да осигури социални ползи за повишаване на настроението. Например, помислете дали да се разхождате в парка, да посещавате час по йога или да се присъедините към отбор за развлечения със свой приятел или член на семейството. Заниманията с упражнения също могат да бъдат добро място за запознаване с нови хора. Можете да се наслаждавате на физическата стимулация на тренировка, като същевременно получавате и социална стимулация.

Разработване на рутинна тренировка

Докато всяко количество упражнения може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия, редовните упражнения са най -добри. Някои видове упражнения могат да бъдат по -полезни от други.

Аеробните тренировки са най -свързани с положителни резултати при лечението на депресия. Аеробните упражнения повишават сърдечната честота, което подобрява кръвообращението в мозъка ви. Това помага за насърчаване на здравословна мозъчна функция и балансирана мозъчна химия. Аеробните упражнения също осигуряват много ползи за физическото здраве.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията насърчавайте повечето възрастни да получават поне 150 минути аеробна дейност със средна интензивност седмично. Можете да постигнете тази цел, като направите бърза 30-минутна разходка из квартала си, пет дни в седмицата. Други примери за аеробна активност включват плуване, колоездене и игра на баскетбол.

Трябва също да планирате поне две сесии за укрепване на мускулите седмично. Вдигане на тежести, йога и пилатес са примери за дейности, които укрепват мускулите ви.

Хранене на здравословна диета

Яденето на добре балансирана диета също е важно за доброто психично здраве. Например сложните въглехидрати и богатите на протеини храни могат да помогнат за подобряване на настроението и концентрацията. Те също така осигуряват енергията и хранителните вещества, необходими за подхранване на вашите тренировки.

За хранителна диета яжте разнообразни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и постни протеини. Не яжте много храни с високо съдържание на рафинирана захар, наситени мазнини или сол. Пийте алкохол само умерено.

Взимането

Редица фактори могат да допринесат за депресията. Химията на мозъка ви е важна. В много случаи можете да подобрите химията на мозъка си с нещо толкова просто като редовни упражнения. Получаването на 150 минути умерена аеробна активност на седмица е важна част от поддържането на здравето. Той може да повиши настроението и енергията ви, като същевременно укрепи мускулите, белите дробове и сърцето.

Ако подозирате, че имате депресия, говорете с Вашия лекар. Те могат да препоръчат различни промени в начина на живот, включително промени в рутинните ви упражнения. Те могат да предписват и други лечения, като лекарства, терапия или комбинация от двете.

Ден в живота: Историята на Депресия и тревожност на Дейвид

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss