Употребата на опиати може да играе роля в безпокойството – Ето какво трябва да знаете

Джъстин Кейс/Гети изображения

Опиоидите са клас лекарства, използвани за седация и облекчаване на болката.

Те могат да причинят много странични ефекти, особено ако приемате високи дози за дълъг период от време. Продължителната употреба на предписани или незаконни опиоиди може да причини запек, предизвикана от лекарства сънна апнея и нарушена сексуална функция.

Ефектите на опиоидите върху психичното здраве са по-малко известни, но доказателства предполага, че употребата на опиати с рецепта може да увеличи шансовете ви за развитие на тревожност или депресия. Употребата на опиоиди може също да влоши съществуващите симптоми на тревожност.

Прочетете за задълбочено изследване на това как опиоидите влияят на вашето психологическо здраве, заедно с някои насоки за получаване на подкрепа.

Как опиоидите причиняват безпокойство?

Тъй като опиоидите действат като успокоителни, може да изглежда нелогично да причиняват безпокойство, но това е често срещан страничен ефект.

Опиоидите намаляват нивото на норепинефрин, хормон, който контролира бдителността и кръвното налягане. Ниските нива на норепинефрин могат да причинят странични ефекти като сънливост и ниско кръвно налягане.

Когато опиоидите напуснат вашата система, те спират да потискат норепинефрина. Вашият мозък реагира, като освобождава много норепинефрин наведнъж, за да върне енергията и нивата на кръвното ви налягане обратно до изходното ниво. Този тласък може да причини остри симптоми на отнемане като:

 • безпокойство
 • нервност
 • безсъние
 • мускулни крампи и диария

Ако използвате опиоиди за дълго време, тялото ви може да реши, че това успокояване е постоянно. За да компенсира, той ще продължи да произвежда норепинефрин в по-висок обем, така че може да започнете да се чувствате тревожни и нервни през цялото време.

Може да приемате опиоиди просто за да облекчите безпокойството си. Но това може да накара тялото ви да освободи още повече норепинефрин, създавайки самоподдържаща се спирала на стреса.

Признаци на безпокойство, предизвикано от опиати

Тревожността, предизвикана от вещества, често включва много от същите симптоми като тревожните разстройства, но 2019 изследване предполага, че може по-често да се проявява в определени форми, като например:

 • обсесии и компулсии
 • паническа атака
 • свободно плаваща тревожност
 • фобии

Научете повече за симптомите на тревожност.

Опиоидите могат да причинят безпокойство, дори ако ги приемате точно както е предписано, но тежестта на тревожността може да зависи от това кои опиоиди приемате, от приетото количество и от времето, през което ги използвате. Може да изпитвате тревожност, докато продължавате да приемате опиоиди.

Можете също така да изпитате безпокойство по време на отнемане на опиати. Краткодействащите опиоиди, които действат бързо, но траят само кратко време, са склонни да причиняват най-сериозно безпокойство по време на абстиненция. Обичайните краткодействащи опиоиди включват кодеин, оксикодон и хероин.

Някои опиоиди, като морфин, имат както краткодействащи, така и дългодействащи форми. Дългодействащите опиоиди, които включват опиоиди с удължено освобождаване, обикновено причиняват по-леко, но по-дълготрайно отнемане.

Безпокойството при отнемане може да продължи навсякъде от 5 до 14 дни след като спрете приема на опиоиди.

Връзката между тревожността и разстройството при употреба на опиати

Тревожните разстройства често се появяват при разстройство при употреба на опиати и повече 60% от хората с разстройство, свързано с употребата на опиоиди, са имали състояние, свързано с тревожност, в някакъв момент от живота.

При разстройство, свързано с употребата на опиати, вие продължавате да използвате опиоиди въпреки нежеланите странични ефекти и може да не сте в състояние да спрете приема им, когато опитате.

Съществуващото безпокойство също може потенциално да увеличи шансовете ви за развитие на разстройство, свързано с употребата на опиати.

един 2017 проучване включва 554 души, приемащи опиоиди с рецепта за лечение на хронична болка. Изследователите са използвали скалата за генерализирано тревожно разстройство (GAD-7), за да изследват участниците за тревожност, и текущата мярка за злоупотреба с опиоиди (COMM), за да проверят участниците за злоупотреба с опиати.

Сред тези с клинично значима тревожност, 50% също са злоупотребявали с опиоиди, което означава, че не са приемали лекарствата си точно както е предписано. За сравнение, само 10% от тези, които не са имали тревожност, злоупотребяват с опиоиди.

Дори след като изследователите контролират социалните, демографските и клиничните променливи, хората с тревожност все още остават по-склонни да злоупотребяват с опиоиди, отколкото тези, които не са имали тревожност.

важно

Горното проучване не изследва конкретно риска от разстройство при употреба на опиати и злоупотребата с опиоиди не е същото нещо като разстройство при употреба на опиати. Вярно е, че злоупотребата с опиоиди може да повиши риска от това състояние на психичното здраве, но все пак можете да го развиете, когато приемате опиоиди точно както е предписал Вашият лекар.

Ами депресията?

Хроничната употреба на опиати може да допринесе за депресия, като намали чувствителността ви към приятни чувства и увеличи чувствителността ви към неприятни чувства.

Опиоидите драстично повишават нивата на допамин, хормон, който помага да управлявате реакцията си към наградите. Високите нива на допамин могат да причинят чувство на еуфория, което ви мотивира да продължите да използвате опиоиди. Допаминът може също така да повиши чувствителността на мозъка ви към стрес, страх и други нежелани емоции, така че по-лесно да заседнете в спирала от мрачни или болезнени мисли.

След като опиоидите напуснат вашата система, вашите изтощени неврони произвеждат много по-малко допамин от преди. Ако приемате опиоиди за продължителен период от време, мозъкът ви може да нулира производството на допамин до много по-ниско ниво. Това лишава силата на външните награди, така че нещата, които преди са ви вълнували – торта, танци или наистина добра книга – може да се чувстват много по-малко стимулиращи.

Научете повече за симптомите на депресия.

Рискови фактори за депресия, предизвикана от опиати

За разлика от тревожността, високата доза опиоиди, отпускани с рецепта, може да не увеличи автоматично риска от депресия. Времето, през което приемате опиоиди, изглежда има по-голямо значение.

Според 2016 изследванеколкото по-дълго използвате опиоиди, толкова по-големи са шансовете ви да развиете резистентна на лечение депресия (TRD), вид депресия, която често не реагира на антидепресанти.

В сравнение с хората, които са приемали опиоиди в продължение на 30 дни или по-малко, хората, които са приемали опиоиди в продължение на 31 до 90 дни, са имали 25% по-висок риск от TRD. Хората, които са употребявали опиоиди повече от 90 дни, са имали 52% по-висок риск от TRD, установиха изследователите.

Честотата също има значение. А Проучване от 2022 г изследва колко често хората приемат предписани опиоиди през първите 90 дни от лечението и риска от депресия. Хората, които са употребявали опиоиди ежедневно или през поне 81 от 90-те дни, са имали 40% по-висок риск от депресия, отколкото хората, които са ги употребявали само от време на време или през по-малко от половината от 90-те дни.

Могат ли опиоидите да намалят тревожността или депресията?

Могат ли опиоидите някога да помогнат за намаляване на симптомите на психичното здраве? Това зависи.

Опиоиди и тревожност

Технически, да. Опиоидите имат седативен ефект, който може да облекчи безпокойството. Въпреки това ще ви бъде трудно да намерите лекар или психиатър, който препоръчва лечение на тревожност с опиоиди. Това е така, защото имате набор от опции за по-безопасни лекарства против тревожност, които представляват по-малък риск от зависимост или разстройство, свързано с употребата на опиати.

Освен това не всички опиоиди повлияват тревожността. Опиоидите действат по един от двата химически пътя: пътя на β-арестина или пътя на G-протеина. Според изследване върху животни, опиоидите, които използват пътя на β-арестина, могат да намалят тревожността, но също така могат да причинят сериозни странични ефекти като повърхностно дишане, зависимост или пристрастяване.

Поради това много лекари предпочитат да предписват опиоиди, които използват пътя на G-протеина. Тези лекарства са по-безопасни, но също така имат малък ефект върху тревожността.

Опиоиди и депресия

Предварителни изследвания предполага, че опиоидът бупренорфин може да има ползи като лечение на депресия, особено резистентния на лечение тип.

Бупренорфинът обикновено се използва за лечение на разстройство, свързано с употребата на опиоиди, тъй като има много по-слаб ефект върху нервните рецептори в сравнение с други опиоиди. Въпреки че стимулира нервите ви достатъчно, за да предотврати абстиненцията, бупренорфинът като цяло няма да причини еуфория или глад.

Изследователи вярвам, че бупренорфинът лекува депресия, като възстановява вашия допамин до типичните му нива, което може да ви помогне да почувствате удоволствие след щастливи събития и да увеличи привързаността ви към хората около вас.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) все още не е одобрила бупренорфин като лечение на депресия, позовавайки се на необходимостта от повече изследвания върху хора. Това означава, че можете да опитате бупренорфин за депресия само ако се включите в клинично изпитване.

Намерете повече лечения за депресия тук.

Как да получите подкрепа

Ако сте употребявали опиоиди дълго време или сте приемали повече от предписаната доза, може да се нуждаете от допълнителна подкрепа, за да спрете приема им.

Лечението на употребата на опиати често включва комбинация от психотерапия и медикаментозно подпомагано лечение (MAT). Ако имате съпътстващ проблем с психичното здраве, като тревожност или депресия, експерти горещо препоръчвам лекувайки го едновременно.

Много хора напуснете лечението по-рано поради емоционалния стрес от тревожност и депресия по време на абстиненция, но подкрепата от специалист по психично здраве може да ви помогне да се справите с тези симптоми по време на лечението и възстановяването на разстройството, причинено от употребата на опиати.

лекарства

Можете спокойно да приемате повечето антидепресанти по време на MAT. Някои изследвания предполага, че по време на MAT по-старите трициклични антидепресанти (TCAs) могат да се окажат по-ефективни от селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs).

Бензодиазепините, използвани за лечение на тревожност, са по-трудни за интегриране в MAT.

MAT лекарството метадон може да взаимодейства с:

 • диазепам (валиум)
 • алпразолам (ксанакс)
 • лоразепам (ативан)

Тези лекарства също представляват висок риск от зависимост и разстройство, свързано с употребата на вещества, така че може да не са идеални по време на лечение на разстройство, свързано с употребата на опиати.

Клоназепам (Klonopin) изглежда е по-безопасен вариант за лечение на тревожност или пристъпи на паника, тъй като действа по-бавно от другите бензодиазепини.

Психотерапия

По време на лечението на разстройство, свързано с употребата на опиати, психотерапията е интервенцията за лечение на тревожност или депресия.

Антидепресантите могат абсолютно да променят симптомите, които влияят на качеството ви на живот, но повече доказателства подпомага ефективността на терапията. Освен това лекарствата не могат да се справят с основните тригери или причини за тревожност и депресия.

Едно лечение, което може да се окаже особено полезно, е интегрирана когнитивна поведенческа терапия (I-CBT). Експертите са проектирали тази форма на CBT специално за лечение на съпътстваща тревожност и разстройство при употреба на опиати. С този подход ще научите полезни начини за справяне с безпокойството и ще ги практикувате под ръководството на терапевт.

I-CBT обикновено включва 12-часови сесии веднъж седмично. I-CBT е предназначен да допълни, а не да замени MAT, така че най-вероятно ще правите и двете интервенции едновременно.

Друга често препоръчвана интервенция е терапията на приемане и обвързване (ACT), която ви помага да намерите нови начини да се ангажирате с живота си. В контекста на лечението с опиоиди ACT има тенденция да работи най-добре при съпътстваща депресия, въпреки че хората с тревожност също могат да се възползват.

Много хора използват опиоиди за лечение на хронична болка. Ако живеете с хронична болка, може да изпитате чувство на емоционално изтощение или депресия, поради ограниченията, които болката е поставила върху живота ви. Можете да използвате опиоиди не само за да обезболите болката си, но и за да притъпите емоциите си около споменатата болка.

ACT обаче може да ви помогне да признаете предизвикателствата на хроничната болка и да работите за изграждането на пълноценен живот около тези пречки.

Употребата на опиати може да причини чувство на тревожност и депресия. След това тези симптоми на настроението могат да играят роля в продължаващата употреба на опиоиди, което може да увеличи шансовете ви за разстройство, свързано с употребата на опиати.

Дори и да не изпитвате сериозни симптоми на настроението, докато приемате опиоиди, тези лекарства все още представляват висок риск от зависимост, толерантност и разстройство при употреба на опиати. Тревожността и депресията също могат да усложнят лечението, така че е важно да получите подкрепа по-рано, отколкото по-късно.

Използването на опиоиди само според указанията на Вашия лекар, за времето, което те препоръчват, може да помогне за минимизиране на риска от разстройство, свързано с употребата на опиати. Ако ви е трудно да спрете употребата на опиати сами, специалист по психично здраве, специализиран в възстановяването, може да ви помогне.


Емили Суейм е здравна писателка и редактор на свободна практика, специализирана в психологията. Има бакалавърска степен по английски език от Kenyon College и магистърска степен по писмена форма от California College of the Arts. През 2021 г. тя получи своя сертификат на Съвета на редакторите по науки за живота (BELS). Можете да намерите повече от работата й в GoodTherapy, Verywell, Investopedia, Vox и Insider. Намерете я на Twitter и LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss