Увеличаване на расовото разнообразие в клиничните изпитвания за рак на гърдата

Клиничните изпитвания са ключови за научаване на състояния като рак и намиране на нови лечения. Тези опити, които се провеждат след години на изследване, са шанс да се изпробват обещаващи нови терапии при хора.

Настоящите лечения за рак на гърдата някога са били тествани в клинични изпитвания.

Много жени са се възползвали от участието си в клинично изпитване. Животът е подобрен, удължен и спасен в резултат на клинични изпитвания.

Но цветнокожите често срещат бариери при достъпа до здравеопазване. Те също имат по-ниски нива на участие в клинични изпитвания.

Чернокожите хора са много слабо представени в клиничните изпитвания, особено в проучванията за рак. И все пак чернокожите в Съединените щати имат по-висок процент на няколко вида рак. Те също имат по-висока смъртност от рак. Една от причините за това може да е свързана с ниското участие в клинични изпитвания.

Има няколко фактора, които допринасят за липсата на разнообразие в клиничните изпитвания.

Нещата трябва да се променят на много нива, за да се увеличи разнообразието в клиничните изпитвания. Има много бариери, които затрудняват чернокожите жени да участват в клинични изпитвания за рак на гърдата.

Статистика и преглед на несъответствието в клиничните изпитвания

Въпреки че през последното десетилетие бяха одобрени много нови перорални противоракови лекарства, има много проблеми с липсата на разнообразие в изпитванията.

Клиничните изпитвания често не представят популациите, които биха могли да се възползват най-много от резултатите.

Цветнокожите са значително по-слабо представени в клиничните изпитвания – само 9% от всички участници в клиничните изпитвания през 2019 г. са чернокожи. Когато погледнем клиничните изпитвания за рак, броят на чернокожите е още по-нисък.

Според преброяването в САЩ от 2021 г. чернокожите съставляват 13,6% от населението. Чернокожите в Съединените щати имат по-висок процент на много видове рак в сравнение с белите хора.

 • Процентите на рак на простатата и дебелото черво и смъртността са по-висок при черните хора, отколкото при белите хора.
 • Повече бели жени са диагностицирани с рак на гърдата, но повече чернокожи жени умират от него.
 • В Съединените щати черните жени са два пъти по-вероятно да бъдат диагностицирани с тройно отрицателен рак на гърдата (TNBC) в сравнение с белите жени, които не са латиноамериканци.

Относно TNBC

След поставяне на диагнозата раковите клетки се изследват, за да се разбере повече за вида рак. Те се тестват за естрогенни и прогестеронови рецептори и протеин, наречен HER2. Ако клетките са отрицателни за естроген, прогестерон и HER2, ракът се счита за TNBC.

TNBC често се диагностицира на по-късни етапи, когато има по-малко възможности за лечение. Клиничните изпитвания могат да предложат достъп до лечения, които иначе не са налични.

Защо чернокожите жени са недостатъчно представени в клиничните изпитвания за рак на гърдата?

За да бъде част от клинично изпитване, човек трябва първо да знае за него. Това звучи очевидно, но много жени с рак на гърдата дори не знаят за своите възможности за клинично изпитване.

Една от причините за това е, че някои лекари са по-наясно с клиничните изпитвания от други. Ако вече сте изтощени от борбата с рака, може да е по-малко вероятно да потърсите клинични изпитвания сами. Ако медицински специалист ви разкаже за изпитване, е по-вероятно да го обмислите.

Местоположението има значение. Клиничните изпитвания обикновено се провеждат в големи центрове за рак. Често те са базирани в болници, които са свързани с университет. В Съединените щати черните хора са по-малко вероятно да получават грижи от този тип центрове.

По-малките сайтове често нямат капацитет да проведат клинично изпитване. Пътуването до друг град, за да участвате в клинично изпитване, може да бъде пречка поради разходите и изразходваното време.

Общите разходи за участие в клинично изпитване могат да бъдат огромна бариера за много хора. Въпреки че действителното лечение обикновено се покрива, има много други разходи – включително пътуване, паркинг, отсъствие от работа и грижи за деца. Това пречи на много хора, особено на тези с по-ниски доходи, да участват в клинични изпитвания.

The Докладът на Американското общество за борба с рака за 2022 г. Факти и цифри за рака показва, че 20% от чернокожите живеят под прага на бедността. Сред белите и азиатците в САЩ 8% живеят под прага на бедността. Така че по-ниските доходи може да са по-голяма бариера за много цветнокожи.

Критериите за изключване могат също така да попречат на чернокожите жени да се присъединят към клинични изпитвания за рак на гърдата. Критериите за изключване са важни за добре планираните изпитвания. Критериите могат да включват възраст, вид и стадий на рак и други здравословни състояния. Но понякога критериите за изключване са много строги. Това може да блокира хора, които могат да се възползват от участие в изпитание.

Някои примери за критерии за изключване са неконтролирано високо кръвно налягане или диабет. Нивата на високо кръвно налягане и диабет са по-високи при чернокожите, отколкото при белите хора в Съединените щати, така че това може да ги изключи.

Също така има по-високи нива на медицинско недоверие сред чернокожите, отколкото при белите хора. Медицинското недоверие пречи на участието в клинични изпитвания. Това също е свързано с по-малко посещения при здравни грижи и по-ниски нива на благосъстояние.

Освен това клиничните изпитвания имат определен брой налични места, което може да ограничи броя на участващите хора.

Защо разнообразието има значение в изследванията на рака на гърдата

Колкото по-разнообразна е популацията в изследването, толкова по-значими ще бъдат резултатите.

Възможно е да има генетични различия, наблюдавани при хора с различен произход. Това дава на изследователите повече информация за това как лечението може да работи при различни популации.

Клиничните изпитвания не са само за хора без други възможности за лечение. Участието в изпитание може да бъде от полза за човека и също така да увеличи знанията, за да помогне на другите. Има клинични изпитвания за всички стадии и видове рак.

Леченията в клиничните изпитвания могат да удължат живота и да подобрят качеството му. Всеки заслужава равен достъп до клинични изпитвания.

Подобряване на достъпа до клинични изпитвания за рак на гърдата

Много неща трябва да се променят, за да се подобри разнообразието в клиничните изпитвания за рак на гърдата.

Започва с по-добра комуникация между цветнокожите и здравните специалисти. Здравните работници трябва да разберат травмата от расизма и как той продължава да влияе на грижите.

Пациентите не могат да се включат в клинично изпитване, ако дори не знаят за тях. Ако се интересувате от присъединяване към клинично изпитване, не чакайте вашият лекар да ви попита. Не всички лекари ще бъдат в крак с текущите изпитвания или може да не се сетят да ви уведомят. Ако вашият лекар не споменава никакви клинични изпитвания, можете да попитате.

Можете също да разгледате опциите сами, като прегледате някои от сайтовете в раздела Ресурси по-долу.

Групите за подкрепа са друго място, където можете да научите за клиничните изпитвания и да зададете въпроси. Хубаво е да можете да го обсъдите с други, които може вече да са в процес или да го обмислят. Задавайте въпроси, докато не се почувствате по-комфортно и уверени в решението си.

Тъй като пътуването до по-големи центрове може да бъде бариера за мнозина, предлагането на сателитни клиники би помогнало.

Съществуват някои видове подкрепа, които да помогнат на пациентите с други разходи, свързани с участието в клинично изпитване. Много клинични изпитвания включват социален работник или пациентски навигатор като част от екипа. Тези хора могат да ви помогнат да намерите начини за покриване на допълнителни разходи.

Изследователите също трябва да обмислят дали техните критерии за изключване наистина имат смисъл. Твърде често те пречат на хора да се присъединят, които биха могли да се възползват от участието си в процеса.

Какво да очаквам

Всяко клинично изпитване работи малко по-различно. Ето типичните включени стъпки:

 1. Първото нещо е да разберете какви опити са достъпни за вас. Можете да говорите с вашия здравен екип или да разгледате някои от ресурсите, изброени по-долу.
 2. След като намерите пробен период, който може да ви подхожда, ще трябва да кандидатствате за него. Този процес гарантира, че сте добър кандидат за клиничното изпитване. Това са услуги, които са на разположение и за подпомагане на процеса на кандидатстване. Приложението обикновено включва:
  • изпращане на копие от медицинската ви документация
  • извършване на кръвни изследвания
  • преглед на подробности за клиничното изпитване и подписване на формуляри за съгласие
 3. Лицето, което наблюдава клиничното изпитване, се нарича главен изследовател. След като молбата ви бъде прегледана, ще разберете дали отговаряте на условията за пробния период.

Главният изследовател може също да отговори на всички въпроси, които имате относно изпитването.

Някои въпроси, които трябва да обмислите да зададете, включват:

 • Каква е целта на това клинично изпитване?
 • Какви са възможните ползи за мен?
 • Какви са възможните рискове за мен?
 • Колко време продължава пробният период?
 • Колко често трябва да идвам за срещи и колко време са срещите?
 • Могат ли някакви срещи да се направят виртуално (ако пътуването и времето на отсъствие ви притесняват)?
 • Има ли разходи, които не се покриват от здравната каса?
 • Има ли помощ за покриване на допълнителни разходи?

Ресурси

Има много неща, които трябва да имате предвид, ако се интересувате от клинично изпитване. Ето някои ресурси, които да разгледате за повече информация:

 • Американско общество за борба с рака. Тяхната информация относно клиничните изпитвания включва процеса, какво да знаете и въпроси, които да зададете.
 • Национален институт по рака (NCI). NCI подробно как работят клиничните изпитвания, отговаря на въпроси относно безопасността и има съвети за справяне с разходите. Има и един онлайн търсене за да потърсите клинични изпитвания, или можете да се обадите на 800-422-6237, за да говорите с някого относно възможностите за изпитване.
 • Хоуп Лодж. Има повече от 30 Хоуп Лоджи в Съединените щати и в Пуерто Рико, управлявани от Американското дружество за борба с рака. Те осигуряват на хората безплатно място за престой, когато пътуват за лечение на рак.
 • Фондация за борба с рака Lazarex. Тази фондация работи усилено за подобряване на достъпа до клинични изпитвания. Те помагат на пациентите да намерят клинични изпитвания и помагат да се покрият разходите за участие в изпитване.
 • BreastCancerTrials.org. Тази организация изброява клинични изпитвания специално за рак на гърдата. Има и много лични истории и насоки за вземане на правилните решения за вас.

Можете също да търсите локално:

 • Попитайте вашия екип за лечение на рак. Ако вашият лекар не ви пита за присъединяване към клинично изпитване, можете да попитате.
 • Свържете се с вашия местен център за подкрепа на рака. Може да има група или център за подкрепа на рака във вашия район. Това е чудесно място да попитате за текущи клинични изпитвания, за които може да отговаряте на условията.

Чернокожите жени са недостатъчно представени в клиничните изпитвания за рак на гърдата. Въпреки че има по-високи общи нива на рак на гърдата при белите жени, черните жени имат по-високи нива на смъртност от рак на гърдата. Част от това може да се дължи на факта, че по-малко чернокожи жени участват в клинични изпитвания.

Клиничните изпитвания могат да подобрят и удължат живота и да увеличат знанията за рака на гърдата.

Цветнокожите са изправени пред няколко пречки пред присъединяването си към клинично изпитване. Медицинското недоверие и строгите критерии за изключване могат да бъдат бариери. Има и проблеми като достъп, пътуване и допълнителни разходи, които затрудняват чернокожите жени да се присъединят към изпитания.

Всички ние се възползваме от клинични изпитвания, които са по-приобщаващи и всъщност представляват населението. Необходима е промяна на всички нива, за да се увеличи разнообразието в клиничните изпитвания за рак на гърдата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss