Трябва ли да се маскираш двойно?

Кемал Йълдъръм/Гети Имиджис

Има много стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите разпространението на SARS-CoV-2, новият коронавирус, който причинява COVID-19. Един от тях е с маска.

Когато става въпрос за маски, има разнообразие от различни опции, от които да избирате. Те могат да включват:

 • платнени маски
 • хирургически маски
 • Маски KN95

Наскоро може би сте чували за нещо, наречено двойно маскиране. Просто казано, това е, когато носите две маски за лице вместо една.

Трябва ли да се маскирате двойно? И ако е така, как можете да го направите безопасно? Продължете да четете, за да разберете.

Какво е двойно маскиране?

Двойното маскиране е, когато наслоите една маска върху друга. Това може да има две предимства.

По-добро прилягане

Много видове маски не пасват идеално на лицето ви. Всъщност вероятно сте забелязали, че усещате, че въздухът излиза през страните на маската ви, когато вдишвате и издишвате.

Това несъвършено уплътнение може не само да позволи на дихателните капчици, съдържащи вируса, да избягат от маската ви, но също така може да им позволи да влязат. Двойното маскиране може да помогне за по-добро предотвратяване на това.

Когато носите две маски, външната маска може да прилага лек натиск върху ръбовете на вътрешната маска. Когато това се случи, вътрешната маска приляга по-плътно към кожата ви и създава по-добро уплътнение.

Повишена филтрация

SARS-CoV-2 се разпространява главно чрез респираторни капчици, които се получават, когато някой, който се е заразил с вируса:

 • разговори
 • кашлица
 • киха

Материалът в маската филтрира дихателните капчици, съдържащи вируса, преди да можете да ги вдишате.

Слоевете на маската спомагат за увеличаване на нейната филтрираща сила. Всъщност, на Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва използването на маска за лице с поне два или три слоя плат.

Добавянето на втора маска може да подобри още повече филтрирането. Това е така, защото ефективно удвоява слоевете материал, през който трябва да преминат съдържащите вируси респираторни капчици, преди да стигнат до лицето и устата ви.

Как да направите двойна маска

Сега, когато обсъдихме двойното маскиране и неговите потенциални ползи, може би се чудите как можете да носите две маски безопасно и ефективно. Ето няколко съвета, за да започнете.

 • Използвайте правилната комбинация от маски. В CDC препоръчва наслояване на платнена маска върху хирургическа маска.
 • Избягвайте други комбинации от маски. Някои комбинации от маски може да не подобрят прилягането или да затруднят дишането. Поради това избягвайте комбинации от следното:

  • две хирургически маски
  • KN95 и всякакъв друг вид маска
  • N95 и всякакъв друг вид маска
 • Тествайте първо у дома. Изпробвайте двойната си маска у дома, преди да я използвате публично. Проверете за неща като:

  • Подходящо. Уверете се, че външната маска помага при притискането на вътрешната маска близо до лицето ви, образувайки уплътнение. За да направите това, обхванете ръцете си върху маската си и почувствайте как въздухът излиза от ръбовете, докато дишате.
  • дишане. Докато дишането може да изисква малко допълнителни усилия, когато се маскирате двойно, това не трябва да затруднява дишането.
  • Визия. Уверете се, че вашата двойна маска не блокира зрението ви.
 • Оценете ситуацията. Ако можете да поддържате разстояние от най-малко 6 фута от другите извън вашето домакинство, една маска може да осигури добра защита. Въпреки това, двойната маска може да бъде от полза, когато:

  • отивам да пазарувам
  • посещение на лекар
  • пътувате с други хора извън вашето домакинство, като например със самолет, влак или обществен транспорт
  • да работите на работа, при която не можете да поддържате физическа дистанция

Колко по-ефективно е двойното маскиране?

Препоръката за двойно маскиране се основава на констатациите на a Проучване на CDC. Това проучване разглежда начини за подобряване на прилягането на маската за намаляване на излагането на SARS-CoV-2.

В проучването по-горе, кашлицата и дишането са симулирани с помощта на устройство, което произвежда аерозолни частици, които изследователите могат да измерят количествено след приключване на експеримента.

Симулация на кашлица

В симулацията на кашлица по-горе изследователите оцениха ефективността на:

 • само платнена маска
 • само хирургическа маска
 • платнена маска, покриваща хирургическа маска (двойна маска)

Изследователите открили, че когато се симулира кашлица, двойната маска блокира 85,4 процента от аерозолните частици. Това се сравнява с 51,4% и 56,1% за плат и хирургическа маска, съответно.

Симулация на дишане

Симулацията на дишане изследва няколко ситуации, използвайки два модела на човешка глава. Един от моделите генерира аерозолни частици (източник), докато другият е изложен на тях (получател).

Изследователите установиха, че:

 • Когато източникът носеше двойна маска, а получателят не беше, експозицията на аерозол на немаскирания получател беше намалена с 82,2 процента.
 • Когато получателят носеше двойна маска, а източникът не беше, експозицията на аерозол на двойно маскирания получател беше намалена с 83 процента.
 • Когато и източникът, и получателят носеха двойна маска, експозицията на аерозол беше намалена с 96,4 процента.

Двойно маскиране и вирусни варианти

През последните месеци в света се появиха няколко варианта на новия коронавирус. Някои от тези варианти могат да се разпространяват по-лесно между индивидите.

Един вариант, за който може би сте чували, е B.1.1.7, „вариантът на Обединеното кралство“. Служители на общественото здравеопазване в Обединеното кралство съобщиха, че B.1.1.7 е с около 50 процента по-преносим.

Освен това, според а Преглед на изследването за 2021 гнаскоро беше идентифициран друг вариант в Калифорния по време на нарастване на случаите на COVID-19. Американската асоциация за напредък на науката съобщава, че в изследвания, които тепърва ще бъдат публикувани, лабораторията, която идентифицира този вариант, съобщава, че подобно на B.1.1.7, той също изглежда е по-преносим.

Нарастването на повече предаваеми варианти означава, че вземането на добри превантивни мерки е дори по-важно от всякога. Предвид неговата ефективност, двойното маскиране може да бъде важен инструмент за предотвратяване на разпространението на тези варианти.

Други начини да подобрите ефективността на маската си

В допълнение към двойното маскиране, има и други начини, по които можете да помогнете за подобряване на ефективността на вашата маска.

Дайте приоритет на слоевете

Няколко слоя работят за по-добра защита на лицето ви от дихателни капчици, които могат да съдържат вируса. Когато избирате платнена маска, изберете такава, която има поне два или три слоя плат.

Добавете филтър към вашата маска от плат

Някои платнени маски се предлагат с вграден джоб, в който можете да поставите филтърен материал, като филтър за кафе или вакуум филтър. Можете също да научите как да направите платнена маска за лице с филтърен джоб тук.

Изберете маска с тел за нос

Потърсете маски с лента от тел, разположена в горната част. Този проводник може да бъде огънат, за да позволи на маската да приляга по-добре върху носа ви. Използването на маска с тел за нос също може да предотврати замъгляването на очилата ви, което може да блокира зрението ви.

Опитайте метода на възел и завиване

Този метод може да се използва за подобряване на прилягането на хирургическите маски. Това включва завързване на ушните бримки близо до мястото, където се съединяват с маската и внимателно прибиране на излишния материал. В CDC има инструкции как да направите това.

Използвайте скоба за маска

Скоба за маска е устройство, което е направено от еластичен материал. Побира се върху единична кърпа или хирургическа маска, за да предотврати изтичането на въздух от горната и страничните части на маската. Можете дори да направите обикновена скоба за маска с три гумени ленти.

Други начини за предотвратяване на COVID-19

В допълнение към носенето на маска е важно да предприемете допълнителни стъпки, за да предотвратите разпространението на новия коронавирус. Те включват неща като:

 • Измиване на ръцете. Мийте ръцете си често със сапун и вода, особено след като сте на обществено място или след кашляне или кихане. Използвайте дезинфектант за ръце с най-малко 60 процента алкохол, ако няма сапун и вода.
 • Практикуване на физическо дистанциране. Стремете се да стоите на поне 6 фута от хората извън вашето домакинство.
 • Избягване на определени зони. Опитайте се да избягвате места, които са претъпкани или имат минимална вентилация.
 • Дезинфекциращо. Редовно дезинфекцирайте повърхности с висока степен на допир във вашия дом, като копчета на вратите, плотове и ключове за осветление. Агенцията за опазване на околната среда (EPA) изброява дезинфектанти, които са ефективни срещу новия коронавирус.
 • Тестване. Ако изпитвате някой от симптомите на COVID-19, не забравяйте да се тествате и да се изолирате у дома, докато чакате резултатите си.

Двойното маскиране е когато носите една маска върху друга. Помага за подобряване на прилягането и филтрирането на вашата маска.

Проучване на CDC установи, че двойното маскиране е много ефективно за предотвратяване на излагането на аерозоли, получени при кашляне и дишане.

Ако искате да опитате двойно маскиране, носете платнена маска върху хирургическа маска. Избягвайте всякакви други комбинации от маски.

Също така е добра идея първо да тествате двойната си маска у дома, за да се уверите, че пасва и че дишането и зрението ви не са засегнати.

В допълнение към носенето на маска е важно да практикувате и други превантивни методи, като измиване на ръцете и физическо дистанциране. Това е особено важно предвид появата на повече трансмисивни вирусни варианти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss