Труд & amp; Доставка: Епизиотомия

Какво е епизиотомия?

Терминът епизиотомия се отнася до умишлено разрязване на вагиналния отвор, за да се ускори раждането или да се избегне или намали потенциалното разкъсване. Епизиотомията е най -често срещаната процедура, извършвана в съвременното акушерство. Някои автори изчисляват, че около 50 до 60% от пациентите, които раждат вагинално в завещанието, ще имат епизиотомия. Процентите на епизиотомия варират в останалата част на света и могат да достигнат до 30% в някои европейски страни.

Процедурата на епизиотомия е описана за първи път през 1742 г .; впоследствие той получи широко разпространение, достигайки своя връх през 20 -те години на миналия век. Докладваните ползи включват запазване целостта на тазовото дъно и предотвратяване на пролапс на матката и други вагинални травми. От 20 -те години на миналия век броят на жените, които получават епизиотомия по време на раждането, постоянно намалява. В съвременното акушерство епизиотомията не се извършва рутинно. Въпреки това, при определени обстоятелства и когато се извършва от опитен лекар, епизиотомията може да бъде от полза.

Често срещани причини за извършване на епизиотомия:

  • Продължителен втори етап на раждането;
  • Фетален дистрес;
  • Вагиналното раждане изисква помощ при използване на щипци или вакуумен екстрактор;
  • Бебе в седалищно представяне;
  • Двойни или многократни доставки;
  • Бебе с големи размери;
  • Ненормално положение на главата на бебето; и
  • Когато майката има анамнеза за тазова хирургия.

Грижа за епизиотомията след раждането

Грижата за епизиотомичната рана започва веднага след раждането и трябва да включва комбинация от локална грижа за раната и лечение на болката. През първите 12 часа след раждането пакет с лед може да бъде полезен за предотвратяване както на болка, така и на подуване на мястото на епизиотомията. Разрезът трябва да се поддържа чист и сух, за да се избегне инфекция. Честите седящи вани (накисване на областта на раната в малко количество топла вода за около 20 минути няколко пъти на ден) могат да помогнат за поддържането на зоната чиста. Мястото на епизиотомия също трябва да се почисти след изхождане или след уриниране; това може да се постигне с помощта на спрей бутилка и топла вода. По време на уриниране може да се използва и спрей бутилка, за да се намали болката, която възниква при контакт на урината с раната. След като мястото е напръскано или напоено, мястото трябва да се изсуши, като внимателно се попие с хартия (или може да се използва сешоар за изсушаване на зоната без дразнене на абразивна хартия).

Тежестта на вагиналната епизиотомия или разкъсване често се посочва в степени, в зависимост от степента на разреза и/или разкъсването. Епизиотомии от трета и четвърта степен включват разрязване на аналния сфинктер или ректалната лигавица. В тези случаи могат да се използват омекотители на изпражненията, за да се предотврати по-нататъшно нараняване или повторно нараняване на мястото на епизиотомия. За да се улесни зарастването на по -голяма рана, пациентът може да бъде държан на омекотители на изпражненията повече от седмица.

Няколко проучвания са оценявали употребата на различни болкоуспокояващи при управлението на болката, свързана с епизиотомии. Нестероидните, противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен (Motrin), постоянно се установяват, че са най-добрият вид болкоуспокояващо. Въпреки това, ацетаминофен (тиленол) също е бил използван с обнадеждаващи резултати. Когато е извършена голяма епизиотомия, лекарят може да предпише наркотично лекарство, което да облекчи болката.

Пациентите трябва да избягват използването на тампони или душове в следродилния период, за да се гарантира правилното излекуване и да се избегне повторно нараняване на зоната. Пациентите трябва да бъдат инструктирани да се въздържат от полов акт, докато епизиотомията не бъде преоценена и напълно излекувана. Това може да отнеме до четири до шест седмици след раждането.

Говорете с Вашия лекар

Има малко, ако има такива, причини епизотомията да се извършва рутинно. Лекарят или медицинската сестра-акушерка трябва да вземат решение по време на раждането относно необходимостта от епизиотомия. Откритият диалог между доставчика и пациента по време на пренатални грижи и по време на раждането е критична част от процеса на вземане на решения. Има обстоятелства, когато епизиотомията може да бъде много полезна и може да предотврати необходимостта от цезарово сечение или асистирано вагинално раждане (с използването на щипци или вакуумен екстрактор).

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss