Тиха астма: Как да забележите признаците и да дишате по-добре

Астмата не винаги се проявява с явни, звукови признаци като хрипове или кашлица. Хората с тиха астма изпитват „тихи“ симптоми като стягане в гърдите и недостиг на въздух.

Тихите симптоми на астма като затруднено дишане и тежест в гърдите са склонни да бъдат по-лесни за пренебрегване, отколкото силното хриптене или кашлица, но все пак изискват лечение.

Някой, който се чувства изключително задъхан, след като се изкачи по стълбите, може да го припише, че е извън форма, например, когато астмата може да е виновникът.

Тъй като астмата има тенденция да се влошава без лечение, откриването й в най-ранните й стадии може да доведе до най-добри резултати за здравето. Ето какво трябва да знаете.

Симптоми на тиха астма

Честите признаци на тиха астма включват:

 • Недостиг на въздух: Лесното задухване е често срещан тих симптом на астма, който хората може да пренебрегнат. Тъй като много хора изпитват пристъпи на астма, когато тренират, тези, които изпитват задух, може погрешно да си помислят, че просто не са в състояние или са уморени.
 • Стягане в гърдите: Стягането в гърдите може да се почувства като усещане за притискане или тежка тежест в гърдите, което може да се сбърка с неща като тревожност или мускулно напрежение.

Други потенциални тихи индикатори за астма включват:

 • по-високо производство на лигавица
 • замаяност
 • необяснима умора
 • усещане за сърбеж
 • безпокойство или раздразнение
 • проблеми със съня
 • дишане през устата
 • бързо дишане
 • болка в гърдите
 • чести инфекции

Някои тихи признаци могат да показват спешна медицинска помощ и включват:

 • меката зона в долната част на гърлото видимо се движи навътре и навън при опит за дишане
 • мускулите между ребрата се засмукват навътре при дишане
 • синкави устни, кожа, лице или нокти (цианоза)
 • затруднено говорене, хранене или ходене поради задух
 • треска от 100,4°F (38°C) или по-висока
 • болка в гърдите
 • умствено объркване
 • ускорен пулс

Ако вие или някой, когото познавате, изпита някое от горните, използвайте незабавно лекарство за бързо облекчаване. Ако симптомите не се подобрят в рамките на 10 минути, потърсете спешна помощ.

Имайте предвид, че тихата астма също е често срещана при деца, които не винаги разбират или знаят как да формулират какво се случва с телата им. Понякога ще се оплакват например от болки в корема или гърдите.

Наблюдаването на моделите на дишане или тревогите на вашето дете може да ви помогне да определите дали то се нуждае от медицинска помощ.

Възможно ли е да имате астма, без да знаете?

Да, възможно е да имате астма, без да знаете, особено след като нелекуваната астма има тенденция да се влошава с времето. В ранните етапи може да се наложи лекарят да проведе тест, за да определи степента, до която белите дробове са се стеснили.

Добра идея е да посетите лекар, ако изпитвате повтарящи се проблеми с дишането, дори и да не хриптите или кашляте.

Беше ли Ви полезно?

Лечение на тих астматичен пристъп

Ако имате тиха астма, важно е да следите внимателно симптомите, за да можете да получите лечение, преди пристъпът да ескалира. Симптомите могат постепенно да се развият в течение на часове или дни или понякога да започнат много бързо.

При липса на симптоми като хрипове, обръщането на допълнително внимание на дишането и тялото ви може да ви помогне да останете здрави и добре. Когато се съмнявате, използването на пиков дебитомер може да ви помогне да определите кога въздушният ви поток спада до проблемни нива.

Ако подозирате, че имате атака, ето какво да направите:

 1. Седнете изправени и високи, раменете назад. Опитайте се да се отпуснете, което ще ви помогне да поддържате дишането си.
 2. Използвайте бързодействащ инхалатор (със или без спейсер), както е указано. По време на спешност можете да правите едно впръскване на всеки 30 до 60 секунди — до 10 впръсквания.
 3. Ако имате достъп до пулверизатор, използвайте го вместо инхалатора.
 4. Потърсете спешна помощ, ако симптомите не се подобрят след 10 впръсквания след лечението.
 5. Ако помощта не е пристигнала, можете да повторите използването на инхалатор след 10 минути. Лечението с пулверизатор трябва да продължи поне толкова дълго, но не трябва да се повтаря в бърза последователност.

Научете повече за това какво да правите по време на астматичен пристъп, когато няма налични лечения тук.

Бъди подготвен!

Ако получите астматични пристъпи, уверете се, че вашите близки членове на семейството, партньори или съквартиранти знаят къде са вашите спасителни лекарства за астма – и как да ви ги дадат при спешност.

Беше ли Ви полезно?

Опасна ли е тихата астма?

Тихата астма, като всяка форма на астма, е потенциално фатална, ако не се лекува. Това знание може да бъде стресиращо да се чуе, което може би е причината за хората с астма приблизително три пъти по-вероятно да развият тревожност или депресия.

Но не се паникьосвайте – лечението на астма е много ефективно, когато се прилага правилно. Като се подготвите за астматичен пристъп и избягвате обичайните задействащи фактори като дим, прах и замърсители, можете да се научите да управлявате състоянието добре, преди то да се превърне в сериозен проблем. Говорете с Вашия лекар за най-добрия режим за намаляване на рисковете.

Редовните дихателни упражнения също могат да помогнат за подобряване на симптомите на астма, както и за лечение на основната тревожност. Поддържането на здравословен начин на живот като цяло също може да помогне.

Тихите симптоми на астма, като задух и стягане в гърдите, могат лесно да бъдат отхвърлени, но все пак могат да означават сериозен респираторен проблем. Да внимавате за дъха и тялото си, да имате под ръка инхалатор и да използвате пиков дебитомер може да ви помогне да наблюдавате и лекувате състоянието, дори когато симптомите са тихи.

Поддържането на цялостното ви здраве, избягването на провокиращите симптоми на астма и научаването какви по-фини признаци да търсите също може да помогне за минимизиране на рисковете. Когато астмата се управлява добре, можете да избегнете по-нататъшно увреждане на белите дробове и да дишате по-добре.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss