Типична ли е кашлицата при никнене на зъби?

Кашлица при никнене на зъби

Бебетата обикновено започват да никнат зъби, когато са на възраст от 4 до 7 месеца. Когато навършат 3 години, те най-вероятно ще имат пълен комплект от 20 млечни зъба.

Поникването на зъбите може да доведе до изтичане на прекомерно количество слюнка по задната част на гърлото на вашето бебе. Това понякога може да причини кашлица на вашето бебе. Ако няма признаци за назална конгестия, която може да е резултат от настинка или алергия, това може да е така.

Типичните симптоми на никнене на зъби включват:

 • слюноотделяне
 • суетливост
 • дъвчене или хапене на неща
 • триене на венците
 • отказване от кърмене или храна
 • подути, зачервени, възпалени венци

Въпреки това, кашлицата на вашето бебе обикновено се причинява от нещо различно от никнене на зъби, като алергии, синузит, астма или в някои случаи бактериална инфекция.

Други кашлица

Отличителният звук на кашлицата на вашето бебе – лай, магане или хрипове – може да ви помогне да определите причината за нея.

Крупа кашлица

Крупа кашлица е лаеща кашлица, която често се появява, когато бебето ви се опитва да спи. Крупата обикновено се причинява от вирусна инфекция и често се изчиства за няколко дни. Ако не стане, обадете се на вашия педиатър.

Вие също трябва да видите своя педиатър, ако изглежда, че кашлицата засяга дишането на вашето бебе или ако бебето ви изглежда много болно или раздразнително.

магарешка кашлица

Коклюшът (магарешка кашлица) е тежка кашлица, белязана от звук „пък”, който се появява между пристъпите на кашлица. Често е придружено от затруднено дишане. Може да бъде предшествано от треска или симптоми на настинка, но те често отзвучават или изчезват до началото на кашлицата.

Коклюшът може да бъде много сериозна и в някои случаи смъртоносна за кърмачета и малки деца. Ако смятате, че вашето бебе може да има магарешка кашлица, потърсете незабавно спешна медицинска помощ.

Често бебе с магарешка кашлица е хоспитализирано, за да може да се доставя кислород по време на пристъпи на кашлица. Понякога се предписва антибиотик като еритромицин.

Когато става въпрос за магарешка кашлица, превенцията е най-добрият начин на действие. Детската ваксина за тази кашлица е DTaP. По-големите деца и възрастни получават бустер ваксината Tdap.

Хрипова кашлица

Хриповата кашлица може да показва бронхиолит или астма.

Бронхиолитът понякога започва с нещо, което изглежда като основна настинка, като хрема и кашлица. Обикновено е придружено от загуба на апетит и лека треска. Най-често се среща през есента и зимата.

Астмата не се среща често при деца на възраст под 2 години. Бебето е изложено на по-висок риск от астма, ако има фамилна анамнеза или астма и алергии и ако бебето има екзема.

Кога да се обадите на вашия педиатър

Ако вашето бебе е по-младо от 4 месеца, всяка кашлица трябва да бъде проверена от лекар.

Въпреки че не всяка кашлица за бебе на възраст над 4 месеца е причина за посещение при лекар, обадете се на лекаря на вашето бебе, ако кашлицата е придружена от симптоми като:

 • всяка треска (ако бебето е на 2 месеца или по-малко)
 • треска за повече от 3 дни при дете на всяка възраст
 • затруднено дишане (учестено дишане, хрипове, задух)
 • сини устни
 • не пиене или ядене (дехидратация)
 • прекомерна сънливост или капризност

Ако смятате, че бебето ви може да има магарешка кашлица, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

Вземането за вкъщи

Въпреки че слюнката от никнене на зъби понякога може да доведе до случайна кашлица, по-вероятно е кашлицата на вашето бебе да е причинена от нещо друго.

Ако кашлицата има много отличителен звук – като магане, хрипове или лай – това може да ви даде представа за причината за нея. И това може да е индикация, че е необходима незабавна медицинска помощ.

Ако бебето ви е на възраст под 4 месеца и има някакъв вид кашлица, накарайте го да бъде прегледано от неговия педиатър.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss