Тест за холестерол с липопротеини с висока плътност (HDL)

Какво е HDL тест?

Тест за липопротеини с висока плътност (HDL) измерва нивото на добрия холестерол в кръвта Ви. Холестеролът е восъчно вещество, което се намира във всички клетки на тялото ви. Той има няколко различни функции, включително помага за изграждането на клетките на тялото ви. Холестеролът се пренася през кръвния поток, свързан с протеини, наречени липопротеини.

Два вида холестерол в тялото ви са HDL, който е добрият холестерол, и липопротеин с ниска плътност (LDL), или лош холестерол. HDL е известен като добрия холестерол, защото носи LDL, триглицериди и вредни мазнини и ги връща в черния дроб за преработка. Когато HDL достигне черния Ви дроб, той разгражда LDL, превръща го в жлъчка и го извежда от тялото ви.

Тялото се състои предимно от LDL холестерол. LDL се счита за лош холестерол, тъй като високите нива в организма могат да доведат до натрупване на плаки в артериите. Това може да доведе до сърдечни заболявания или инсулт. Изследванията показват, че хората със здрави нива на HDL холестерол са с по -нисък риск от коронарна артериална болест. Вашият лекар може да провери нивата на холестерола Ви с помощта на прост тест.

Защо се прави HDL тест

HDL тест е известен също като HDL-C тест. Това е един от няколкото теста, които Вашият лекар може да използва, за да провери нивата на холестерола. Този пълен набор от тестове е известен като пълен тест за холестерол, липиден профил или липиден панел. Лекарите редовно използват тази група тестове, за да определят риска от развитие на сърдечни заболявания.

Тестът за HDL изследва конкретно нивото на HDL в кръвта ви. HDL тест също може да бъде поръчан като последващ тест, ако имате високи резултати от скрининговия си тест за холестерол.

The Американска сърдечна асоциация препоръчва всички възрастни на 20 или повече години да проверяват холестерола си на всеки четири до шест години. Вашият лекар може да назначи HDL тест като част от редовен преглед.

Лекарите могат да провеждат редовно теста за хора, които са изложени на риск от сърдечни заболявания, включително тези, които:

 • имате диабет
 • имате фамилна анамнеза за сърдечни заболявания
 • имат високо кръвно налягане
 • са мъже на възраст над 45 години
 • са жени на възраст над 55 години
 • пуши
 • използвайте тютюн
 • имате сърдечно заболяване или сте имали инфаркт

Вашият лекар може също да назначи теста, за да следи ефективността на лечението или да види дали промените в начина на живот, като диета, упражнения или спиране на тютюнопушенето, са успешни за понижаване на нивата на холестерола. Домашни тестове за проверка на холестерола са налични, включително HDL-специфични тестове.

Какви са рисковете?

Тестът за HDL изисква просто, рутинно вземане на кръв. Това рядко причинява сериозни проблеми. Рисковете от даване на кръвна проба включват:

 • кървене под кожата или хематом
 • прекомерно кървене
 • припадък
 • инфекция

Как трябва да се подготвите за HDL тест?

Вашият лекар ще Ви даде пълни инструкции как да се подготвите за теста. Те могат да включват не приемане на определени лекарства за кратък период или гладуване до 12 часа преди теста.

Не трябва да правите HDL тест, когато сте болни. Нивата на холестерола са временно по -ниски по време на остро заболяване, непосредствено след инфаркт и по време на стресови събития като операция или инцидент. Препоръчва се да изчакате поне шест седмици след всяко заболяване, преди да измервате холестерола. При жените HDL холестеролът може да се промени и по време на бременност. Трябва да изчакате поне шест седмици след раждането, преди да се измери HDL.

Какво да очаквате по време на теста

Тестът за HDL е бърз и сравнително безболезнен. Доставчик на здравни грижи ще вземе кръвна проба с помощта на игла. Ще усетите ужилването на иглата, където се взема кръвната проба. Някои тестове, като домашни, се нуждаят само от капка кръв, взета с помощта на малка игла, наречена ланцет.

Когато изтеглят достатъчно кръв в херметичната бутилка, прикрепена към иглата, те опаковат пробата и я изпращат в лаборатория за тестване. Ако се почувствате замаяни или замаяни след вземането на кръв, можете да си починете и евентуално да хапнете лека закуска или сладка напитка, за да се почувствате по -добре.

Резултати

Оптималните нива на HDL холестерол са над 60 милиграма на децилитър (mg/dL). Нивата на HDL, които са под 40 mg/dL за мъжете и 50 mg/dL за жените, показват повишен риск от сърдечни заболявания.

Може да имате висок холестерол и да нямате никакви симптоми. Важно е редовно да се изследвате за холестерол, особено ако имате някой от рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss