Тест за серумни кетони: какво означава?

Какво е тест за серумни кетони?

Тест за серумни кетони определя нивата на кетони в кръвта Ви. Кетоните са страничен продукт, който се получава, когато тялото ви използва само мазнини, вместо глюкоза, за енергия. Кетоните не са вредни в малки количества.

Когато кетоните се натрупват в кръвта, тялото навлиза в кетоза. За някои хора кетозата е нормална. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да предизвикат това състояние. Това понякога се нарича хранителна кетоза.

Ако имате диабет тип 1, може да сте изложени на риск от диабетна кетоацидоза (DKA), което е животозастрашаващо усложнение, при което кръвта Ви става прекалено кисела. Това може да доведе до диабетна кома или смърт.

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако имате диабет и имате умерен или висок показател за кетони. Някои по -нови измерватели на кръвната захар ще тестват нивата на кетоните в кръвта. В противен случай можете да използвате кетонни ленти за урина, за да измерите нивото на кетоните в урината. DKA може да се развие в рамките на 24 часа и може да доведе до животозастрашаващи състояния, ако не се лекува.

Въпреки че е рядко, хората с диабет тип 2 развиват DKA, според Diabetes Forecast. Някои хора също могат да имат алкохолна кетоацидоза от продължителна злоупотреба с алкохол или кетоацидоза от глад от твърде дълго гладуване.

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако нивата на кръвната Ви захар са високи, нивата на кетони са умерени или високи или ако чувствате:

 • болка в корема
 • гадене или повръщане за повече от 4 часа
 • болен от настинка или грип
 • прекомерна жажда и симптоми на дехидратация
 • зачервени, особено върху кожата ви
 • задух или учестено дишане

Възможно е също да имате плодов или метален аромат при дишане и ниво на кръвна захар над 240 милиграма на децилитър (mg/dL). Всички тези симптоми могат да бъдат предупредителни симптоми на DKA, особено ако имате диабет тип 1.

Какви са рисковете от серумен кетонен тест?

Единствените усложнения, които идват от серумния кетонен тест, идват от вземането на кръвна проба. Доставчикът на здравни услуги може да има затруднения да намери добра вена, от която да вземе кръвната проба, и може да имате леко усещане за убождане или натъртване на мястото на поставяне на иглата. Тези симптоми са временни и отшумяват сами след теста или в рамките на няколко дни.

Цел на серумния кетонен тест

Лекарите използват серумни кетонови тестове предимно за скрининг на DKA, но могат да им наредят да диагностицират и алкохолна кетоацидоза или гладуване. Бременните жени с диабет често ще правят тест за кетони в урината, ако техните измервателни уреди не могат да отчитат нивата на кетоните в кръвта, за да проследяват често кетоните.

Серумният кетонен тест, известен също като кръвен кетонен тест, разглежда колко кетон е в кръвта ви по това време. Вашият лекар може да тества за трите известни кетонни тела поотделно. Те включват:

 • ацетоацетат
 • бета-хидроксибутират
 • ацетон

Резултатите не са взаимозаменяеми. Те могат да помогнат за диагностициране на различни състояния.

Бета-хидроксибутиратът показва DKA и представлява 75 % от кетоните. Високите нива на ацетон показват отравяне с ацетон от алкохол, бои и лакочистител.

Трябва да тествате за кетони, ако:

 • имате симптоми на кетоацидоза, като прекомерна жажда, умора и плодов дъх
 • сте болни или имате инфекция
 • имат нива на кръвната захар над 240 mg/dL
 • пийте много алкохол и яжте минимално

Как се прави серумният кетонен тест?

В лаборатория се прави серумен кетонен тест, като се използва проба от кръвта ви. Вашият лекар ще Ви каже дали трябва да се подготвите и как да се подготвите, ако го направите.

Доставчикът на здравни услуги ще използва дълга, тънка игла, за да изтегли няколко малки флакона с кръв от ръката ви. Те ще изпратят пробите в лаборатория за тестване.

След вземане на кръв, Вашият лекар ще постави превръзка върху мястото на инжектиране. Това може да се свали след час. Мястото може да се почувства нежно или възпалено след това, но това обикновено изчезва до края на деня.

Домашен мониторинг

Налични са домашни комплекти за тестване на кетони в кръвта. Трябва да използвате чисти, измити ръце, преди да вземете кръв. Когато поставите кръвта си върху лентата, мониторът ще покаже резултатите около 20 до 30 секунди по -късно. В противен случай можете да наблюдавате за кетони с помощта на кетонови ленти в урината.

Какво означават вашите резултати?

Когато резултатите от тестовете са налични, Вашият лекар ще ги прегледа заедно с Вас. Това може да е по телефона или на допълнителна среща.

Показания на серумния кетон (mmol/L) Какво означават резултатите
1,5 или по -малко Тази стойност е нормална.
1,6 до 3,0 Проверете отново след 2-4 часа.
над 3.0 Отидете незабавно в спешното отделение.

Високите нива на кетони в кръвта могат да показват:

 • DKA
 • гладуване
 • неконтролирани серумни нива на глюкоза
 • алкохолна кетоацидоза

Все още можете да имате кетони, дори ако нямате диабет. Наличието на кетони е по -високо при хората:

 • на диета с ниско съдържание на въглехидрати
 • които имат хранително разстройство или са на лечение за такова
 • които постоянно повръщат
 • които са алкохолици

Може да искате да ги вземете предвид с нивото на кръвната си захар. Нормалното ниво на кръвната захар за човек без диабет е 70-100 mg/dL преди хранене и до 140 mg/dL два часа след това.

Какво да направите, ако резултатите са положителни

Пиенето на повече вода и течности без захар и липсата на физически упражнения са неща, които можете да направите веднага, ако тестовете ви се покажат високи. Може да се наложи да се обадите на Вашия лекар за повече инсулин.

Отидете незабавно в спешното отделение, ако имате умерени или големи количества кетони в кръвта или урината. Това показва, че имате кетоацидоза и може да доведе до кома или да има други животозастрашаващи последици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss