Тест за лактат дехидрогеназа

Какво е лактат дехидрогеназа?

Лактат дехидрогеназата (LDH) е ензим, необходим по време на процеса на превръщане на захарта в енергия за вашите клетки. LDH присъства в много видове органи и тъкани в цялото тяло, включително черния дроб, сърцето, панкреаса, бъбреците, скелетните мускули, лимфната тъкан и кръвните клетки.

Когато заболяване или нараняване уврежда клетките ви, LDH може да се освободи в кръвния поток, което води до повишаване на нивото на LDH в кръвта ви. Високите нива на LDH в кръвта сочат остро или хронично увреждане на клетките, но са необходими допълнителни изследвания, за да се открие причината за това. Ненормално ниски нива на LDH се появяват рядко и обикновено не се считат за вредни.

Какви са видовете LDH изоензими?

Има пет различни форми на LDH, които се наричат ​​изоензими. Те се отличават с леки разлики в структурата си. Изоензимите на LDH са LDH-1, LDH-2, LDH-3, LDH-4 и LDH-5.

Различни LDH изоензими се намират в различни телесни тъкани. Областите с най-висока концентрация за всеки тип изоензим са:

 • LDH-1: сърце и червени кръвни клетки
 • LDH-2: сърце и червени кръвни клетки
 • LDH-3: лимфна тъкан, бели дробове, тромбоцити, панкреас
 • LDH-4: черен дроб и скелетни мускули
 • LDH-5: черен дроб и скелетни мускули

Какво причинява високи нива на LDH?

Тъй като LDH присъства в толкова много видове клетки, високите нива на LDH могат да показват редица състояния. Повишените нива на LDH могат да включват:

 • дефицит на кръвен поток
 • мозъчно-съдов инцидент, известен още като инсулт

 • някои видове рак
 • сърдечен удар
 • хемолитична анемия
 • инфекциозна мононуклеоза
 • чернодробно заболяване, като хепатит
 • мускулна травма
 • мускулна дистрофия
 • Панкреатит
 • смърт на тъканите
 • употреба на алкохол или някои наркотици
 • сепсис и септичен шок

Какво е LDH тест?

Лекарите обикновено измерват нивата на LDH в кръвта. При някои състояния лекарите могат да измерват нивата на LDH в урината или цереброспиналната течност (CSF).

При възрастни техник обикновено изтегля кръв от вена във вътрешния лакът или задната част на ръката. Техникът ще почисти тестовата зона с антисептик и ще увие еластична лента около горната част на ръката, за да надуе вената.

След това те внимателно ще вкарат игла, през която кръвта тече в прикрепена тръба. Когато тръбата е пълна, техникът премахва еластичната лента и след това иглата. Превръзка предпазва мястото на пункцията.

При кърмачета може да е необходим остър инструмент, наречен ланцет, за да се вземе кръвна проба. Кръвта се събира в малка епруветка. Техникът може да постави превръзка върху разреза. Обикновено има известна болка, когато ланцетът пробие кожата, и известна пулсираща след това.

Някои лекарства и лекарства могат да попречат на точния тест за LDH. Големите количества витамин С (аскорбинова киселина) могат да понижат нивата на LDH. Алкохол, анестетици, аспирин, наркотици и прокаинамид могат да повишат нивата на LDH. Напрегнатите упражнения също могат да повишат нивата на LDH. Посъветвайте се с Вашия лекар за всички лекарства, които трябва да избягвате преди теста.

Какво означават резултатите от теста?

Типични диапазони за нивата на LDH

Нивата на LDH варират в зависимост от възрастта и индивидуалната лаборатория. Бебетата и малките деца ще имат много по-високи нормални нива на LDH, отколкото по-големите деца или възрастните. LDH често се отчита в единици на литър (U/L). Като цяло нормалните граници за нивата на LDH в кръвта са както следва:

Възраст Нормално ниво на LDH
0 до 10 дни 290–2000 U/L
От 10 дни до 2 години 180–430 U/L
2 до 12 години 110–295 U/L
По-стари от 12 години 100–190 U/L

Високи нива на LDH

Високите нива на LDH показват някаква форма на увреждане на тъканите. Високите нива на повече от един изоензим могат да показват повече от една причина за увреждане на тъканите. Например, пациент с пневмония също може да получи сърдечен удар. Изключително високите нива на LDH могат да показват тежко заболяване или полиорганна недостатъчност.

Тъй като LDH е в толкова много тъкани в тялото, нивата на LDH сами по себе си няма да са достатъчни, за да се определи местоположението и причината за увреждане на тъканите. Диагнозата също ще изисква използването на други тестове и изображения в допълнение към измерването на нивата на LDH. Например, високите LDH-4 и LDH-5 могат да означават увреждане на черния дроб или мускулно увреждане, но чернодробното заболяване не може да бъде потвърдено без пълен чернодробен панел.

Преди откриването на други кръвни маркери за сърдечно увреждане, LDH се използва за наблюдение на хора със сърдечни пристъпи. Сега тропонинът, протеин, произвеждан по-специално в сърдечните клетки, често е по-точен индикатор за сърдечен удар.

След като Вашият лекар диагностицира конкретното Ви състояние, той може да измерва редовно нивата Ви на LDH, за да проследи напредъка на лечението Ви.

Нивата на LDH също често се използват по време на лечението на някои видове рак за прогнозиране на резултатите и наблюдение на реакцията на тялото към лекарства.

Ниски нива на LDH

Дефицитът на LDH влияе върху това как тялото разгражда захарта за използване като енергия в клетките, особено в мускулните клетки. Много рядко е човек да има ниски нива на LDH.

Два вида генетични мутации причиняват ниски нива на LDH. Хората с първия тип ще изпитат умора и мускулни болки, особено по време на тренировка. Докато тези с втория тип може да нямат никакви симптоми. Може също да имате ниски нива на LDH, ако сте консумирали голямо количество аскорбинова киселина (витамин С).

Outlook

Измерването на LDH може да бъде полезен инструмент за лекарите при оценка и лечение на определени медицински състояния. Нормалните граници варират с възрастта. Тъй като учените продължават да научават повече за ролята на LDH в организма, полезността от наблюдение на нивата на LDH при определени заболявания и състояния вероятно ще се увеличи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss