Тестове за биполярно разстройство

Преглед

Биполярното разстройство преди се е наричало маниакално-депресивно разстройство. Това е мозъчно разстройство, което кара човек да изпитва екстремни възходи, а в някои случаи и екстремни спадове в настроението. Тези смени могат да повлияят на способността на човек да изпълнява ежедневни задачи.

Биполярното разстройство е дългосрочно състояние, обикновено диагностицирано в края на юношеството или ранната зряла възраст.

Според Националния институт по психично здраве, 4,4 процента Американските възрастни и деца ще изпитат биполярно разстройство в даден момент от живота си. Експертите не са сигурни какво точно причинява биполярно разстройство. Семейната история може да увеличи риска.

Важно е да видите медицински специалист, ако подозирате, че може да проявявате симптоми на биполярно разстройство. Това ще ви помогне да получите точна диагноза и подходящо лечение.

Прочетете, за да видите как доставчиците на здравни грижи и специалистите по психично здраве диагностицират това разстройство.

Как изглежда скрининговият тест за биполярно разстройство?

Текущите скринингови тестове за биполярно разстройство не се представят добре. Най-често срещаният доклад е въпросникът за разстройство на настроението (MDQ).

В проучване от 2019 г. резултатите показват, че хората, които имат положителен резултат от MDQ, са толкова склонни да имат гранично разстройство на личността, колкото и биполярно разстройство.

Можете да опитате някои онлайн скринингови тестове, ако подозирате, че имате биполярно разстройство. Тези скринингови тестове ще ви зададат различни въпроси, за да определите дали изпитвате симптоми на манийни или депресивни епизоди. Въпреки това, много от тези инструменти за скрининг са „домашно отгледани“ и може да не са валидни мерки за биполярно разстройство.

Симптомите за промени в настроението включват:

Мания или хипомания (по-малко тежка) депресия
изпитват леки до екстремни емоционални върхове намален интерес към повечето дейности
има по-високо от обикновено самочувствие промяна в теглото или апетита
намалена нужда от сън промяна в навиците на сън
мисли бързо или говори повече от обикновено умора
ниска продължителност на вниманието затруднено фокусиране или концентрация
ориентирани към целите чувство за вина или безполезност
ангажиране с приятни дейности, които могат да имат отрицателни последици с мисли за самоубийство
висока раздразнителност висока раздразнителност през по-голямата част от деня

Тези тестове не трябва да заменят професионалната диагноза. Хората, преминаващи скрининговия тест, са по -склонни да изпитват симптоми на депресия, отколкото маниакален епизод. В резултат на това диагнозата на биполярно разстройство често се пренебрегва за диагноза депресия.

Трябва да се отбележи, че диагнозата на биполярно разстройство 1 изисква само маниакален епизод. Лице с биполярен 1 може или не може да изпита голям депресивен епизод. Лице с биполярен 2 ще има хипоманичен епизод, предшестван или последван от голям депресивен епизод.

Незабавно потърсете спешна медицинска помощ, ако вие или някой друг изпитвате поведение, което може да доведе до самонараняване или нараняване на другите, или имате мисли за самоубийство.

Примерни въпроси от скрининг тест за биполярно разстройство

Някои въпроси за скрининг ще включват въпроси дали сте имали епизоди на мания и депресия и как те са повлияли на ежедневните ви дейности:

 • През последните 2 седмици бяхте ли толкова депресирани, че не можете да работите или работите само с трудности и почувствахте поне четири от следните неща?
  • загуба на интерес към повечето дейности
  • промяна в апетита или теглото
  • проблеми със съня
  • раздразнителност
  • умора
  • безнадеждност и безпомощност
  • проблеми с фокусирането
  • мисли за самоубийство
 • Имате ли промени в настроението, които се въртят между периоди на повишено и ниско ниво и колко дълго продължават тези периоди? Определянето на продължителността на епизодите е важна стъпка при установяване дали човек изпитва истинско биполярно разстройство или личностно разстройство, като гранично личностно разстройство (BPD).
 • По време на вашите високи епизоди, чувствате ли се по -енергични или хипер, отколкото бихте се чувствали в моменти на нормалност?

Един здравен специалист може да предостави най-добрата оценка. Те също така ще разгледат хронологията на вашите симптоми, всички лекарства, които приемате, други заболявания и фамилна анамнеза, за да поставите диагноза.

Какви други тестове ще трябва да направите?

Когато получавате диагноза за биполярно разстройство, обичайният метод е първо да изключите други медицински състояния или нарушения.

Вашият доставчик на здравни грижи ще:

 • извършва физически преглед
 • поръчайте тестове за проверка на кръвта и урината
 • попитайте за вашите настроения и поведение за психологическа оценка

Ако вашият доставчик на здравни грижи не намери медицинска причина, той може да ви насочи към специалист по психично здраве, като например психиатър. Специалист по психично здраве може да предпише лекарства за лечение на състоянието.

Може също да бъдете насочени към психолог, който може да ви научи на техники за разпознаване и управление на промените в настроението ви.

Критериите за биполярно разстройство са в новото издание на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства. Поставянето на диагноза може да отнеме време – дори няколко сесии. Симптомите на биполярно разстройство са склонни да се припокриват с тези на други психични разстройства.

Времето за биполярни промени в настроението не винаги е предвидимо. В случай на бързо колоездене, настроенията могат да преминат от мания в депресия четири или повече пъти годишно. Някой може също да изпитва „смесен епизод“, при който симптомите на мания и депресия присъстват едновременно.

Когато настроението ви се промени към мания, може да изпитате внезапно намаляване на симптомите на депресия или изведнъж да се почувствате невероятно добри и енергични. Но ще има ясни промени в настроението, енергията и нивата на активност. Тези промени не винаги са толкова резки и могат да се случат в рамките на няколко седмици.

Дори в случай на бързо колоездене или смесени епизоди, биполярната диагноза изисква някой да преживее:

 • седмица за епизод на мания (всяка продължителност, ако е хоспитализиран)
 • 4 дни за епизод на хипомания
 • отделен интервален епизод на депресия, който продължава 2 седмици

Какви са потенциалните резултати от скрининга за биполярно разстройство?

Има четири вида биполярно разстройство и критериите за всеки са малко по-различни. Вашият психиатър, терапевт или психолог ще ви помогне да определите кой тип имате въз основа на техните изпити.

Тип Маниакални епизоди Депресивни епизоди
Биполярно 1 продължават поне 7 дни наведнъж или са толкова тежки, че е необходима хоспитализация. траят поне 2 седмици и могат да бъдат прекъснати от манийни епизоди
Биполярно 2 са по -малко екстремни от биполярно 1 разстройство (епизоди на хипомания) често са тежки и се редуват с хипоманични епизоди
Циклотимичен се случват често и се вписват в хипоманични епизоди, редуващи се с депресивни периоди редуват се с епизоди на хипомания в продължение на поне 2 години при възрастни и 1 година при деца и тийнейджъри

Други уточнени и неуточнени биполярни и свързани разстройства са друг вид биполярно разстройство. Можете да имате този тип, ако симптомите ви не отговарят на трите вида, изброени по -горе.

Какви са възможностите за лечение на биполярно разстройство?

Най-добрият начин за справяне с биполярното разстройство и неговите симптоми е дългосрочното лечение. Доставчиците на здравни услуги обикновено предписват комбинация от медикаменти, психотерапия и домашни терапии.

Лекарства

Някои лекарства могат да помогнат за стабилизиране на настроението. Важно е да докладвате често на своите доставчици на здравни услуги, ако получите някакви странични ефекти или не виждате никаква стабилизация в настроенията си. Някои често предписвани лекарства включват:

 • стабилизатори на настроението, като литий (Lithobid), валпроева киселина (Depakene) или ламаотригин (Lamictal)
 • антипсихотици, като оланзапин (Zyprexa), рисперидон (Risperdal), кветиапин (Seroquel) и арипипразол (Abilify)
 • антидепресанти, като Paxil
 • антидепресанти-антипсихотици, като Symbyax, комбинация от флуоксетин и оланзапин
 • лекарства против тревожност, като бензодиазепини (напр. валиум или ксанакс)

Други медицински интервенции

Когато лекарството не работи, вашият специалист по психично здраве може да препоръча:

 • Електроконвулсивна терапия (ЕКТ). ECT включва електрически токове, преминаващи през мозъка, за да предизвикат припадък, който може да помогне както при мания, така и при депресия.
 • Транскраниална магнитна стимулация (TMS). TMS регулира настроението на хората, които не реагират на антидепресанти, но употребата му при биполярно разстройство все още се развива и са необходими допълнителни изследвания.

Психотерапия

Психотерапията също е ключова част от лечението на биполярно разстройство. Може да се извършва в индивидуална, семейна или групова обстановка.

Някои психотерапии, които могат да бъдат полезни, включват:

 • Когнитивно -поведенческа терапия (CBT). CBT се използва, за да помогне за заместването на негативните мисли и поведение с положителни, да научи как да се справя със симптомите и по -добре да управлява стреса.
 • Психообразование. Психообразованието се използва, за да ви научи повече за биполярното разстройство, за да ви помогне да вземате по -добри решения относно грижите и лечението си.
 • Междуличностна и социална ритъм терапия (IPSRT). IPSRT се използва, за да ви помогне да създадете последователен ежедневен режим за сън, диета и упражнения.
 • Говорене на терапия. Терапията с говорене се използва, за да ви помогне да изразите чувствата си и да обсъдите проблемите си лице в лице.

Домашни терапии

Някои промени в начина на живот могат да намалят интензивността на настроенията и честотата на колоездене.

Промените включват опит за:

 • да се въздържат от алкохол и често употребявани наркотици
 • избягвайте нездравословни взаимоотношения
 • упражнявайте поне 30 минути на ден
 • да спите поне 7 до 9 часа на нощ
 • яжте здравословна, балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци

За вкъщи

Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако вашите лекарства и терапии не облекчават симптомите ви. В някои случаи антидепресантите могат да влошат симптомите на биполярно разстройство.

Има алтернативни лекарства и терапии, които да помогнат за справяне със състоянието. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви помогне да създадете план за лечение, който работи добре за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss