Терапия със стволови клетки за улцерозен колит

Клиничните изпитвания и проучвания показват, че лекарите могат да използват стволови клетки за лечение на улцерозен колит. Въпреки че резултатите са обещаващи, са необходими повече изследвания, преди подобни терапии да станат одобрени и широко достъпни.

Улцерозният колит (UC) е вид възпалително заболяване на червата (IBD), което засяга между 600 000 и 900 000 хора в Съединените щати. Обикновено се развива преди вас на 30 години. Няма лек за UC, но настоящите лечения могат да помогнат за осигуряване на ремисия.

Все пак настоящите лечения на UC носят няколко риска и не винаги гарантират ремисия на симптомите. Ето защо изследователите продължават да търсят други възможни лечения на UC, като терапия със стволови клетки.

Ето какво трябва да знаете за текущото състояние на терапията със стволови клетки за UC, което може да искате да обсъдите допълнително с лекар.

Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки формират основната основа за всички други клетки в тялото ви, докато растете и се развивате. Те включват клетките, които образуват вашата кръв, органи и кости.

Стволовите клетки се намират в хора, животни и растения. Повечето терапии със стволови клетки използват възрастни стволови клетки, които произвежда вашият костен мозък.

За разлика от други клетки, стволовите клетки могат да се самообновяват, което означава, че могат да се възпроизвеждат безкрайно. Поради тази причина учените проучват дали това самообновяване може да се използва като вид регенеративна терапия за лечение на хронични здравословни състояния като UC.

Въпреки че лечението със стволови клетки представлява нарастващ интерес, Администрацията по храните и лекарствата (FDA) официално одобри само стволови клетки, които могат да образуват кръвни клетки. Те могат да се използват за лечение на кръвни заболявания, някои видове рак и имунни нарушения.

Как стволовите клетки могат да помогнат на хората с улцерозен колит?

Терапията със стволови клетки има за цел да помогне за намаляване на основното възпаление в лигавицата на дебелото черво, когато други лечения не са подействали.

Като един 2022 преглед посочва, че терапията със стволови клетки все още е нововъзникваща възможност за лечение на UC. Въпреки че стволовите клетки биха могли потенциално да помогнат при лечението на UC, все още се провеждат повече клинични изследвания, за да се проучи както ефективността на това лечение, така и неговите дългосрочни резултати.

Изследователите са изследвали два вида стволови клетки – хематопоетични стволови клетки (HSCs) и мезенхимни стволови клетки (MSCs).

Хематопоетични стволови клетки за UC

HSC се развиват в кръвни клетки, включително тези, които играят роля във вашата имунна система. Трансплантацията на здрави HSC може да замени дефектните, коригирайки проблемите с имунната ви система, които причиняват UC.

Гореизложеното 2022 преглед отбелязва, че HSCs са лекували ефективно UC, но има опасения за безопасността. А 2018 проучване установяват, че терапията с HSC при хора с UC води до по-лоша перспектива и повече усложнения в сравнение с лечението на други автоимунни състояния.

Мезенхимни стволови клетки за UC

MSC се развиват в нервни, костни, тъканни или мускулни клетки. MSC терапията има потенциала да намали възпалението и да възстанови увредената тъкан.

А Преглед на изследването за 2019 г отбелязва, че проучванията показват, че терапията с MSC е както безопасна, така и ефективна. Но авторите също така отбелязват, че са необходими повече висококачествени проучвания, преди употребата му да бъде широко разпространена.

Какво се случва по време на терапия със стволови клетки за улцерозен колит?

Наричана още трансплантация на стволови клетки или костен мозък, терапията със стволови клетки включва вземане на клетки от вас (автоложни) или донор с подобен тип тъкан (алогенни). Преди трансплантацията лекар ще проведе тестове, за да оцени вашето здраве и здравето на евентуални донори.

Медицински специалист ще вземе кръв от вас или от донор. Машина филтрира кръвта, отделяйки стволовите клетки.

Терапията със стволови клетки включва инжектиране на култивирани стволови клетки в тялото ви, където те могат да се трансформират в други клетки. Тази част от процеса отнема няколко часа и може да се извърши, докато сте будни.

Болничният персонал може да Ви наблюдава до няколко седмици. Ако сте имали алогенна трансплантация, ще трябва да приемате имуносупресори. Може да не се възстановите напълно в продължение на няколко месеца или години.

Друг нововъзникващ тип терапия със стволови клетки за UC включва използване на стволови клетки от адипозна (мастна) тъкан. Но както съобщава едно проучване от 2022 г., този метод има по-висок риск имунната система на тялото ви да отхвърли трансплантацията, особено при алогенна трансплантация на мастни стволови клетки.

Какви са рисковете от терапията със стволови клетки за улцерозен колит?

Като цяло лекарите обмислят терапии със стволови клетки само когато други лечения са неуспешни. Лекарят също ще оцени цялостното ви здравословно състояние, за да види дали ползите от трансплантацията на стволови клетки превишават възможните рискове.

Рисковете от терапията със стволови клетки могат да включват:

 • анемия
 • синини
 • прекомерно кървене
 • тежки инфекции

Болестта на присадката срещу гостоприемника (GvHD) може да се развие, когато стволовите клетки по погрешка атакуват други клетки в тялото ви след алогенна трансплантация. За разлика от други странични ефекти, които могат да се появят скоро след лечението, GvHD може да се развие в рамките на няколко месеца или до 2 години след терапията със стволови клетки.

Възможните симптоми на GvHD включват:

 • обриви
 • суха или сърбяща кожа
 • болка в ставите
 • сухи очи или уста
 • диария
 • жълтеница

Измамни клиники за стволови клетки

Пазете се от терапия със стволови клетки от „измамнически” клиники преди лечението да е преминало пълно клинично изпитване и одобрение. Такива клиники се възползват от хората в търсене на лек, като използват фалшиви клетъчни препарати или други подвеждащи техники. Лечението от тези измамни клиники може да доведе до сериозни странични ефекти, вариращи от инфекция до параплегия.

Как се сравняват стволовите клетки с други лечения за улцерозен колит?

Ранни изследвания предполага, че стволовите клетки могат да имат по-висока скорост на заздравяване от други лечения на UC. Но все още няма достатъчно висококачествени изследвания, за да се направи заключение. Стволовите клетки може да се превърнат в основно лечение за UC, но технологията и клиничната подкрепа все още не са налични.

Когато вземате решения за лечение, важно е да имате предвид, че всеки преживява състоянието по различен начин и с различни нива на тежест.

Медикаментите за лечение на UC варират в зависимост от тежестта на вашето състояние. Те могат да включват следното:

 • аминосалицилати
 • биологични
 • кортикостероиди
 • имуносупресори

В тежки случаи лекарят може да препоръча операция за лечение или предотвратяване на усложнения на UC, като колоректален рак или токсичен мегаколон.

Терапията със стволови клетки е потенциално лечение на UC, особено ако конвенционалните лекарства и терапии не работят. Но лечението със стволови клетки все още не е достъпно на основно ниво.

За тежки случаи на UC, които не отговарят на лечението, лекарят може да ви предложи да се запишете в клинично изпитване за терапия със стволови клетки. Може да обмислите преглед на текущия списък с клинични изпитвания, за да обсъдите допълнително с лекар.

Важно е да следвате съветите на лекаря за лечение на UC. Ако дадена клиника предлага лечение със стволови клетки, което звучи твърде добре, за да е истина, или ако не е регулирано от FDA, най-добре е да стоите настрана.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss