Тендинит на бицепса: лечение, тестване и поставяне на лента

изображение на човек, който държи рамото им, сякаш е болезнено
Anupong Thongchan/EyeEm/Getty Images

Тендинитът на бицепса възниква, когато има възпаление на сухожилието на бицепса. Това сухожилие се простира по протежение на мускула на бицепса от лакътя до рамото.

Повтарящи се движения, особено от спортни дейности като софтбол, бейзбол и волейбол, обикновено причиняват тендинит на бицепса. Може да възникне и когато сухожилието на бицепса изпитва много голямо натоварване, като вдигане на тежък предмет или пренапрежение по време на тренировка.

Чрез повтарящи се движения или прекомерна употреба, сухожилието на бицепса може да развие микроразкъсвания, които могат да причинят възпаление. Тъй като често се появява в раменната става, понякога може да придружава наранявания на ротаторния маншон.

Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за тестването, лечението и поставянето на лента за тендинит на бицепса.

Видове тендинит на бицепса

Има два вида тендинит на бицепса:

 • Тендинит на проксималния бицепс включва дългата (горна) глава на сухожилието на бицепса, което свързва мускула на бицепса с рамото. Това е най-често срещаният тип.
 • Тендинит на дисталния бицепс включва възпаление на дисталния (долния) край на сухожилието на бицепса, разположен близо до лакътя.

Как се тества за тендинит на бицепса?

Ако изпитвате болка и подуване на рамото, може да искате да посетите медицински специалист, като физиотерапевт или лекар от първичната медицинска помощ, за оценка.

По време на вашето посещение те ще търсят общи показатели на тендинит на бицепса, като например:

 • болка и чувствителност в раменната става
 • лош обхват на движение
 • намалена сила
 • признаци на нестабилност на рамото

Ако сухожилието е разкъсано, може да има и подуване.

Медицински специалист може също да направи определени оценки, за да идентифицира всяко съпътстващо удряне на сухожилията на ротаторния маншон в рамото.

В някои случаи те могат също така да поръчат ЯМР или ултразвук, за да потвърдят диагнозата си или ако подозират, че може да е разкъсване на сухожилие.

Лечение на тендинит на бицепса

За повечето хора консервативното лечение, което включва адекватна почивка и почивка от физическа активност, може да позволи правилно излекуване.

Можете също така да се възползвате от приемането на болкоуспокояващо без рецепта и прилагането на лед за 20 минути няколко пъти на ден, за да облекчите болката и подуването. Понякога при силна болка може да се използва инжекция с лидокаин или стероид.

Често се препоръчва физическа терапия за подпомагане на лечебния процес. Освен това може да укрепи и разтегне мускулите на рамото, за да възвърне обхвата ви на движение.

Физиотерапевт може също да ви помогне да се подготвите да се върнете към вашия спорт или дейност, особено всеки спорт, който включва хвърляне или повтарящо се използване на рамото. В някои случаи може да имате упражнения за тендинит на бицепса, които да работите у дома.

Освен това може да получите друга терапия за съпътстващи наранявания, като нараняване на ротаторния маншон.

Ако рамото ви не е заздравяло след 3 месеца, може да се наложи операция.

Залепване на тендинит на бицепса

Според проучване от 2020 г. с 80 възрастни, кинезиотейпингът (KT) може да намали болката и да подобри функцията, което го прави потенциална алтернатива на по-инвазивните лечения, като инжекциите.

За да залепите сухожилието на бицепса си, трябва да се уверите, че имате качествена спортна лента и чифт ножици (ако е необходимо). В идеалния случай ще имате и някой, който да ви помогне с поставянето на лентата.

Преди да започнете, уверете се, че кожата ви е чиста и суха, след което изпълнете следните стъпки:

 1. Измерете лентата по дължината на бицепса си, от израстъка на акромиона до точно над вътрешния ви лакът.
 2. Направете 2-инчово (5-см) разкъсване, като оставите хартията, за да създадете опорна точка от двете страни на лентата.
 3. Повдигнете ръката си право встрани и леко я протегнете назад с длани, обърнати напред.
 4. Отстранете хартията върху една от точките за закрепване и поставете лепкава част (с нулево разтягане) точно над вътрешния лакът.
 5. Издърпайте лентата, премахвайки хартията, докато вървите, нагоре и към рамото си с около 25% разтягане и я натиснете в кожата. Спрете, когато достигнете другата опорна точка и тя е точно над рамото ви при сухожилието на бицепса.
 6. Отстранете останалата хартия и натиснете останалата част от лентата в кожата с нулево разтягане.
 7. Внимателно разтрийте лентата, за да може да залепне правилно.

Симптоми на тендинит на бицепса

Чести симптоми на тендинит на бицепса включват:

 • болка или чувствителност в предната част на рамото
 • излъчваща болка в горната част на ръката
 • скованост на раменете или ограничена подвижност
 • болка или слабост при изпълнение на задачи над главата или при общо движение
 • проблеми с въртенето на ръката (супинация или пронация)
 • „пукащ“ или „щракащ“ звук с движение

Ако имате подобни симптоми, но близо до вътрешната средна част на лакътя, може да имате тендинит на дисталния бицепс.

Често задавани въпроси относно тендинит на бицепса

Колко дълго продължава тендинитът на бицепса?

Тендинитът на бицепса често продължава от няколко седмици до месеци. В леки случаи може да сте в състояние да се върнете към физическа активност само за 1 до 2 седмици, стига да не изпитвате никакви симптоми или болка.

Мога ли да тренирам с тендинит на бицепса?

Не се препоръчва да упражнявате ръцете си с тендинит на бицепса. Вместо това е най-добре да оставите зоната да си почине и да се излекува.

Можете да се съсредоточите върху упражненията за ядрото и долната част на тялото или кардио упражнения, които не изострят болката.

Как се усеща тендинитът на бицепса?

Повечето хора с тендинит на бицепса го описват като болка или чувствителност в областта на рамото. Те могат също така да почувстват пулсиращо усещане и да имат затруднения при повдигане или въртене на ръката си.

Долния ред

Тендинитът на бицепса е често срещан проблем, който включва възпаление на сухожилието на бицепса. Най-често срещаният тип е тендинит на проксималния бицепс, който засяга дългата глава на сухожилието на бицепса близо до рамото.

Прекомерното натоварване и повтарящите се движения по време на физически дейности, като бейзбол, тенис, плуване и голф, често го причиняват. Тендинитът на бицепса може да възникне и от внезапно натоварване или пренапрежение, като повдигане на предмет или тежест.

Обикновено можете да лекувате тендинит на бицепса с подходяща почивка, физиотерапия и управление на болката. В редки случаи може да се наложи операция.

Ако подозирате, че имате тендинит на бицепса, посетете медицински специалист за диагноза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss