Твърде кльощаво ли е вашето бебе? Отговорът може да ви изненада

Закръглени бузи… гръмотевични бедра… мачкащи се, свиващи се гънки бебешка мазнина. Помислете за гушкано, добре хранено бебе и тези образи вероятно ще ви изникнат в ума. В края на краищата, това е доста добре вкоренено в нашата колективна психика, че закръгленото бебе е здраво бебе.

Но какво да кажем за тези бебета, които са по-слаби? Когато вашият малък пакет не изглежда като мини сумист, баби и дядовци, приятели и дори непознати могат да излязат от дограмата с изненадваща скорост, за да коментират размера на вашето дете.

— Храниш ли го?

„Може би трябва да допълните с адаптирано мляко!“

„Кога я започваш с твърди храни?“

Това са само част от (често непоисканите) забележки, които родителите на слаби бебета могат да чуят.

Лесно е да станете жертва на страхове за теглото на вашето бебе, когато не изглеждат като модела на корицата на Chubby Babies Monthly — но точно както при възрастните, има широка гама от това, което е здравословно за размера и формата на бебето.

Разбира се, съществуват ситуации, при които бебетата трябва да наддават повече на тегло, но е възможно вашето малко дете да е добре с по-малък размер. Чудите се колко тънък е твърде тънък? Ето какво трябва да знаете.

Определяне дали вашето бебе е с поднормено тегло

Когато вашият педиатър ви каже къде попада вашето бебе „в диаграмата“, той вероятно се позовава на диаграмите за растеж на Световната здравна организация (СЗО), които Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва за деца от раждането до 2-годишна възраст. (CDC има свои собствени графики за растеж за възраст 2 и повече години.)

Тези диаграми се основават на години на висококачествени изследвания и използват кърмените бебета като тяхна норма. Има отделни таблици за момичета и момчета. Вашият лекар може да използва графиките на СЗО за тегло срещу възраст или тегло за дължина – или и двете.

Диаграмите на СЗО изобразяват точките от данни на вашето бебе за дължина или тегло по една ос и възрастта им по другата. Където и да се срещнат двете на графиката, това определя процентила на вашето бебе за възрастта му.

Като цяло, бебето, родено на термин, се счита за поднормено тегло, когато измерването му тегло/възраст е в 5-ия персентил или по-малко. (Това не е непременно така, ако бебето ви е родено преждевременно или с определени здравословни състояния.)

Ако предпочитате да не чакате до следващия преглед при вашия лекар, за да разберете къде е вашето малко дете на кривата, можете да изчислите техните проценти, като начертаете дължината и теглото им върху Онлайн класациите на СЗО.

Също така си струва да се отбележи, че докато възрастните често оценяват теглото с помощта на индекса на телесна маса (ИТМ), CDC не препоръчва това за кърмачета.

Свързано: Какво е средното тегло на бебето по месец?

Причини, поради които бебето ви може да е слабо

И така, вие сте направили цялата работа с диаграмата, разговаряли сте с педиатъра на вашето бебе и вашето бебе не е с поднормено тегло. фу И така, какво е с липсата на бебешки мастни кифлички?

Генетика

Понякога, в желанието си да имаме бебе в определен момент от графиката на растежа, можем да забравим колко голяма роля могат да играят нашите гени в размера на децата.

Затова се запитайте: Колко съм голям? Колко голям е другият родител на бебето? Ако вие и/или другият родител на вашето бебе сте по-малки хора, съвсем логично е вашето дете може бъдете също.

Въпреки това, също така е вярно, че генетиката на размера може да не се прояви до след ранна детска възраст. През първата година или две теглото на бебето може да е по-свързано с теглото му при раждане.

Ниско тегло при раждане

Ако бебето ви е родено с ниско тегло при раждане поради ранно или преждевременно раждане или в резултат на многоплодно дете, то може да продължи да е малко през първите няколко месеца от живота си или по-дълго.

Не забравяйте също, че бебетата, родени с ниско, нормално или високо тегло, могат да варират в напредъка си. Умереното приплъзване на кривата на растеж може да бъде нормална част от танца на растежа на бебето с две стъпки напред-една стъпка назад – но говорете с Вашия лекар, ако забележите, че това се случва. Има случаи, когато регресията на кривата на растеж е индикатор за проблем.

Кърмен срещу шише

Може да звучи като стереотип, но кърмените и хранените с шише бебета често имат разлики в наддаването на тегло през първата година от живота. А Проучване от 2012 г установи, че колкото повече бебета са били кърмени, толкова по-малко тегло са наддали на 3, 5, 7 и 12 месеца. Обратно, колкото повече хранене с шише са получавали бебетата, толкова по-високо е теглото им.

Това не означава, че кърменото бебе трябва да бъде хранено с шише за здравословен растеж — или че повечето кърмени бебета са с наднормено тегло! Наблюдаването на други важни показатели за благосъстоянието на вашето бебе може да ви даде спокойствие относно числото на кантара.

Признаци, че бебето ви е здраво – без значение какво казва съседът ви

Когато бебето ви няма кифлички, друг важен въпрос може да е дали може направи ролки. С други думи, постигането на важни етапи често е по-добър показател за благосъстоянието на вашето дете, отколкото колко е хлабаво.

Вашият педиатър може да ви информира кога да следите за основни етапи, базирани на възрастта, като усмивка, вдигане на глава, преобръщане и поемане на тежест върху краката си. Всичко това помага да се покаже, че бебето напредва добре.

Други признаци, които могат да ви уверят, че бебето ви е здраво, но слабо, включват редовни мокри пелени (поне четири или пет на ден), постоянни пелени с акане и бъдещ, щастлив темперамент.

Свързани: Колко често кърмените и хранените с адаптирано мляко бебета какат?

Признаци, че бебето не яде достатъчно

От друга страна, ако изглежда, че основните етапи на вашето малко дете са забавени – или ако изобщо не ги спазват – е време да се консултирате с вашия педиатър.

По същия начин, ако бавният растеж на бебето е придружен от някое от следните, потърсете медицинска помощ:

  • летаргия
  • лошо хранене с шише или гърда
  • не произвеждат мокри или замърсени пелени

Други причини за неуспех

Когато бебето не наддава достатъчно тегло, може да се нарече, че не успява да процъфтява. Според Американската академия на семейните лекари тази диагноза обикновено се поставя, когато теглото на вашето дете падне под 5-ия персентил в стандартните графики за растеж.

Неуспехът да процъфтява може да звучи страшно, но това не е непременно трайна присъда на гибел и мрак. В много случаи това е временно състояние, което е свързано с лошо хранене на гърдата или шишето. Често това ще се разреши, когато интервенциите за хранене връщат теглото на бебето в релси.

В някои случаи неуспехът да процъфтява е резултат от генетично или здравословно състояние. Бебетата със синдром на Даун, сърдечни заболявания, кистозна фиброза, церебрална парализа и други основни заболявания могат да имат проблеми с растежа. Храносмилателни състояния като киселинен рефлукс или цьолиакия също могат да попречат на вашето малко дете да се храни добре, което води до лош растеж.

Разработени са индивидуални диаграми за растеж за деца с различни специални нужди, като синдром на Даун, синдром на Прадер-Уили и синдром на Марфан. Ако детето ви има здравословно състояние, вашият педиатър може да избере да използва една от тези специализирани диаграми, за да наблюдава по-точно растежа му.

Включете педиатъра си

Все още се притеснявате за теглото на бебето? Винаги е разумно да се консултирате с вашия педиатър за всякакви притеснения относно растежа на вашето дете.

Доверен лекар може да ви преведе през предупредителните знаци, че детето ви не успява да процъфтява, както и да направи физическа оценка лично. Те могат също така да правят последователни измервания при посещения на добре дете, за да проследят как растежът на вашето бебе напредва с течение на времето.

Ако не друго, посещението на Вашия лекар може да Ви осигури така необходимото спокойствие. Дори когато другите могат да твърдят, че трябва да предприемете стъпки за „угояване“ на бебето, вашият педиатър е органът, който може да направи това.

Какво може да препоръча Вашият лекар, когато бебето не наддава на тегло

Всяка ситуация е различна, когато става въпрос да помогнете на вашето малко дете да наддаде на тегло. Ако сте установили, че поднорменото тегло наистина е проблем за вашето дете, говорете с Вашия лекар как най-добре да се справите с него.

Ако кърмите, вашият педиатър може да ви посъветва да кърмите бебето си по-често или да предприемете други мерки, за да увеличите доставките си. Те могат също да ви инструктират да допълвате с адаптирано мляко или да започнете (или да увеличите) твърди храни. Родителите на бебета, хранени с адаптирано мляко, също могат да бъдат инструктирани да добавят повече хранения или храни за пръсти.

За бебета, които са започнали да ядат твърда храна, но все още не ядат достатъчно, опциите за насърчаване на теглото включват предлагане на повече разнообразие, избор на по-калорични храни с повече хранителни вещества и работа за превръщането на храненията в апетитно и приятно изживяване.

Дълги, къси, тънки или пълни – бебетата се предлагат във всякакви форми и размери. Въпреки че обществото може да изпрати съобщение, че вашето малко късче трябва да има рулца с бебешка мазнина, за да бъде здраво, това всъщност не е вярно.

Докато те отговарят на етапите на развитието, са бдителни и активни и се хранят добре, вероятно няма нужда да се притеснявате. Постоянният растеж – а не експоненциалният растеж – е ключът към благосъстоянието на бебето.

Не забравяйте също, че вашият педиатър – не вашият съсед или леля ви Шийла – е най-добрият експерт, за да определи дали вашето бебе трябва да наддава повече. Дори ако вашето малко дете има нужда да се натрупа, има много инструменти и ресурси, за да го върнете обратно към натрупването на тегло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss