Сърбеж по кожата без обрив: причини и лечение

Обикновено сърбежът и обривите се появяват заедно. Можете обаче да получите сърбеж по кожата, без да имате видим обрив или някакви кожни промени.

Причините за сърбежа на кожата обикновено са безвредни. Тези причини често са свързани с временни проблеми, като суха кожа или ухапване от бъгове.

По-рядко проблемите с нервите, бъбреците, щитовидната жлеза или черния дроб могат да причинят сърбеж, без да причиняват кожен обрив.

В зависимост от причината, човек може да почувства сърбеж по цялото тяло или в определена област. Сърбежът може да варира от лек до екстремен.

Ако този човек е загрижен за необясним сърбеж, екстремен сърбеж или сърбеж, който продължава дълго време, той трябва да посети лекар, за да установи причината и да получи съвет относно лечението.

Тази статия ще обясни 8 причини за сърбеж без обрив и различните налични възможности за лечение.

1. Суха кожа

Сърбеж по кожата без обрив: причини и лечение
Когато кожата загуби влага, тя може да стане сърбяща.

Сухата кожа е много често срещан проблем. Кожата ще започне да усеща сърбеж, когато загуби влага.

Сухата кожа може да изглежда като лющеща се или люспеста. Този проблем е често срещан сред възрастните възрастни, особено през студените месеци.

Следните съвети могат да помогнат за облекчаване на сухата кожа и да не позволят на кожата да изсъхне допълнително:

 • Избягвайте да използвате сапуни с тежки химикали, тъй като тези сапуни могат да изсушат кожата. Вместо това се опитайте да използвате хипоалергенни сапуни и продукти за грижа за кожата без аромати.
 • Използвайте овлажнител у дома, за да добавите влага във въздуха. Това решение помага за предотвратяване на свързаната със зимата суха кожа.
 • Редовно нанасяйте овлажняващ крем, особено след излизане от душа или ваната. Вазелин или тежки кремове като Vanicream или Cerave са популярни варианти.
 • Избягвайте да вземате душове, които са по-дълги от 10 минути. Освен това се къпете с хладка вода, а не с гореща вода.
 • Не се къпете няколко пъти на ден.
 • Избягвайте надраскване на суха кожа, тъй като това действие може да увреди повърхността на кожата. Ако кожата се счупи, е по-вероятно да получите белези и инфекция.

2. Ухапвания от бъгове

Ухапване от комар, ухапване от паяк и други ухапвания от бъгове може да накара кожата около ухапването да се чувства сърбяща и раздразнена.

Ухапванията от бъгове могат да оставят след себе си много малка дупка или място, подобно на щипка. Може да е толкова малък, че да усещате сърбеж, но да не виждате действителните ухапвания.

Много бъгове могат да ви ухапят – включително дървеници, комари и въшки – и методите за лечение могат да варират в зависимост от вида на бъговете.

Ако почувствате продължителен сърбеж след ухапване от бъгове, трябва да отидете на лекар.

Избягвайте надраскване, тъй като това действие може да влоши сърбежа. Също така, не използвайте локални антибиотици без рецепта като Neosporin, тъй като някои хора могат да развият алергична реакция върху кожата си.

3. Страничен ефект на някои лекарства

Сърбежът на кожата може да бъде страничен ефект от някои лекарства.
Сърбежът на кожата може да бъде страничен ефект от някои лекарства.

Сърбежът на кожата е често срещан страничен ефект на много лекарства. Ще получите сърбеж с обрив или без обрив. Не всеки пациент обаче ще получи този страничен ефект, когато приема лекарства.

Следните лекарства могат да причинят сърбеж на кожата като страничен ефект:

 • болкоуспокояващи в категорията опиоиди, като ацетаминофен, морфин и фентанил
 • някои лекарства, които понижават кръвното налягане

Ако подозирате, че дадено лекарство причинява сърбеж по кожата, трябва да говорите с лекар, преди да спрете приема на лекарството. Лекарят може да Ви посъветва за най-доброто действие и алтернативни лекарства, ако е необходимо.

Понякога лекарят може да спре настоящото лекарство, за да види дали причинява сърбеж или не. Понякога лекарят може да препоръча прием на димедрол (Benadryl) или хидроксизин, за да се намалят симптомите на сърбеж.

4. Нервни нарушения

Нервите предават съобщения от кожата към мозъка. Проблемите с нервите могат да причинят сърбеж или болка по кожата, без да причиняват увреждане на кожата.

Няколко заболявания, свързани с нервите, могат да причинят сърбеж без обрив или да предизвикат други усещания по кожата. Тези заболявания включват:

 • удар
 • диабет
 • постхерпетична невралгия, усложнение на херпес зостер

Диабетът може да причини редица кожни проблеми. Например, сърбежът може да бъде резултат от диабетна невропатия, която е усложнение на диабета, което причинява увреждане на нервите.

Нараняванията, които засягат нервите или причиняват увреждане на нервите, също могат да накарат кожата да се чувства сърбяща. Областта, която се чувства сърбяща, ще зависи от мястото на нараняване.

Лечението на сърбеж, свързан с нервите, зависи от причината. Ако подозирате, че имате нервно разстройство, трябва да отидете на лекар.

5. Бъбречно заболяване

Бъбречните заболявания, особено в напредналите стадии, могат да причинят сърбеж без обрив. Учените не знаят ясно за причината за сърбеж при бъбречни заболявания, но вярват, че са включени много фактори.

Ако знаете, че имате проблеми с бъбреците и започнете да усещате сърбеж, трябва да се свържете с Вашия лекар. Лекарят ще направи изследвания, за да види колко добре работят бъбреците.

В някои случаи може да се наложи диализа. Това е медицинска процедура, при която лекарят използва машина за филтриране на кръвта.

Дерматолозите могат да предписват едно от няколко лекарства, за да помогнат на хората със сърбеж на кожата от бъбречни заболявания.

6. Чернодробно заболяване

Чернодробни заболявания като цироза и хепатит могат да причинят сърбеж по кожата. Изследователите смятат, че това усещане е причинено от натрупването на прекомерна жлъчка в тялото.

Сърбежът обикновено се засилва в дланите на ръцете и стъпалата. Излагането на топлина обикновено влошава сърбежа и хората обикновено забелязват, че сърбежът е по-лош през нощта.

Възможностите за лечение обикновено зависят от вида на чернодробното заболяване. Някои лекари могат да предписват холестирамин (Questran), който причинява по-малко сърбеж.

7. Рак на кожата

Ракът на кожата не винаги причинява значителни симптоми. Въпреки това, някои хора могат да почувстват сърбеж на кожата при предишна кожна лезия или нова кожна лезия като ранен симптом. Други симптоми могат да бъдат развитието на нова лезия или промяна на лезия на кожата.

Трябва редовно да проверявате кожата си и да съобщавате на лекаря за необичайни бенки или кожни промени.

Ако лекарят не е сигурен какво причинява кожната промяна, той може да вземе малка проба от кожата и да я изпрати в лабораторията за изследване. Това се нарича кожна биопсия.

Най-добрият вариант за лечение на рак на кожата зависи от неговия тип, местоположение и етап.

8. Ходжкинов лимфом

Сърбеж без обрив може да се появи и при хора, които имат ходжкинов лимфом. Това е рак на кръвните клетки.

Други симптоми на ходжкинов лимфом включват:

 • подуване на лимфните възли, като лимфни възли на врата, слабините или подмишниците
 • загуба на апетит
 • втрисане
 • висока температура
 • нощно изпотяване необяснима загуба на тегло

Възможностите за лечение на лимфом на Ходжкин включват химиотерапия, лъчетерапия и трансплантация на костен мозък или стволови клетки.

Диагностика на сърбеж без кожен обрив

Повечето случаи на сърбеж на кожата без обрив са лечими и безвредни.
Повечето случаи на сърбеж на кожата без обрив са лечими и безвредни.

Когато диагностицира причините за сърбеж по кожата без кожен обрив, лекарят първо ще разгледа най-честите причини. Най-честите причини са прекомерно сухата кожа или страничен ефект от новите лекарства.

Лекарят ще разгледа всички други симптоми и ще извърши други диагностични методи, ако е необходимо. Например, лекарят може да извърши кръвен тест за чернодробен проблем, бъбречен проблем, проблем с щитовидната жлеза или проблем с кръвните клетки.

Повечето причини за сърбеж без обрив са лечими.

Ако използвате овлажнител, използвате овлажнител и практикувате добра грижа за кожата, но въпреки това имате сърбеж на кожата, трябва да говорите с Вашия лекар, за да разберете основните причини.

Въпреки че има някои сериозни причини за сърбеж без обрив, тези причини са сравнително редки.

Трябва да говорите с лекар, за да определите най-вероятната причина и да определите най-добрите методи за лечение.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss