Съвети за намиране на правилните специалисти по псориазис

Наличието на умерен до тежък псориазис ви излага на риск от развитие на други състояния. Вашият лекар може да не е в състояние да лекува всички ваши състояния, но може да ви насочи към специалисти. Може да помислите за консултация с един или повече от следните специалисти, за да получите най -доброто лечение.

Дерматолог

Дерматологът е първият специалист, към който вашият лекар вероятно ще ви насочи. Дерматолозите са специализирани в лечението на кожата, ноктите, косата и лигавиците. (Умерен до тежък псориазис често засяга ноктите, кожата и скалпа.)

Не всички дерматолози предлагат едни и същи услуги и лечения. Най-добре е да направите проучване, преди да си уговорите среща. Потърсете сертифициран дерматолог, който има опит в лечението на псориазис. Прегледайте уебсайта им или се обадете в офиса им, за да разберете дали лекуват псориазис или се фокусират повече върху козметични процедури.

Ревматолог

До 30 процента от хората с псориазис развиват псориатичен артрит, според Националната фондация за псориазис. Това състояние може да причини болки в ставите, възпаление и скованост. Тези симптоми изискват специализирано лечение от ревматолог.

Споделете вашето селфи с псориазис и се свържете с други пациенти. Кликнете, за да се присъедините към разговора на Healthline.

Ревматолозите диагностицират и лекуват артрит и други ревматични заболявания, които засягат ставите, костите и мускулите. Те могат да помогнат за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

интернист

Интернистът е лекар по вътрешни болести. Умереният до тежък псориазис е нещо повече от дълбоко в кожата. Симптомите могат да засегнат и други части на тялото. Наличието на псориазис увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Поради тази причина Вашият лекар може да Ви насочи към интернист.

Интернистите често действат като първични лекари. Обучението им обаче ги прави по-специализирани от общопрактикуващите лекари. Те често имат подспециали, които са области на експертиза като кардиология или гастроентерология.

Интернистите диагностицират и управляват сложни здравословни проблеми, които засягат различни части на тялото. Те също така помагат за предотвратяване на заболявания и могат да дадат съвети за цялостното здраве. Те също могат да ви посъветват как да намалите риска от други заболявания.

Посещението на интернист като част от лечението на псориазис може да ви помогне да получите необходимите грижи за други състояния, свързани с вашия псориазис.

Специалисти по психично здраве

Псориазисът може да засегне психическото ви здраве, както и физическото ви здраве. Проблемите със самочувствието, тревожността и стреса са често срещани за тези, които живеят с псориазис.

Хората с псориазис имат 39 процента по-висок риск от депресия, според проучване от 2010 г проучване. Хората с тежки случаи на псориазис имат 72% по-висок риск.

Вашият лекар вероятно ще ви насочи към специалист по психично здраве, ако псориазисът причинява:

  • стрес
  • тревожност
  • депресия
  • трудности при справяне с ежедневния живот

Вашият лекар може да ви насочи към психолог, психиатър или социален работник, в зависимост от вашите симптоми и притеснения. Тяхното обучение дава възможност на всеки от тези видове специалисти да лекуват различни аспекти на вашето психично здраве.

Например, психиатърът може:

  • диагностициране на разстройства на психичното здраве, като депресия
    и тревожност
  • говори за емоционални проблеми
  • предписват лекарства за лечение на депресия и тревожност

Психолозите също могат да ви разкажат за вашите чувства и да ви научат как да се справяте с проблемите си. Те обаче не могат да предписват лекарства.

Социалните работници могат да ви помогнат да се справите с ежедневните стресови фактори. Те също могат да ви свържат с психосоциалните служби.

Виждането на множество специалисти може да помогне да се гарантира, че получавате правилното лечение за вашия псориазис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss