Съвети за диета за белодробна артериална хипертония

PAH и вашата диета

Белодробната артериална хипертония (ПАХ) е състояние, при което артериите, които пренасят богата на кислород кръв към белите дробове, се свиват. Ако имате PAH, може да изпитате:

  • виене на свят
  • припадък
  • гадене
  • затруднено дишане

Можете да поемете контрола върху вашия PAH, като направите здравословен избор и като останете отдадени на новата си рутина. Това, което ядете, е особено важно. Някои храни повишават кръвното налягане, докато други могат да причинят наддаване на тегло.

Намалете солта и натрия

Един от най -често срещаните съвети, които ще чуете от лекарите, е да намалите приема на сол. Солта се крие в много опаковани, кисели и консервирани храни, така че изборът на пресни съставки може да ви помогне да ограничите количеството на натрий, което консумирате. Опитайте да опитате храната си преди да добавите сол. Много хора добавят сол по навик, а малко върви далеч.

Бонус съвет: Ако се притеснявате за загуба на вкус, опитайте да експериментирате с подправки като кимион и билки като чесън.

Ограничете течностите

Много хора с PAH са поставени на двулитров ограничение на течността, но говорете с Вашия лекар за подходящото количество за Вас. Следете теглото си, за да ви помогне да прецените правилната консумация на течности. Ако изпитате наддаване на тегло в рамките на един ден, може да приемате повече течности, отколкото се нуждаете. Избягвайте да пиете твърде много течности, за да предотвратите натрупването на течности.

Стойте далеч от стимуланти

Избягването на кофеин и други стимуланти, като алкохол, е необходимо за регулиране на кръвното Ви налягане. Опитайте заместители на чай и кафе като цикория, ако обичате топла напитка сутрин. Газираните сокове и „макетите“ (безалкохолни коктейли) могат да заменят напитката в края на деня.

Бонус съвет: Намаляването на стимуланти също може да ви помогне да спите по -добре.

Облекчете гаденето

Много хора с ПАХ съобщават, че новите лечения ги гадят. За да облекчите този страничен ефект, опитайте да ядете по -малки ястия и да намалите храната с високо съдържание на мазнини. Сухият препечен хляб и обикновените несолени бисквити могат да ви помогнат да се почувствате по -добре, когато сте в гадене. Избягвайте газирани напитки и джинджифил в диетата си.

Бонус съвет: Не забравяйте да направите някакви промени в диетата постепенно, за да не претоварите тялото си.

Изгладете

А проучване, проведено през 2009 г. е установено, че ПАХ се влошава, когато на тялото ви липсва желязо. Опитайте да включите повече червено месо, боб и тъмни листни зеленчуци в диетата си. Тялото ви ще абсорбира по -добре желязото, ако включите храни, богати на витамин С, като домати, чушки и броколи.

Бонус съвет: Пресните сокове от цитрусови плодове или няколко резенчета манго или папая също са добри източници на витамин С и чудесно допълнение към здравословната закуска.

Вземете повече чесън

Едно проучване изследва ефектите на чесъна върху плъхове с PAH. Проучването установи, че съединение в чесъна, наречено алицин, помага за разширяване на кръвоносните съдове и поддържа кръвното налягане. Добавете суров или варен чесън към вашите ястия за тази полза.

Бонус съвет: Уверете се, че ядете чесън в рамките на час след нарязването му, в противен случай няма да получите ползите, които алицинът предоставя.

Поддържайте постоянен прием на витамин К

Макар че тъмните листни зеленчуци са добър източник на желязо, те съдържат и значително количество витамин К. Непостоянният прием на твърде много от този витамин може да повлияе на ефективността на лекарствата за разреждане на кръвта. Този конфликт може да звучи объркващо, но е възможно да се намери баланс и да се задоволят нуждите на тялото ви от желязо, като същевременно се следи приема на витамин К. Попитайте Вашия лекар колко витамин К е безопасен за вашата диета. Според NIH ключът е да поддържате приемливия си прием на витамин К от ден на ден, независимо дали е по -висок или по -нисък.

Водете си дневник

Важно е да запомните, че всяко тяло е различно и ще реагира уникално на промените в диетата. Ако преминавате през диета, можете да се възползвате от хранителен дневник. Тя може да ви помогне да останете на линия и да наблюдавате как определени храни влияят на тялото ви.

Дневникът ви не трябва да е обширен. Запишете кога ядете, какво ядете и как се чувствате след като ядете. Това ще ви помогне да откриете какво кара тялото ви да се чувства най -добре и ще помогне на вашия лекар да разбере по -добре състоянието ви.

Познайте тялото си

Управлението на PAH е от решаващо значение за това как се чувствате и дори може да ви спаси живота. Важно е да работите с Вашия лекар, за да разработите диета, съобразена с Вашите специфични нужди.

Вярно е, че има повече диетични ограничения, когато страдате от ПАХ, но това не означава, че качеството на вашите ястия трябва да пострада. Всъщност може да откриете, че новата ви диета, дори без кофеин, ви дава повече енергия от преди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss