Странични ефекти на Takhzyro: Какво трябва да знаете

Takhzyro (lanadelumab-flyo) е лекарство с рецепта, което помага за предотвратяване на тежки пристъпи на подуване, причинени от наследствен ангиоедем (НАЕ). Takhzyro може да причини нежелани реакции, които варират от леки до сериозни. Примерите включват реакции на мястото на инжектиране и инфекция на горните дихателни пътища.

Takhzyro се използва при възрастни и деца на възраст 2 и повече години за предотвратяване на пристъпи, причинени от НАЕ. Това е генетично (наследствено) състояние, което причинява тежки пристъпи на подуване. Отокът най-често засяга лицето, ръцете и краката.

Активната съставка в Takhzyro е lanadelumab-flyo.* (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Takhzyro е биологичен лекарство, което означава, че е направено от части от живи клетки.

Takhzyro се предлага като течен разтвор в предварително напълнена спринцовка или флакон. Ще инжектирате лекарството под кожата си.

Продължете да четете, за да научите за честите, леки и сериозни нежелани реакции, които Takhzyro може да причини. За общ преглед на лекарството, включително подробности за употребата му, вижте тази статия.

* Причината „-flyo“ да се появява в края на името на лекарството е да покаже, че лекарството е различно от подобни лекарства, които могат да бъдат създадени в бъдеще.

Какви са по-честите нежелани реакции на Takhzyro?

Някои хора може да получат леки до сериозни нежелани реакции по време на лечението с Takhzyro. Примери за често съобщавани нежелани реакции на Takhzyro включват:

 • реакции на мястото на инжектиране*
 • инфекция на горните дихателни пътища,* като обикновена настинка

 • главоболие
 • кожен обрив
 • диария

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

Какви са леките странични ефекти на Takhzyro?

Съобщени са леки странични ефекти при Takhzyro. Те включват:

 • реакции на мястото на инжектиране*
 • инфекция на горните дихателни пътища,* като обикновена настинка

 • главоболие*
 • кожен обрив
 • световъртеж
 • диария
 • болка в мускулите
 • лека алергична реакция*

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

В повечето случаи тези нежелани реакции трябва да са временни. А някои може лесно да се управляват. Но ако имате някакви симптоми, които продължават или ви притесняват, говорете с вашия лекар или фармацевт. И не спирайте да използвате Takhzyro, освен ако Вашият лекар не Ви го препоръча.

Takhzyro може да причини леки нежелани реакции, различни от изброените по-горе. Вижте информацията за предписване на лекарството за подробности.

Какви са сериозните нежелани реакции на Takhzyro?

Докладвани са сериозни нежелани реакции при Takhzyro, но те са редки. Сериозните нежелани реакции, които могат да възникнат, включват:

 • сериозна реакция на мястото на инжектиране*
 • тежка алергична реакция*

Ако развиете сериозни нежелани реакции, докато приемате Takhzyro, незабавно се обадете на Вашия лекар. Ако нежеланите реакции изглеждат животозастрашаващи или мислите, че имате спешна медицинска помощ, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

Забележка: След като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарство, тя проследява страничните ефекти на лекарството. Ако искате да уведомите FDA за страничен ефект, който сте имали с Takhzyro, посетете MedWatch.

Често задавани въпроси за страничните ефекти на Takhzyro

Получете отговори на някои често задавани въпроси относно страничните ефекти на Takhzyro.

Причинява ли Takhzyro различни нежелани реакции при деца, отколкото при възрастни?

Не, страничните ефекти на Takhzyro са еднакви при деца и възрастни. При проучвания на лекарството не са докладвани различни странични ефекти при деца на възраст от 2 до 12 години, отколкото при възрастни, употребяващи лекарството. (Takhzyro се използва при деца на възраст 2 години и по-големи.)

Ако имате други въпроси или притеснения относно нежеланите реакции на Takhzyro, говорете с Вашия лекар или лекаря на Вашето дете.

Как се сравняват страничните ефекти на Takhzyro и икатибант ацетат (Firazyr)?

Takhzyro и Firazyr имат някои подобни странични ефекти и други, които варират.

И двете лекарства се използват при хора с наследствен ангиоедем, но за различни цели. И двете идват като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата. Най-честата нежелана реакция при хора, използващи Takhyzro или Firazyr, е реакция на мястото на инжектиране.

За да научите повече за страничните ефекти на Firazyr, вижте тази статия. Вашият лекар може също да ви каже повече за сравнението на страничните ефекти на тези две лекарства.

Обяснени странични ефекти

Научете повече за някои от нежеланите реакции, които Takhzyro може да причини.

Инфекция на горните дихателни пътища

Някои хора може да имат инфекция на горните дихателни пътища като обикновена настинка по време на лечението с Takhzyro.

Обикновената настинка е вторият най-често срещан страничен ефект, докладван в проучванията на Takhzyro. Симптомите на настинка могат да включват:

 • хрема
 • кихане
 • възпалено гърло
 • кашлица

Какво може да помогне

За да предотвратите инфекция на горните дихателни пътища, докато използвате Takhzyro, избягвайте близък контакт с болни хора. Освен това мийте ръцете си редовно.

Ако развиете настинка или друга инфекция и симптомите Ви се влошат или не изчезнат, говорете с Вашия лекар.

Реакции на мястото на инжектиране

Takhzyro може да причини реакции на мястото на инжектиране, които са реакции на мястото, където сте инжектирали лекарството. Това е често срещан страничен ефект, докладван в проучвания на Takhzyro.

Примери за реакции на мястото на инжектиране включват:

 • болка
 • синини
 • топлина
 • обезцветяване (като зачервяване)
 • сърбеж
 • усещане за парене или боцкане

Симптомите на сериозни реакции на мястото на инжектиране включват силно кървене или кръвонасядане.

Какво може да помогне

Ако имате реакция на мястото на инжектиране, докато използвате Takhzyro, говорете с Вашия лекар. Ако мислите, че реакцията ви е тежка, незабавно потърсете медицинска помощ и уведомете Вашия лекар.

Лечението, което Вашият лекар препоръчва ще зависи от Вашата специфична реакция. Например, Вашият лекар може да предложи стероиден крем като хидрокортизон, който да помогне за намаляване на подуването, обезцветяването и сърбежа. Ако реакцията е лека, може да помогне и студен компрес. За болка Вашият лекар може да предложи болкоуспокояващо лекарство без рецепта, като ацетаминофен (тиленол).

Ако имате повтарящи се реакции на мястото на инжектиране след използване на Takhzyro, говорете с Вашия лекар. Но не трябва да спирате употребата на Takhzyro, без първо да говорите с Вашия лекар. Вашето състояние може да се влоши без лечение.

Главоболие

Takhzyro може да причини главоболие при някои хора. Това може да включва тензионно главоболие или синусово главоболие. В проучванията на Takhzyro главоболието е често срещан, но лек страничен ефект.

При тензионно главоболие може да имате болка в главата, шията или зад очите. Синусовото главоболие може да причини болка или натиск в очите, бузите, носа и челото.

Какво може да помогне

За да лекувате главоболие от Takhzyro, можете да вземете болкоуспокояващо без рецепта като ацетаминофен (тиленол). Ако главоболието ви не изчезне или се влоши, говорете с вашия лекар.

Алергична реакция

Както повечето лекарства, Takhzyro може да причини алергична реакция при някои хора.

Симптомите могат да бъдат леки до сериозни и могат да включват:

 • кожен обрив
 • сърбеж
 • зачервяване (временно затопляне, зачервяване или задълбочаване на цвета на кожата)

 • подуване под кожата, обикновено на клепачите, устните, ръцете или краката
 • подуване на устата, езика или гърлото, което може да затрудни дишането

Какво може да помогне

Ако имате леки симптоми на алергична реакция, като лек обрив, незабавно се обадете на Вашия лекар. Те могат да предложат лечение за справяне със симптомите. Примерите включват:

 • антихистамин, който поглъщате, като Benadryl (дифенхидрамин)
 • продукт, който нанасяте върху кожата си, като крем с хидрокортизон

Ако Вашият лекар потвърди, че сте имали лека алергична реакция към Takhzyro, той ще реши дали трябва да продължите да го използвате.

Ако имате симптоми на тежка алергична реакция, като подуване или затруднено дишане, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания. Тези симптоми могат да бъдат животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска помощ.

Ако Вашият лекар потвърди, че сте имали сериозна алергична реакция към Takhzyro, може да Ви накара да преминете към друго лечение.

Проследяване на страничните ефекти

По време на лечението с Takhzyro, помислете за водене на бележки за всички странични ефекти, които имате. След това можете да споделите тази информация с Вашия лекар. Това е особено полезно, когато за първи път започнете да приемате ново лекарство или използвате комбинация от лечения.

Вашите бележки за странични ефекти могат да включват неща като:

 • каква доза от лекарството сте приемали, когато сте имали страничния ефект
 • колко скоро сте имали страничния ефект след започване на тази доза
 • какви бяха вашите симптоми
 • как вашите симптоми са повлияли на ежедневните ви дейности
 • какви други лекарства сте приемали
 • всяка друга информация, която смятате за важна

Воденето на бележки и споделянето им с Вашия лекар ще им помогне да научат повече за това как Takhzyro Ви влияе. След това те могат да използват тази информация, за да коригират плана ви за лечение, ако е необходимо.

Предупреждения за Такзиро

Takhzyro може да не е подходящ за вас, ако имате определени медицински състояния. Те са известни като взаимодействия лекарство-състояние. Други фактори също могат да повлияят дали Takhzyro е добър вариант за лечение за Вас.

Говорете с Вашия лекар относно здравната си история, преди да започнете Takhzyro. Факторите, които трябва да имате предвид, включват описаните по-долу.

Алергична реакция. Ако сте имали алергична реакция към Takhzyro или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Takhzyro. Попитайте ги какви други лекарства са по-добри варианти за вас.

Алкохол и Такзиро

Не е известно взаимодействие между Takhzyro и алкохола.

Ако пиете алкохол, говорете с Вашия лекар колко е безопасно да пиете по време на лечението с Takhzyro.

Бременност и кърмене при използване на Takhzyro

Не е известно дали Takhzyro е безопасно да се използва по време на бременност. Употребата на лекарството по време на бременност не е проучена. Но моноклоналните антитела (групата лекарства, към които принадлежи Takhzyro) преминават през плацентата през третия триместър на бременността. Така че се смята, че рискът от отрицателни ефекти от Takhyzro може да бъде по-висок, ако се приема през третия триместър.

Също така не е известно дали Takhzyro е безопасно да се използва по време на кърмене. Но е възможно лекарството да премине в кърмата.

Ако сте бременна или кърмите, или планирате да забременеете или кърмите, говорете с Вашия лекар, преди да използвате Takhzyro.

Какво да попитате Вашия лекар

Ако все още имате въпроси относно нежеланите реакции, които Takhzyro може да причини, говорете с Вашия лекар. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

 • Причинява ли Takhzyro косопад?
 • Имам ли по-висок риск от нежелани реакции с Takhzyro, ако съм на 65 или повече години?
 • Какви са страничните ефекти на Takhzyro в сравнение с тези на Cinryze?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss