Странични ефекти на Jesduvroq: Какво трябва да знаете

Jesduvroq (дапродустат) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на анемия при хронично (дългосрочно) бъбречно заболяване. Jesduvroq може да причини нежелани реакции, които варират от леки до сериозни. Примерите включват сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

По-конкретно, Jesduvroq се използва при някои възрастни за лечение на анемия при хронично бъбречно заболяване. Тези възрастни трябва да са били на диализа поне 4 месеца.

Активната съставка в Jesduvroq е дапродустат. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Лекарството се предлага като перорална таблетка.

Продължете да четете, за да научите за честите, леки и сериозни нежелани реакции, които Jesduvroq може да причини. За общ преглед на лекарството, включително подробности за употребата му, вижте тази статия.

Какви са по-честите нежелани реакции на Jesduvroq?

Някои хора може да получат леки до сериозни нежелани реакции по време на лечението с Jesduvroq. Примери за често съобщавани странични ефекти на лекарството включват:

 • болки в корема
 • световъртеж
 • високо кръвно налягане*

 • сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове†

Следващите раздели включват повече странични ефекти на Jesduvroq. Опитът на всеки човек със страничните ефекти може да е различен.

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.
Jesduvroq има опаковано предупреждение за този риск. Предупреждението в кутия е най-сериозното предупреждение от FDA. За да научите повече, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

Какви са леките странични ефекти на Jesduvroq?

Съобщени са леки нежелани реакции при Jesduvroq. Те включват:

 • болки в корема
 • световъртеж
 • лека алергична реакция*

В повечето случаи тези нежелани реакции трябва да са временни. А някои може да се управляват лесно. Но ако имате симптоми, които продължават или ви притесняват, говорете с Вашия лекар или фармацевт. И не спирайте приема на Jesduvroq, освен ако Вашият лекар не Ви го препоръча.

Jesduvroq може да причини леки нежелани реакции, различни от изброените по-горе. Вижте информацията за предписване на лекарството за подробности.

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

Какви са сериозните нежелани реакции на Jesduvroq?

Има съобщения за сериозни нежелани реакции при Jesduvroq. Те включват:

 • сърдечна недостатъчност, която може да се наложи да се лекува в болница

 • увреждане на лигавицата на хранопровода, червата или стомаха
 • рак
 • високо кръвно налягане*

 • предупреждение в кутия: повишен риск от смърт и сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове*

 • тежка алергична реакция*

Ако развиете сериозни нежелани реакции, докато приемате Jesduvroq, незабавно се обадете на Вашия лекар. Ако нежеланите реакции изглеждат животозастрашаващи или мислите, че имате спешна медицинска помощ, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

Забележка: След като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарство, тя проследява и преглежда страничните ефекти на лекарството. Ако искате да уведомите FDA за страничен ефект, който сте имали с Jesduvroq, посетете MedWatch.

Обяснени странични ефекти

Научете повече за някои от нежеланите реакции, които Jesduvroq може да причини.

Повишен риск от смърт и сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове

Jesduvroq има опаковано предупреждение за повишен риск от смърт и сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Предупреждението в кутия е най-сериозното предупреждение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Някои сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове са по-чести от други в проучванията на Jesduvroq. Например кръвните съсиреци на мястото на диализния достъп* са по-чести. Но кръвните съсиреци в белите дробове, кръвните съсиреци в дълбоките вени, инфарктите и инсултите са по-редки.

В екстремни случаи или ако не се лекуват, сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове могат да бъдат фатални. Сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове могат да причинят симптоми като:

 • кръвни съсиреци: кожа, която е обезцветена или топла, и подуване или болка в засегнатата област
 • сърдечен удар: изпотяване, задух, гадене и болка в рамото, врата, гърдите или ръката
 • удар: неясна реч, объркване и изтръпване или слабост от едната страна на тялото или лицето

Някои фактори увеличават риска от сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, докато приемате това лекарство. Един фактор може да е нивото на хемоглобина, което е по-високо от препоръчителния диапазон. Ето защо лекарите ще предпишат най-ниската доза Jesduvroq, която е необходима за вашето състояние.

Друг фактор, който увеличава този риск, е да сте имали някое от следните през последните 3 месеца: остър коронарен синдром, инфаркт или инсулт. За хора с тези фактори е малко вероятно лекарите да предписват Jesduvroq.

* Мястото за достъп до диализа е отвор във вашите кръвоносни съдове, създаден чрез операция. Свързва се с апарата за диализа.

Какво може да помогне

Ако имате симптоми на кръвен съсирек по време на лечение с Jesduvroq, незабавно се обадете на Вашия лекар. Но ако вашите симптоми са свързани с инсулт или инфаркт или изглеждат животозастрашаващи, обадете се на 911 или на местния номер за спешни повиквания. Медицински специалист вероятно ще спре лечението Ви с Jesduvroq и ще Ви даде спешно лечение, за да помогне за справяне с тези нежелани реакции.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е честа нежелана реакция, съобщавана в проучванията на Jesduvroq. Високото кръвно налягане обикновено не причинява симптоми, освен ако не е тежко. Силно високото кръвно налягане може да причини симптоми като:

 • кървене от носа
 • световъртеж
 • главоболие

Ако вече имате високо кръвно налягане, което не се управлява добре, Jesduvroq може да повиши кръвното Ви налягане до опасно високо ниво. Кръвното налягане, което е опасно високо, може да причини подуване на мозъка или гърчове.

Какво може да помогне

Ако имате високо кръвно налягане, което не се управлява добре, говорете с Вашия лекар, преди да започнете лечение с Jesduvroq. Те вероятно няма да предпишат лекарството, докато кръвното Ви налягане не се управлява по-добре. Вашият лекар може да предложи алтернативи на Jesduvroq за Вашето състояние.

По време на лечението с Jesduvroq Вашият лекар може да Ви накара да проверите кръвното си налягане у дома. Те също ще проверяват кръвното ви налягане периодично в техния офис или клиника. Вашият лекар може да Ви даде повече информация относно високото кръвно налягане и какво да правите, ако го имате, докато приемате Jesduvroq.

Алергична реакция

Както повечето лекарства, Jesduvroq може да причини алергична реакция при някои хора.

Симптомите могат да бъдат леки до сериозни и могат да включват:

 • кожен обрив
 • сърбеж
 • зачервяване (временно затопляне, зачервяване или задълбочаване на цвета на кожата)

 • подуване под кожата (обикновено на клепачите, устните, ръцете или краката)

 • подуване на устата, езика или гърлото, което може да затрудни дишането

Какво може да помогне

Ако имате леки симптоми на алергична реакция, като лек обрив, незабавно се обадете на Вашия лекар. Те могат да предложат лечение за справяне със симптомите. Примерите включват:

 • перорален антихистамин, като Benadryl (дифенхидрамин)
 • продукт, който нанасяте върху кожата си, като крем с хидрокортизон

Ако Вашият лекар потвърди, че сте имали лека алергична реакция към Jesduvroq, той ще реши дали трябва да продължите да го приемате.

Ако имате симптоми на тежка алергична реакция, като подуване или затруднено дишане, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания. Тези симптоми могат да бъдат животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска помощ.

Ако Вашият лекар потвърди, че сте имали сериозна алергична реакция към Jesduvroq, може да Ви накара да преминете към друго лечение.

Проследяване на страничните ефекти

По време на лечението с Jesduvroq, обмислете да си водите бележки за всички странични ефекти, които имате. След това можете да споделите тази информация с Вашия лекар. Това е особено полезно, когато за първи път започнете да приемате ново лекарство или използвате комбинация от лечения.

Вашите бележки за странични ефекти могат да включват неща като:

 • каква доза от лекарството сте приемали, когато сте имали страничния ефект
 • колко скоро сте имали страничния ефект след започване на тази доза
 • какви бяха вашите симптоми
 • как вашите симптоми са повлияли на ежедневните ви дейности
 • какви други лекарства сте приемали
 • всяка друга информация, която смятате за важна

Воденето на бележки и споделянето им с Вашия лекар ще им помогне да научат повече за това как Jesduvroq Ви влияе. След това те могат да използват тази информация, за да коригират плана ви за лечение, ако е необходимо.

Предупреждения за Jesduvroq

По-долу е дадена важна информация, която трябва да имате предвид, преди да приемете Jesduvroq.

Предупреждение в кутия: Повишен риск от смърт и сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове

Jesduvroq има опаковано предупреждение за повишен риск от смърт и сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Предупреждението в кутия е най-сериозното предупреждение от FDA.

Приемът на Jesduvroq може да доведе до образуване на кръвни съсиреци, инфаркт или инсулт. В екстремни случаи или ако не се лекуват, тези нежелани реакции могат да бъдат фатални.

Някои фактори могат да увеличат риска от сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, докато приемате това лекарство. Те включват:

 • с ниво на хемоглобина, което е по-високо от препоръчителния диапазон
 • сте имали остър коронарен синдром, инфаркт или инсулт през последните 3 месеца

За да научите повече, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-горе.

Други предупреждения

Jesduvroq понякога може да причини вредни ефекти при хора, които имат определени заболявания. Това е известно като взаимодействие лекарство-състояние. Други фактори също могат да повлияят дали Jesduvroq е добър вариант за лечение за Вас.

Говорете с Вашия лекар относно здравната си история, преди да приемете Jesduvroq. Не забравяйте да им кажете, ако някой от следните фактори се отнася за вас:

 • проблеми с хранопровода, червата или стомаха, включително стомашни язви
 • високо кръвно налягане, което не се управлява добре

 • сърдечна недостатъчност
 • пушене
 • рак
 • чернодробно заболяване
 • предишна алергична реакция към Jesduvroq
 • бременност
 • кърмене

Алкохол и Jesduvroq

Не са известни взаимодействия между алкохол и Jesduvroq.

Но имайте предвид, че както Jesduvroq, така и алкохолът могат да причинят увреждане на лигавицата на хранопровода, червата или стомаха. Така че пиенето на алкохол по време на лечение с Jesduvroq може да повиши риска още повече.

Ако имате въпроси относно консумацията на алкохол по време на лечение с Jesduvroq, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Бременност и кърмене с Jesduvroq

Преди да започнете лечение с Jesduvroq, важно е да говорите с Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете.

Jesduvroq обикновено се предписва на някой, който кърми, само ако ползите от лечението надвишават потенциалните рискове за детето.

Бременност

Не е известно дали е безопасно да се приема Jesduvroq по време на бременност. Ако сте бременна или планирате да забременеете, говорете с Вашия лекар преди да започнете лечение с Jesduvroq.

Кърмене

Не е известно дали Jesduvroq е безопасно да се приема по време на кърмене. Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да не кърмите по време на лечението с Jesduvroq. Също така ще трябва да избягвате кърменето за 1 седмица или повече след края на лечението с Jesduvroq.

Ако кърмите или планирате да го правите, говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

Какво да попитате Вашия лекар

Както повечето лекарства, Jesduvroq може да причини редица нежелани реакции, които варират от леки до сериозни. Но повечето са временни и изчезват след няколко дни до седмици. Ако имате въпроси относно нежеланите реакции, които Jesduvroq може да причини, говорете с Вашия лекар.

Примери за въпроси, които да ви помогнат да започнете, включват:

 • Ще имам ли нужда от някакви лабораторни тестове, за да наблюдавам страничните ефекти на Jesduvroq?
 • Имам ли по-висок риск от някакви странични ефекти от Jesduvroq поради моята здравна история?
 • Могат ли други лекарства, които приемам, да повишат риска от странични ефекти от Jesduvroq?

За да научите повече за Jesduvroq, вижте тези статии:

 • Jesduvroq (дапродустат)
 • Взаимодействия с Jesduvroq: Алкохол, лекарства и други

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss