Странични ефекти на Izervay: Какво трябва да знаете

Izervay (avacincaptad pegol) е лекарство, отпускано с рецепта, използвано за лечение на тежка свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD). Izervay може да причини нежелани реакции, които варират от леки до сериозни. Примерите включват замъглено виждане и повишено налягане в окото.

По-конкретно, Izervay се използва при възрастни за лечение на географска атрофия, която е късен или напреднал стадий на AMD.

Активната съставка на Izervay е авацинкаптад пегол. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Лекарството идва като течен разтвор, който се прилага като инжекция в окото.

Продължете да четете, за да научите за честите, леки и сериозни нежелани реакции, които Izervay може да причини. За общ преглед на лекарството, включително подробности за употребата му, вижте тази статия.

Кои са по-честите нежелани реакции на Izervay?

Някои хора могат да изпитат леки до сериозни нежелани реакции по време на лечението с Izervay. Примери за често съобщавани странични ефекти на лекарството включват:

 • замъглено виждане
 • краткотрайно повишаване на налягането в окото
 • червено петно ​​върху бялото на окото поради кървене по повърхността на окото
 • повишен риск от влажна AMD*

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

Какви са леките странични ефекти на Izervay?

Съобщени са леки нежелани реакции при Изервей. Те включват:

 • болка в очите
 • червено петно ​​върху бялото на окото поради кървене по повърхността на окото
 • замъглено виждане
 • плаващи очи (петна или мърдащи се линии, които се движат във вашето зрение)

 • блефарит (възпаление на клепачите)

 • лека алергична реакция*

В повечето случаи тези нежелани реакции трябва да са временни. А някои може лесно да се управляват. Но ако имате симптоми, които продължават или ви притесняват, говорете с Вашия лекар или фармацевт. И не спирайте лечението с Izervay, освен ако Вашият лекар не Ви го препоръча.

Izervay може да причини леки нежелани реакции, различни от изброените по-горе. Вижте информацията за предписване на лекарството за подробности.

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.
† Възможна е алергична реакция след прием на Изервей, но този страничен ефект не е докладван в проучвания.

Какви са сериозните нежелани реакции на Izervay?

Има съобщения за сериозни нежелани реакции при Изервей. Те включват:

 • краткотрайно повишаване на налягането в окото ви
 • ендофталмит и отлепване на ретината*

 • повишен риск от влажна AMD*
 • тежка алергична реакция*

Ако развиете сериозни нежелани реакции по време на лечението с Izervay, незабавно се обадете на Вашия лекар. Ако нежеланите реакции изглеждат животозастрашаващи или мислите, че имате спешна медицинска помощ, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.
† Възможна е алергична реакция след прием на Изервей, но този страничен ефект не е докладван в проучвания.

Забележка: След като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарство, тя проследява и преглежда страничните ефекти на лекарството. Ако искате да уведомите FDA за страничен ефект, който сте имали с Izervay, посетете MedWatch.

Често задавани въпроси за страничните ефекти на Izervay

Получете отговори на някои често задавани въпроси относно страничните ефекти на Izervay.

Какви са страничните ефекти на Izervay в сравнение с тези на Syfovre?

Izervay и Syfovre (pegcetacoplan) са лечения за късен стадий на AMD. Те принадлежат към една и съща група лекарства и се прилагат като инжекция в окото. Тези лекарства могат да причинят някои подобни и някои различни странични ефекти.

Например и двете лекарства имат риск от ендофталмит, отлепване на ретината и влажна AMD.*

Syfovre може също да причини различни видове възпаление на очите, като кератит, увеит и ирит. Но тези странични ефекти не са докладвани в проучвания на Izervay.

За да научите повече за сравнението на Izervay и Syfovre, вижте раздела „Често задавани въпроси“ на тази статия или говорете с Вашия лекар.

* За да научите повече за тези странични ефекти, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

Izervay причинява ли дългосрочни странични ефекти?

Възможно е. Дългосрочните нежелани реакции включват тези, които могат да започнат по всяко време на лечението с лекарство, дори ако сте го приемали или приемали дълго време. Те също така включват странични ефекти, които може да не изчезнат, дори след като спрете лечението с лекарството.

Пример за дългосрочен страничен ефект, докладван в проучванията на Izervay, е повишеният риск от влажна AMD.* Izervay може също да причини ендофталмит и отлепване на ретината*, като и двете могат да причинят дългосрочна загуба на зрението, ако не се лекуват бързо.

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за възможните нежелани реакции на Izervay и колко дълго могат да продължат.

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Обяснени странични ефекти“ по-долу.

Обяснени странични ефекти

Научете повече за някои от нежеланите реакции, които Izervay може да причини.

Ендофталмит и отлепване на ретината

Ендофталмитът и отлепването на ретината са възможни рискове при всички очни инжекции, включително Izervay. Не е известно колко често са се появявали тези странични ефекти в проучванията на лекарството, но те не са чести.

Ендофталмитът е тежко възпаление в окото, причинено от инфекция. Ендофталмитът може да причини симптоми като:

 • болка в очите
 • зачервяване на очите
 • светлочувствителност
 • замъглено виждане

При отлепване на ретината ретината ви се отдръпва от задната част на окото. Отлепването на ретината може да причини симптоми като:

 • замъглено виждане
 • внезапно виждане на много плаващи елементи (петна или мърдащи се линии, които се движат във вашето зрение)
 • виждайки внезапни проблясъци на светлина
 • частично засенчване на зрението ви

Ако не се лекува бързо, ендофталмитът и отлепването на ретината могат да причинят дълготрайна загуба на зрението.

Какво може да помогне

За да намалите риска от ендофталмит, Вашият лекар вероятно ще приложи антимикробни капки за очи в очите Ви, преди да Ви приложи инжекцията Izervay.

Ако имате симптоми на ендофталмит или отлепване на ретината след инжектиране на Izervay, незабавно се свържете с Вашия лекар. Ако имате инфекция, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише лекарства за лечение. Ако имате отлепена ретина, вероятно ще се нуждаете от очна операция, за да я коригирате.

Повишен риск от мокра AMD

Мокра AMD е често срещан страничен ефект, докладван в проучванията на Izervay.

Izervay се предписва за лечение на късния стадий на суха AMD. Сухият AMD се причинява от свързаното с възрастта износване на макулата. (Макулата е малка област в центъра на ретината, която ви позволява да виждате нещата директно пред вас.)

Когато се използва за късен стадий на суха AMD, Izervay може да увеличи риска от развитие на мокра AMD. При влажна AMD, пропускащите кръвоносни съдове растат под макулата. Тези кръвоносни съдове пропускат течност, която може да увреди макулата.

Симптомите на късен стадий на сухо AMD и мокро AMD са едни и същи. Но влажната AMD може да причини по-бърза и по-сериозна загуба на зрение от сухата AMD.

Симптомите на мокро AMD могат да включват:

 • замъглено централно зрение
 • празни петна във вашето виждане
 • затруднено виждане през нощта или при слаба светлина
 • цветовете изглеждат по-малко ярки от обикновено
 • виждайки правите линии като вълнообразни или криви

За да научите повече за сух срещу мокър AMD, вижте тази статия.

Какво може да помогне

По време на лечението с Izervay Вашият лекар ще преглежда редовно очите Ви, за да следи състоянието Ви и да проверява за влажна AMD. Ако симптомите на AMD се влошат, докато получавате инжекции Izervay, незабавно уведомете Вашия лекар.

Ако развиете мокра AMD, Вашият лекар може да Ви предпише лечение за намаляване на растежа на необичайни кръвоносни съдове в очите Ви. Това може да помогне за предотвратяване на по-нататъшна загуба на зрението.

Алергична реакция

Както повечето лекарства, Изервай може да предизвика алергична реакция при някои хора. Но този страничен ефект не е докладван в проучвания. Симптомите могат да бъдат леки до сериозни и могат да включват:

 • кожен обрив
 • сърбеж
 • зачервяване (временно затопляне, зачервяване или задълбочаване на цвета на кожата)

 • подуване под кожата (обикновено на клепачите, устните, ръцете или краката)

 • подуване на устата, езика или гърлото, което може да затрудни дишането

Какво може да помогне

Ако имате леки симптоми на алергична реакция, като лек обрив, незабавно се обадете на Вашия лекар. Те могат да предложат лечение за справяне със симптомите. Примерите включват:

 • перорален антихистамин, като Benadryl (дифенхидрамин)
 • продукт, който нанасяте върху кожата си, като крем с хидрокортизон

Ако Вашият лекар потвърди, че сте имали лека алергична реакция към Izervay, той ще реши дали трябва да продължите лечението.

Ако имате симптоми на тежка алергична реакция, като подуване или затруднено дишане, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания. Тези симптоми могат да бъдат животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска помощ.

Ако Вашият лекар потвърди, че сте имали сериозна алергична реакция към Izervay, може да Ви накара да преминете към друго лечение.

Проследяване на страничните ефекти

По време на лечението с Izervay, обмислете да си водите бележки за всички странични ефекти, които имате. След това можете да споделите тази информация с Вашия лекар. Това е особено полезно, когато за първи път започнете ново лекарство или комбинация от лечения.

Вашите бележки за странични ефекти могат да включват неща като:

 • каква доза от лекарството сте приемали, когато сте имали страничния ефект
 • колко скоро сте имали страничния ефект след започване на тази доза
 • какви бяха вашите симптоми
 • как вашите симптоми са повлияли на ежедневните ви дейности
 • какви други лекарства сте приемали
 • всяка друга информация, която смятате за важна

Воденето на бележки и споделянето им с Вашия лекар ще им помогне да научат повече за това как Izervay Ви влияе. След това те могат да използват тази информация, за да коригират плана ви за лечение, ако е необходимо.

Предупреждения за Изервай

По-долу е важна информация, която трябва да имате предвид, преди да започнете лечение с Izervay.

Предупреждения

Izervay понякога може да причини вредни ефекти при хора с определени заболявания. Това е известно като взаимодействие лекарство-състояние. Други фактори също могат да повлияят дали Izervay е добър вариант за лечение за Вас.

Говорете с Вашия лекар относно здравната си история, преди да започнете да приемате Izervay. Не забравяйте да им кажете, ако някой от следните фактори се отнася за вас:

 • инфекция в или около окото
 • възпаление (подуване) във вътрешността на окото
 • алергична реакция към Izervay в миналото
 • бременност
 • кърмене

Алкохол и Изервай

Не са известни взаимодействия между алкохол и Izervay. Ако имате въпроси относно консумацията на алкохол по време на лечението с Изервей, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Бременност и кърмене с Изервай

Има ограничена информация относно безопасността на лечението с Izervay по време на бременност или по време на кърмене.

Бременност

Не е известно дали е безопасно да получавате инжекции Izervay по време на бременност. Ако сте бременна или планирате да забременеете, говорете с Вашия лекар, преди да започнете лечение с това лекарство.

Кърмене

Не е известно дали лечението с Izervay е безопасно по време на кърмене. Ако кърмите или планирате да го направите, говорете с Вашия лекар, преди да започнете да приемате това лекарство.

Какво да попитате Вашия лекар

Както повечето лекарства, Изервей може да причини редица нежелани реакции, които варират от леки до сериозни. Но повечето са временни и изчезват след няколко дни до седмици. Ако имате въпроси относно нежеланите реакции, които Izervay може да причини, говорете с Вашия лекар.

Примери за въпроси, които да ви помогнат да започнете, включват:

 • Мога ли да направя нещо, за да предотвратя нежелани реакции след получаване на инжекции Izervay?
 • Имам ли висок риск от развитие на влажна AMD с Izervay?
 • Други възможности за лечение на моето състояние имат ли подобни странични ефекти?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss