Страбизъм и генетика: наследява ли се?

Най-често срещаните форми на страбизъм са склонни да протичат в семейства. Но генетиката на страбизма е сложна, така че не винаги е лесно да се предвиди дали детето ще наследи състоянието.

Страбизмът е често срещано състояние на очите, което обикновено се диагностицира в ранна детска възраст. При страбизъм едното или и двете ви очи изглеждат неправилно подравнени или кръстосани.

Има много видове страбизъм. Условието може:

 • присъства в ранна детска възраст или се развива с течение на времето
 • да бъде постоянно или рядко
 • засяга едното око или и двете очи

Страбизмът има тенденция да протича в семейства. Говорете с лекаря на детето си, ако имате фамилна анамнеза за страбизъм. Лекарят ще се увери, че детето Ви се наблюдава по подходящ начин.

Какво причинява страбизъм?

Типичното подравняване на очите изисква прецизна координация на вашия мозък и нерви, мускулите, контролиращи движенията на очите ви, и самата ви очна ябълка. Страбизмът може да се дължи на проблеми във всяка от тези области.

Някои причини за страбизъм, като тези, свързани с мускули или нерви, присъстват от раждането. Други могат да се развият с течение на времето.

Генетиката играе роля в страбизма. Ако вашият родител или брат или сестра има страбизъм, вие също имате по-голям шанс да го развиете.

Някои генетични заболявания, като синдрома на Даун, могат да увеличат риска от страбизъм. Според преглед от 2022 г. около една трета от децата със синдром на Даун също имат страбизъм.

Други рискови фактори за често срещан детски страбизъм включват:

 • определени очни състояния, като например:
  • ретинопатия на недоносените
  • значителна хиперметропия (далечегледство)
  • анизометропия (зрението е много по-ясно с едното око, отколкото с другото)
 • медицински състояния като церебрална парализа и епилепсия
 • ниско тегло при раждане (по-малко от 2000 грамаили около 4 паунда 6 унции)
 • по-напреднала възраст на раждащия родител
 • пушене по време на бременност

Каква част от страбизма се дължи на генетиката?

Някои редки форми на страбизъм се дължат на мутация (промяна) в един ген. Някои от тези мутации са доминиращи, което означава, че имате нужда само от едно копие на мутиралия ген (от единия родител), за да наследите състоянието. Други са рецесивни, което означава, че имате нужда от две копия на мутиралия ген (по едно от всеки родител), за да го наследите.

Но за повечето често срещани форми на детски страбизъм, наследяването е по-сложно. Изследванията са идентифицирали няколко гена, които могат да допринесат. Взаимодействието между гените и околната среда най-вероятно причинява детски страбизъм.

Изследванията на близнаци и братя и сестри помагат да се покаже как генетиката може да играе голяма (но не изключителна) роля при страбизма. При проучвания на еднояйчни близнаци, при които единият има обичаен детски страбизъм, другият близнак има до 82% шанс да развие страбизъм. При близнаци, които не са еднояйчни, шансът е едва 47%.

Страбизмът се среща ли в семействата?

Да, страбизмът има тенденция да се разпространява в семейства. Това установи проучване от 2023 г 20–30% от хората със страбизъм са имали близък роднина със страбизъм.

Някои видове страбизъм може да са по-склонни да се срещат в семейства. В същото проучване хората с езотропия (очи, движещи се навътре към носа) са по-склонни да имат семейна анамнеза, отколкото хората с екзотропия (очи, движещи се навън).

Беше ли Ви полезно?

Страбизмът доминиращ или рецесивен ли е?

Как се наследява страбизмът може да зависи от това дали е съпътстващ или съпътстващ. „Съпътстващо“ означава, че отклонението на очите ви не се променя в зависимост от посоката на погледа ви. „Несъвместим“ означава, че посоката на погледа ви може да повлияе на отклонението.

Най-честите форми на съпътстващ детски страбизъм са склонни да протичат в семейства, но наследството не е ясно доминиращо или рецесивно. По-сложно е. Това е вероятно, защото тези форми на страбизъм се дължат на много комбинации от генетични рискови фактори и фактори на околната среда.

При редки типове съпътстващ страбизъм унаследяването може да е по-ясно. Например, синдромът на Duane може да бъде наследен по автозомно доминантен модел. Има и редки форми на страбизъм, които показват рецесивен модел.

Какви гени са свързани със страбизма?

Изследванията свързват обичайните форми на детски страбизъм с няколко генетични мутации, включително в множество гени на хромозоми 4 и 7. Едно проучване от 2018 г. на семейни групи със страбизъм също открива мутации на хромозоми 1 и 21.

Но наследяването на обичайния детски страбизъм често е сложно. Изследователите продължават да търсят гени, които причиняват страбизъм.

Редки видове детски страбизъм, като напр Синдром на Дуейн и вродена фиброза на екстраокуларните мускулисъщо имат връзки с няколко различни генни мутации.

Често задавани въпроси

Колко често се среща страбизъм?

Като цяло страбизмът е доста често срещано явление. Засяга 2-4% от децата.

Дали страбизмът се наследява от майката или бащата?

Често срещаните видове детски страбизъм могат да бъдат наследени от майката, бащата или и двете. Този страбизъм вероятно се развива от комбинация от генетични и екологични взаимодействия.

Например, проучване от 2018 г. идентифицира генетична мутация (WRB на хромозома 21), която е по-вероятно да премине по бащина линия. Други изследвания предполага връзка между някои видове страбизъм и семейната история на майката.

Какви са шансовете родител да предаде страбизъм на детето си?

Като цяло, когато един родител има обичаен детски страбизъм, тяхното дете е 3-5 пъти по-вероятно да го развие, отколкото по-голямата част от населението.

Рядко шансовете могат да бъдат по-ясно дефинирани, като например когато родител има разпознаваема доминираща или рецесивна форма на страбизъм.

Лекарят на вашето дете ще ви помогне да разберете риска и ще насочи подходящо за възрастта наблюдение и прегледи.

Генетична ли е амблиопията?

Амблиопията („мързеливо око“) е загуба на зрение, обикновено на едното око. Страбизмът е една от възможните причини за амблиопия, но има и други причини.

Амблиопията не е генетично заболяване, но някои фактори, които допринасят за нея (като страбизъм), може да са генетични.

Страбизмът е често срещано състояние на очите, което причинява кръстосване или неправилно подравняване на очите. Има много видове страбизъм.

Това състояние обикновено се среща в семейства, но наследяването на повечето детски страбизъм не е ясно предвидимо. Проучванията продължават, но са идентифицирани няколко генетични и екологични рискови фактора.

Ранното откриване на страбизъм е важно. Лечението може да помогне за осигуряване на здравословно развитие на зрението и предотвратяване на бъдещи усложнения.

Уведомете лекар, ако подозирате, че детето ви може да има страбизъм, ако вие имате страбизъм или ако страбизъм има във вашето семейство. Вашият лекар може да ви напътства при скрининга и управлението на състоянието.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss