Статистика на шизофренията и често задавани въпроси

Въпреки че е необичайна, шизофренията все още засяга милиони хора по света. В момента няма лечение, но има много лечения.

Шизофренията е едно от многото психични заболявания. Може да промени начина, по който човек възприема света около себе си и взаимодейства с него.

Това е и едно от най-неразбраните психични заболявания. Това причинява стигма, която често затруднява хората, живеещи с шизофрения, и техните грижещи се за тях помощ, необходима за водене на продуктивен живот.

В тази статия ще разгледаме какво причинява шизофрения, как да забележим ранните признаци на състоянието и възможностите за лечение, които са от съществено значение за поддържане на добро психично здраве.

Колко често се среща шизофренията?

Според Световната здравна организация (СЗО) близо 24 милиона души, или един на всеки 300 души по света, живее с шизофрения.

Когато филтрирате само за възрастни, цифрите се увеличават до 1 на 222 души. Може да засегне хора от всички сфери на живота – някои добре известни знаменитости са били открити за своя опит, живеещ с шизофрения.

В Съединените щати оценките показват, че 0,25 до 0,64% от възрастното население има шизофрения.

Независимо от местоположението, повечето хора започват да проявяват симптоми в края на тийнейджърските си години или в началото на двадесетте години за мъжете и в края на 20-те до началото на 30-те години за жените.

Но шизофренията може да се развие на всяка възраст. Много рядко заболяването се диагностицира при хора под 12 или над 40 години.

Генетична ли е шизофренията?

Към днешна дата точната причина за шизофренията не е известна. Експертите смятат, че това е комбинация от възпитание и природа. Това означава, че докато генетиката може да играе роля, просто наличието на фамилна анамнеза за шизофрения няма да гарантира, че някой ще развие това психично заболяване.

Но ако имате фамилна анамнеза за близък роднина с шизофрения, шансовете ви също да имате това разстройство са шест пъти по-високо от някой, който не го прави.

Научете повече за това какво причинява шизофрения.

Какви са първите признаци на шизофрения?

Въпреки че повечето хора няма вероятност да бъдат диагностицирани с шизофрения преди средата на тийнейджърските си години до 30-годишна възраст, понякога ранните признаци са видими в много по-млада възраст.

Но е важно да се отбележи, че много поведения, изброени като ранни признаци, могат да се отнасят и за други състояния. Те може да не са от значение, когато става въпрос за всеки човек.

Често първите признаци на шизофрения могат да бъдат толкова незабележими, че може да е трудно да си представим, че човек я има. Характерни симптоми като промяна в социалното поведение или когнитивните способности могат да бъдат приписани на различни фактори – поставянето на диагноза е много по-трудно.

Щракнете тук, за да научите повече за симптомите на шизофренията.

С какво може да се сбърка шизофренията?

Тъй като шизофренията причинява симптоми, подобни на други състояния на психично здраве и когнитивен упадък, лесно е човек да бъде диагностициран погрешно.

По-специално, шизофренията най-често се диагностицира погрешно като биполярно разстройство. Понякога хората с когнитивни увреждания също са погрешно диагностицирани с шизофрения.

Освен това, автоимунно заболяване, известно като анти-NMDAR енцефалит, може да причини подуване на мозъка, което насърчава симптомите, проявени при шизофрения – а именно параноя и халюцинации. В резултат на това хората не получават правилното лечение, от което се нуждаят.

Как да получите лечение за шизофрения?

Първото нещо, от което се нуждаете, за да бъде лечението ефективно, е желанието да потърсите помощ, което може да бъде трудно за много хора да приемат. Но когато се търси лечение, може да се използва многостранен подход за справяне със симптомите.

Наред с лечението на пациента, близките също се нуждаят от обучение и подкрепа, за да разберат по-добре какво да очакват и как да управляват шизофреничните епизоди, когато се появят.

Научете повече за традиционните лечения за шизофрения.

Можете ли все още да живеете „нормален“ живот с шизофрения?

Хората, които предприемат проактивен подход към диагнозата си и търсят лечение, могат да се научат да управляват симптомите си и да подобрят качеството си на живот. Въпреки че лекарствата няма да предотвратят напълно епизодите, хората, които търсят помощ, са по-способни да ги управляват, когато се появят.

Намирането на терапевт може да бъде чудесна врата към намирането на други лечения, от които се нуждаете. И не забравяйте да се свържете с организации като Националния алианс за психични заболявания (NAMI) за подкрепа и ресурси за живот с психични заболявания.

Шизофренията е състояние на психичното здраве, причинено от комбинация от генетични, екологични и дори основни физиологични или мозъчни химични дисбаланси, които засягат по-малко от 1% от населението на САЩ.

Състоянието е най-забележимо с това, че причинява епизоди, при които налудностите, халюцинациите и неспособността за правилно регулиране на емоциите са най-честите симптоми.

Въпреки че понастоящем няма лек за шизофрения, когато се търси лечение, комбинацията от антипсихотични лекарства и психосоциални лечения може да помогне на хората с шизофрения да живеят по-щастлив и по-здравословен живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss