Статините причиняват ли еректилна дисфункция?

Преглед

Еректилната дисфункция (ЕД) е състояние, характеризиращо се с невъзможност за постигане или поддържане на ерекция. Рискът се увеличава с възрастта, според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK).

Някои състояния, като депресия и нисък тестостерон, са възможни причини за ЕД. Има дори дебат, че статините – популярен вид лекарства за холестерол – понякога могат да бъдат виновни.

Статините обясниха

Статините са сред най-разпространените лекарства за холестерол. Те блокират производството на холестерол от черния дроб. Това помага за намаляване на нивата на холестерол с липопротеини с ниска плътност (LDL), известен също като „лош“ холестерол. Статините обаче не премахват плаката, която вече е във вашите артерии, или намаляват запушванията, които вече съществуват.

Тези лекарства се продават под следните търговски марки:

  • Алтопрев
  • Крестор
  • Липитор
  • Ливало
  • Правачол
  • Zocor

Честите нежелани реакции включват главоболие, мускулни болки, загуба на паметта и гадене. Рядко статините могат да причинят увреждане на черния дроб и повишени нива на кръвната захар (глюкоза). Mayo Clinic не изброява ЕД като често срещан страничен ефект на статините, но това не означава непременно, че не може да се случи.

Възможни връзки към ED

Въпреки че ED не е широко съобщаван страничен ефект на статините, изследователите са проучили възможността.

едно проучване от 2014 г установи, че статините всъщност могат да намалят нивата на тестостерон. Тестостеронът е основният мъжки полов хормон и е необходим за постигане на ерекция.

Същото проучване също така посочи възможността статините да влошат съществуващата ЕД. Въпреки това, преглед от 2017 г. установи, че статините не увеличават риска при мъжете от сексуална дисфункция, въпреки че изследователите се съгласиха, че са необходими повече изследвания.

Защо статините може да не са причината

Докато изследователите са разгледали възможността статините като причина за ЕД, други доказателства сочат друго. Същото проучване от 2014 г установи, че с течение на времето ЕД действително се подобрява при мъжете, които приемат статини за висок холестерол.

Освен това, Mayo Clinic заявява, че запушените артерии могат да причинят ЕД. Ако Вашият лекар Ви предписва статини за лечение на висок холестерол, това може да не е лекарството, което причинява проблеми. Вместо това самите запушени артерии могат да бъдат причината.

Запушените кръвоносни съдове (атеросклероза) също могат да доведат до ЕД. Това може да е знак за бъдещи сърдечни проблеми. Всъщност, а Доклад за 2011 г установи, че ЕД понякога е предупредителен знак, че човек може да получи сърдечен удар или инсулт през следващите пет години.

Долния ред

Към днешна дата има повече доказателства, че статините всъщност помагат на ЕД, а не пречат на ерекцията. Докато няма конкретни доказателства, че статините наистина са причина за ЕД, е малко вероятно лекарите да спрат да предписват тези важни лекарства за холестерол. Самата ЕД може да е индикатор за основен здравословен проблем, така че е важно да посетите Вашия лекар, ако имате това състояние.

Освен това никога не е добра идея да спрете да приемате лекарствата си. Ако се притеснявате, че вашият статин причинява ЕД, първо се консултирайте с Вашия лекар. Статините могат или не могат да бъдат проблемът, така че е важно да изключите други фактори, вместо да се откажете от потенциално животоспасяващи лекарства.

Здравословните навици, заедно с предписаните лекарства, могат да извършат дълъг път. По ирония на съдбата много от препоръките за начина на живот за ЕД и висок холестерол са едни и същи. Те включват:

  • диета с ниско съдържание на наситени и трансмазнини
  • ежедневни упражнения
  • избор на постно месо
  • отказване от тютюнопушенето

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss