Спинална анестезия по време на раждането

Обща анестезия

Общата анестезия води до пълна загуба на усещане и съзнание. Общата анестезия включва използване както на венозни (IV), така и на инхалаторни лекарства, които също се наричат ​​анестетици.

По време на обща анестезия не можете да почувствате болка и тялото ви не реагира на рефлекси. Лекарят, наречен анестезиолог, ще следи жизнените ви показатели, когато сте под упойка, и също така ще ви изведе от него.

Общата анестезия възнамерява да доведе до пет различни състояния по време на операцията:

 • аналгезия, или облекчаване на болката
 • амнезия, или загуба на памет за процедурата
 • а загуба на съзнание
 • парализаили невъзможност за движение
 • а отслабване на автономните реакции

Раждането изисква вашето участие, така че рядко се получава обща анестезия по време на вагинално раждане, защото това ви прави безсъзнателни.

Каква е целта на общата анестезия по време на раждането?

Идеален анестетик, даден по време на раждане, осигурява облекчаване на болката, така че все още можете да участвате активно в раждането и да натискате, когато е необходимо. Той също така не спира контракциите или забавя жизнените функции на вашето бебе. Въпреки това, спешна ситуация понякога изисква обща анестезия.

Лекарите използват обща анестезия в спешни случаи и понякога за цезарово сечение. Много рядко може да имате обща анестезия по време на раждането, ако регионалната анестезия не работи или ако има спешен случай, при който ползите от общата анестезия надвишават рисковете.

Ако имате обща анестезия, важно е да намалите максимално излагането на бебето на упойката.

Какви са рисковете от обща анестезия по време на раждането?

Общата анестезия причинява загуба на съзнание и отпуска мускулите в дихателните пътища и храносмилателния тракт. Обикновено вашият анестезиолог ще постави ендотрахеална тръба в дихателната тръба, за да ви осигури достатъчно кислород и да предпази дробовете ви от стомашни киселини и други течности.

Това увеличава риска от вдишване на стомашни течности или други течности в белите дробове, което се нарича аспирация. Това може да причини пневмония или други увреждания на тялото ви.

Други рискове, свързани с обща анестезия, включват:

 • невъзможност за поставяне на ендотрахеална тръба надолу по трахеята
 • токсичност с анестетици
 • респираторна депресия при новороденото
 • фетална летаргия

Вашият анестезиолог може да направи следното, за да намали риска:

 • осигурете кислород преди анестезията
 • дайте антиацид, за да намалите киселинността на стомашното си съдържание
 • давайте бързодействащи лекарства за отпускане на мускулите за бързо и лесно поставяне на дихателната тръба
 • натиснете гърлото си, за да блокирате хранопровода и да намалите риска от аспирация, докато ендотрахеалната тръба е на мястото си

Осъзнаването на анестезията възниква, когато се събудите или останете частично будни, докато сте под обща анестезия. Това може да се случи, защото първо получавате мускулни релаксанти, което може да ви накара да не можете да се движите или да кажете на Вашия лекар, че сте будни.

Това се нарича още „непреднамерено интраоперативно осъзнаване“. Това е рядкост, а изпитването на болка по време на това е още по -рядко. За някои това може да причини психологически проблеми, подобни на посттравматичното стресово разстройство.

Каква е процедурата за обща анестезия?

Ще получите някои лекарства чрез интравенозно капене. След това ще получите халотан, азотен оксид, изофлуран, севофлуран и десфлуран, заедно с кислород през маската на дихателните пътища. Вашият анестезиолог ще постави ендотрахеална тръба в дихателната тръба, за да подпомогне дишането и да предотврати аспирацията.

След раждането лекарствата ще изчезнат и вашият анестезиолог ще ви върне в съзнание. Вероятно в началото ще се почувствате объркани и объркани. Може да получите често срещани странични ефекти като:

 • гадене
 • повръщане
 • сухота в устата
 • възпалено гърло
 • треперене
 • сънливост

Какви са ползите от анестезията по време на раждането?

Регионалните блокове, като спинална анестезия или епидурална, са за предпочитане. Общата анестезия обаче може да се приложи бързо при спешни случаи или ако имате нужда от бързо цезарово сечение.

Ако част от вашето бебе вече е в родовия канал, когато имате нужда от обща анестезия, можете да го получите, без да се налага да седите или да сменяте позицията си.

Веднъж под обща анестезия, облекчаването на болката не е проблем, защото по същество спите. Други анестетици, като епидурална, понякога само частично облекчават болката.

За някои жени, които се нуждаят от цезарово сечение и са претърпели операция на гърба или имат деформации на гърба, общата анестезия може да бъде приемлива алтернатива на регионалната или гръбначната анестезия. Те могат да бъдат трудни за администриране поради предишни здравословни проблеми.

Ако имате нарушение на кървенето, мозъчен тумор или повишено вътречерепно налягане, може да не успеете да получите епидурална или спинална анестезия и може да се нуждаете от обща анестезия.

Каква е перспективата?

Вашият лекар ще се опита да избегне използването на обща анестезия по време на раждането, тъй като процесът на раждане изисква от вас да сте съзнателни и активни. Въпреки това, може да се нуждаете от обща анестезия, ако имате определени здравословни проблеми.

Лекарите използват обща анестезия за раждане, когато става въпрос за цезарово сечение. Използването на обща анестезия по време на раждане има по -висок риск, но е относително безопасно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss