Смята ли се, че ХОББ е увреждане?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е белодробно заболяване, което затруднява дишането. Тя може да причини:

 • кашлица, която създава голямо количество слуз
 • задух
 • хрипове
 • стягане в гърдите
 • други симптоми, които ограничават дишането

Причини за ХОББ

Основната причина за ХОББ е пушенето. Повечето хора, които имат това състояние, пушат или са имали история на пушене в миналото. Излагането на други белодробни дразнители като замърсяване на въздуха, химически пари и прах за дълги периоди от време също се смята за причиняващо ХОББ.

Когато вдишвате, въздухът влиза в дихателната тръба и в белите дробове. В белите дробове въздухът навлиза в по -малки тръби, наречени бронхи, които се разклоняват в още по -малки тръби, наречени бронхиоли. В края на бронхиолите има малки кръгли въздушни торбички, наречени алвеоли. През стените на алвеолите преминават малки кръвоносни съдове, наречени капиляри.

Кислородът от въздуха, който дишате, преминава през алвеолите и в кръвта вътре в капилярите. Докато това се случва, тялото ви се освобождава от въглеродния диоксид, като го прекарва през капилярите във въздушните торбички. Когато издишате, отделяте въглероден диоксид от тялото си.

При здрави бели дробове дихателните пътища и въздушните торбички са еластични, което позволява на въздушните торбички да се надуват и издухват лесно. ХОББ затруднява дишането, тъй като позволява по -малко въздух да тече в и извън белите дробове. Някои причини за това включват:

 • загуба на еластичност в дихателните пътища и въздушните торбички
 • разрушаването на стените между въздушните торбички
 • удебеляване и възпаление на стените на дихателните пътища
 • увеличаване на слузта в дихателните пътища, което може да ги запуши

Видове ХОББ

ХОББ се определя като възпалително състояние на дихателните пътища, което причинява запушване. Двете състояния, които включва, са емфизем и хроничен бронхит.

Емфизем

Емфиземът е свързан с увреждане между стените на въздушните торбички, което ги кара да отслабват. Стените на въздушните торбички също могат да се счупят, което води до превръщането на многото малки въздушни торбички в по -големи. Това намалява количеството кислород и въглероден диоксид, които се движат във и извън капилярите, което прави дишането по -малко ефективно. Това също може да причини втвърдяване на белите дробове и да попречи на лесното изтичане на въздух.

Хроничен бронхит

Хроничният бронхит се отнася до постоянно дразнене и възпаление на лигавицата на дихателните пътища, което води до удебеляване на лигавицата. В тези стеснени дихателни пътища се образуват големи количества гъста слуз. Това прави дишането много трудно.

По -голямата част от хората с ХОББ имат както емфизем, така и хроничен бронхит. ХОББ е прогресиращо заболяване, което означава, че се влошава с течение на времето. Често симптомите се развиват бавно с течение на времето, което прави постепенно по -трудно да изпълнявате ежедневните си дейности.

Според Национални здравни институти (NIH), ХОББ е третата водеща причина за смърт в САЩ и водеща причина за увреждане. И докато много хора смятат, че болестта ограничава способността им да се занимават както с работа у дома, така и на работното място, други смятат, че с определени модификации те могат да заемат работа и да работят както продуктивно, така и комфортно. Но как намирате такива квартири.

Инвалидност и работни помещения за хора с ХОББ

Съгласно Закона за американците с увреждания (ADA), някои хронични състояния се считат за увреждания и имате определени права съгласно федералния закон, ако сте инвалид. В много случаи ХОББ може да се счита за увреждане. ADA казва, че дадено състояние се счита за увреждане, ако това е увреждане, което „значително ограничава“. Според ADA, увреждането е значително ограничаващо, когато „пречи на дадено лице да извършва голяма житейска дейност или когато значително ограничава състоянието, начина или продължителността, при която индивидът може да извършва голяма жизнена дейност“.

С други думи, ако задухът и други симптоми на ХОББ ви ограничават да правите това, което се очаква от вас на работното място, като например да можете да ходите толкова, колкото се очаква, вашият работодател трябва да направи „разумни условия“, така че да можете работата ви, стига да не представлява трудност за работодателя. Разумното настаняване за лице с ХОББ може да включва:

 • наличие на място за паркиране в близост до работното място
 • позволено да се използва скутер или моторизирана количка, за да се обиколи голяма работна зона
 • има право да работи от вкъщи
 • работно място без дим, парфюми, химикали и прах
 • получаване на предварително уведомление за строителство и почистване
 • има гъвкав график с време, отделено за приемане на лекарства и назначения при лекар

Социалноосигурителни обезщетения

Възможно е вашата ХОББ да е толкова тежка, че да ви попречи да работите изобщо въпреки такива условия. В този случай може да имате право на социалноосигурителни обезщетения за инвалидност. Администрацията за социално осигуряване (SSA) има правила относно допустимостта за обезщетения за инвалидност. Трябва да имате състояние, което ви пречи да печелите повече от 1000 долара на месец и това увреждане трябва да е продължило или да се очаква да продължи най -малко 12 месеца.

Съществуват и специфични критерии, свързани с респираторни състояния, като резултати от тестове, лечения и отговор на лечението.

Трябва да кандидатствате за обезщетения за инвалидност чрез SSA, в офис или онлайн. Трябва да предоставите документация за всички медицински тестове и лечение за вашето състояние. SSA може също да ви изпрати при друг лекар, за да получите допълнителни доказателства в подкрепа на вашето твърдение.

Процесът на кандидатстване за социалноосигурителни обезщетения за инвалидност е изчерпателен. Може да отнеме до три до пет месеца, за да се определи вашата допустимост. Социалноосигурителните обезщетения за инвалидност могат да се изплащат само след като сте били инвалидизирани за период от пет месеца. Обезщетенията ще се изплащат от шестия месец след датата, на която SSA е определила, че сте деактивирани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss