Служебни кучета, които могат да наблюдават диабета на собствениците си

Общ преглед

Непознаването на хипогликемия е често срещано и опасно състояние, което може да се развие при тези с диабет тип 1. Това състояние означава, че не изпитвате симптомите, които повечето хора изпитват, когато кръвната им захар стане твърде ниска. Нормалните симптоми на ниска кръвна захар включват изпотяване, треперене или объркване. При много ниски нива може да получите припадъци или да изпаднете в кома, ако кръвната Ви захар е твърде ниска за твърде дълго. Едно от решенията за това състояние е най -добрият приятел на човека: служебно куче за диабет.

Кучетата имат естествено засилено обоняние, което ги прави отлични ловци. Професионалните треньори са се научили да използват тези умения, като обучават кучета да разпознават определени миризми. Те могат да включват кетоните с мирис на плодове, които тялото произвежда на човек, когато изпитва хипергликемичен епизод, когато кръвната захар е твърде висока, или уникалния аромат, който човек излъчва по време на хипогликемичен епизод, когато кръвната захар е твърде ниска.

Служебното куче за диабет не е заместител за проверка на нивата на кръвната захар. Това обаче е предпазна мярка за тези, които изпитват епизоди с ниска или висока кръвна захар, особено ако нямат предупредителни симптоми.

Кой тренира служебни кучета?

Има няколко програми за обучение на служебни кучета в цялата страна. Примерите включват Националния институт за кучета за предупреждение за диабет (NIDAD) и Университета за кучета за предупреждение за диабет.

Тези организации обучават куче да разпознава разликата между определени аромати. Това включва аромата, който човек изпуска, когато кръвната му захар е висока или ниска.

Според Dogs 4 Diabetics, има две различни нива на служебни кучета за хора с диабет. Кучетата за реакция при диабет са обучени да реагират на признаци, че собственикът може да изпитва ниски нива на кръвната захар, след като станат симптоматични. Куче за предупреждение за диабет, от друга страна, е обучено да разпознава промените в химията на кръвта на човек, което често позволява на кучето да предупреди лицето или болногледачите да предприемат действия във важния период от време 15 до 30 минути преди появата на симптомите.

Породите кучета, обучени да изпълняват задължения за кучета за предупреждение за диабет, могат да включват:

 • златни ретривъри
 • Лабрадор ретривъри
 • смесени спортни породи кучета
 • пудели

Ако човек има куче, което иска да обучи, за да стане куче за предупреждение за диабет, те могат да го представят за изследване, за да се определи дали кучето има необходимия темперамент и способност за ароматизиране. Повечето служебни кучета са на възраст между 1 и 2 години, когато са настанени при собствениците си според NIDAD.

Кучетата се обучават да реагират по различни начини на собственик, който има епизод с висока или ниска кръвна захар. Примерите включват:

 • като държат определена играчка в устата си като сигнал
 • скачане върху собственика
 • седнал и втренчен в собственика
 • докосване на собственика с носа му

Кучетата могат да извършват и други дейности в допълнение към предупреждаването на собствениците си за промени в кръвната захар. Те могат да включват:

 • предупреждаване на други членове на семейството, ако собственик се нуждае от помощ
 • носене на необходими предмети, като лекарства
 • извличане на мобилен телефон за помощ
 • в някои случаи, наберете 911 с помощта на специално устройство, ако е необходима помощ

Dogs 4 Diabetics, доставчик на кучета обслужващи диабет, изчислява разходите за отглеждане, отглеждане и обучение на куче, което може да разпознае спешни случаи на диабет на около 35 000 долара. Има и агенции с нестопанска цел, които предоставят кучета за обслужване на диабет на ниска цена, а понякога дори и безплатно, но техните списъци на чакащи обикновено са дълги.

Как да получите служебно куче?

Можете да се свържете с професионална организация като Assistance Dogs International, за да научите повече за програмите във вашия район, които могат да обучават кучета за диабет. Можете също така да попитате вашия ендокринолог за препоръки за потенциални организации за обучение на кучета.

Можете също да се свържете директно с организации, които обучават служебни кучета. Много от тях имат онлайн приложения, където човек, който се интересува от получаване на служебно куче, може да започне да научава повече. Много организации ще поискат:

 • вашата медицинска история
 • референтни писма, които могат да бъдат лични или професионални
 • формуляр за кандидатстване с информация за вашия адрес, възраст и др.

Процесът на подбор и съвпадение може да варира в зависимост от организацията. Процесът на подбор може да бъде обширен и често изисква потенциален собственик да се срещне с куче няколко пъти, преди кучето да бъде специално обучено да разпознава специфичния аромат на собственика.

Какво трябва да имате предвид, преди да вземете служебно куче?

Не всички хора с диабет могат да се възползват или имат нужда от куче за диабет. Примери за хора, които биха могли да се възползват от служебни кучета, включват:

 • тези с хипогликемична неосъзнатост
 • тези, които контролират кръвната си захар с помощта на инсулинова помпа или инжекции
 • тези, които често изпитват ниски нива на кръвната захар
 • деца, които се нуждаят от чести изследвания на кръвната захар през нощта
 • студенти, които сега живеят далеч от дома и се нуждаят от допълнителна подкрепа

Ако вие или любим човек не изпитвате чести епизоди на хипогликемия или сте в състояние да контролирате кръвната си захар с перорални лекарства, може да не се нуждаете от допълнителни разходи и отговорност на служебно куче.

По отношение на разходите, застрахователните компании могат да плащат за разходите, свързани с кучето за диабет. Собствениците им обаче често са длъжни да носят здравна застраховка за кучето, както и да осигуряват храна и други ветеринарни разходи, свързани с грижите за кучето. Наличието на куче за диабет е инвестиция във време и средства и е връзка, която в идеалния случай ще продължи поне десетилетие за кучето и собственика.

Какви са някои предизвикателства да имаш служебно куче?

Наличието на служебно куче е ангажимент от страна на собственика да отдели необходимото време за изграждане на връзка със служебно куче, за да гарантира, че могат да работят добре заедно. Едно куче може да „работи“ със собственика си, но развитието на любяща връзка също е много важно.

Собственикът също трябва да се грижи за кучето си чрез хранене, къпане, упражнения и поддържане на редовни ветеринарни срещи. За тези, които не са успели да получат служебно куче от застрахователно покритие, те също могат да бъдат отговорни за значителни разходи при получаването на кучето.

Какви са предимствата да имаш служебно куче?

Със сигурност има ангажименти и отговорности във времето, свързани с грижата за служебно куче, но наградите могат да бъдат големи. Според проучване, публикувано в списание Diabetes Care, публикувано от Американската асоциация по диабет, собствениците на куче за предупреждение за диабет съобщават за следните ползи:

 • намалено безпокойство за хипогликемия/хипергликемия (61,1 % от анкетираните)
 • подобрено качество на живот (75 % от анкетираните)
 • повишена способност за участие във физически дейности (75 % от анкетираните)

Може да отнеме много време, пари и обучение, за да поставите куче за предупреждение за диабет със собственик. Ако обмисляте да потърсите тази възможност, свържете се с организация с дълга история на успешно настаняване на кучета със собственици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss