Синдром на дихателен дистрес при новородени

Какво е неонатален респираторен дистрес синдром?

Доносената бременност продължава 40 седмици. Това дава време на плода да расте. След 40 седмици органите обикновено са напълно развити. Ако бебето се роди твърде рано, белите дробове може да не са напълно развити и те да не функционират правилно. Здравите бели дробове са от решаващо значение за цялостното здраве.

Неонатален респираторен дистрес синдром или неонатална RDS може да възникне, ако белите дробове не са напълно развити. Обикновено се среща при недоносени бебета. Бебетата с неонатална RDS имат затруднено дишане нормално.

Неонаталната RDS е известна също като заболяване на хиалиновата мембрана и синдром на респираторен дистрес при бебета.

Какво причинява неонатален респираторен дистрес синдром?

Повърхностноактивното вещество е вещество, което позволява на белите дробове да се разширяват и свиват. Той също така поддържа малките въздушни торбички в белите дробове, известни като алвеоли, отворени. Недоносените деца нямат повърхностно активно вещество. Това може да причини проблеми с белите дробове и затруднено дишане.

RDS може да възникне и поради проблем с развитието, свързан с генетиката.

Кой е изложен на риск от неонатален респираторен дистрес синдром?

Белите дробове и белодробната функция се развиват вътреутробно. Колкото по -рано се роди бебе, толкова по -висок е рискът от RDS. Децата, родени преди 28 -та гестационна седмица, са особено изложени на риск. Други рискови фактори включват:

 • брат или сестра с RDS
 • многоплодна бременност (близнаци, тризнаци)
 • нарушен приток на кръв към бебето по време на раждането
 • раждане чрез цезарово сечение
 • диабет при майката

Какви са симптомите на неонатален респираторен дистрес синдром?

Бебето обикновено ще показва признаци на RDS малко след раждането. Понякога обаче симптомите се развиват през първите 24 часа след раждането. Симптомите, за които трябва да следите, включват:

 • синкав оттенък на кожата
 • раздуване на ноздрите
 • бързо или плитко дишане
 • намалено отделяне на урина
 • мъркане при дишане

Как се диагностицира респираторен дистрес синдром на новороденото?

Ако лекарят подозира RDS, той ще назначи лабораторни изследвания, за да изключи инфекции, които могат да причинят проблеми с дишането. Те също така ще поръчат рентгенова снимка на гръдния кош, за да изследват белите дробове. Анализ на кръвни газове ще провери нивата на кислород в кръвта.

Какви са леченията за неонатален респираторен дистрес синдром?

Когато бебето се роди с RDS и симптомите са веднага очевидни, бебето обикновено се постъпва в отделение за интензивно лечение на новородени (NICU).

Трите основни лечения за RDS са:

 • заместителна терапия с ПАВ
 • вентилатор или машина за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (NCPAP)
 • кислородна терапия

Заместващата повърхностноактивна терапия дава на бебето повърхностно активното вещество, което му липсва. Терапията доставя лечението чрез дихателна тръба. Това гарантира, че попада в белите дробове. След като получи повърхностно активното вещество, лекарят ще свърже бебето с вентилатор. Това осигурява допълнителна дихателна подкрепа. Може да се нуждаят от тази процедура няколко пъти, в зависимост от тежестта на състоянието.

Бебето може също да се лекува само с вентилатор за поддържане на дишането. Вентилаторът включва поставяне на тръба надолу в трахеята. След това вентилаторът диша за бебето. По -малко инвазивна опция за поддържане на дишането е машина за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (NCPAP). Това подава кислород през ноздрите чрез малка маска.

Кислородната терапия доставя кислород до органите на бебето през белите дробове. Без достатъчно кислород органите не функционират правилно. Вентилатор или NCPAP може да подава кислород. В най -леките случаи кислородът може да се дава без вентилатор или назална CPAP машина.

Как мога да предотвратя неонаталния синдром на респираторен дистрес?

Предотвратяването на преждевременно раждане намалява риска от неонатална RDS. За да намалите риска от преждевременно раждане, получавайте последователни пренатални грижи през цялата бременност и избягвайте пушенето, забранените наркотици и алкохола.

Ако има вероятност от преждевременно раждане, майката може да получи кортикостероиди. Тези лекарства насърчават по -бързото развитие на белите дробове и производството на сърфактант, което е много важно за белодробната функция на плода.

Какви са усложненията, свързани със синдрома на респираторен дистрес при новородени?

Неонаталната RDS може да се влоши през първите няколко дни от живота на бебето. RDS може да бъде фатален. Възможни са и дългосрочни усложнения, дължащи се или на получаване на прекалено много кислород, или защото на органите им липсва кислород. Усложненията могат да включват:

 • натрупване на въздух в торбичката около сърцето или около белите дробове
 • интелектуални затруднения
 • слепота
 • кръвни съсиреци
 • кървене в мозъка или белите дробове
 • бронхопулмонална дисплазия (нарушение на дишането)
 • колапс на белия дроб (пневмоторакс)
 • кръвна инфекция
 • бъбречна недостатъчност (при тежка RDS)

Говорете с Вашия лекар за риска от усложнения. Те зависят от тежестта на RDS на вашето бебе. Всяко бебе е различно. Това са просто възможни усложнения; може изобщо да не се появят. Вашият лекар може също да Ви свърже с група за поддръжка или съветник. Това може да помогне при емоционалния стрес при работа с недоносено бебе.

Каква е дългосрочната перспектива?

Неонаталната RDS може да бъде предизвикателно време за родителите. Говорете с вашия педиатър или неонатален лекар за съвет относно ресурсите, които да ви помогнат да управлявате следващите няколко години от живота на вашето дете. В бъдеще може да са необходими допълнителни тестове, включително очни и слухови прегледи и физическа или речева терапия. Потърсете подкрепа и насърчение от групите за подкрепа, които да ви помогнат да се справите с емоционалния стрес.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss