Симптоми и лечение на епигастралната херния

Хернията е изпъкналост, която е резултат от изтласкване на телесната тъкан през околния мускул.

Повечето случаи на херния се случват в корема и има няколко вида коремни хернии, включително епигастрални хернии.

Какво представлява епигастриалната херния?

Симптоми и лечение на епигастралната херния
Епигастралната херния може да причини болка.

Епигастриалните хернии са бучки или изпъкналости, които се появяват в горната част на коремната стена – в област, известна като епигастриум, която е над пъпа и точно под гръдната кост.

Епигастриалните хернии могат да присъстват от раждането. Епигастриалните хернии могат да се различават по размер и е възможно да има повече от една епигастрална херния наведнъж.

Обикновено епигастриалната херния е малка, като само лигавицата на корема пробива околната тъкан. По-големите хернии обаче могат да доведат до прокарване на мастна тъкан или част от стомаха.

За много хора малките хернии не създават проблеми, може да се появят само в определени моменти и може да не се забелязват, когато лежат. Много хора не знаят, че имат епигастрална херния.

Причини и рискови фактори

Епигастралната херния обикновено присъства от раждането. Епигастриалната херния се формира в резултат на слабост в мускулите на коремната стена или непълно затваряне на коремната тъкан по време на развитието.

Някои фактори, които могат да причинят или обострят епигастралните хернии, включват:

 • затлъстяване
 • бременност
 • кашлица
 • тежко вдигане
 • физически труд
 • интензивни тренировки или спорт

Симптоми на епигастриална херния

Видима коремна подутина може да е симптом на епигастрална херния.
Видима коремна подутина може да е симптом на епигастрална херния.

Хората с епигастрална херния често не изпитват никакви симптоми. Някои хора преминават през детството и юношеството, без да знаят, че имат епигастрална херния. Много деца обаче изпитват симптоми от най-ранна възраст.

Симптомите както при възрастни, така и при деца включват:

 • болка
 • коремна подутина, която може да се види и усети

Определени действия, като напъване, плач или дефекация, могат да предизвикат или влошат тези симптоми.

Симптомите на някои епигастриални хернии идват и си отиват, което е известно като редуцируема херния.

Диагностицирайте епигастриалната херния

Епигастриалните хернии се диагностицират въз основа на физически преглед. Лекарят ще провери медицинска история, фамилна анамнеза и списък на симптомите. Лекарят ще натисне корема и може да поиска от това лице да седне, да лежи или да стои в различни позиции.

Техники за изобразяване, като КТ или коремна ехография, също могат да се използват за проверка за усложнения или други състояния.

Лекарят може да диагностицира епигастриалната херния като затворена херния, което означава, че е заседнала в положение „навън“. Въпреки че не е спешен случай, този проблем изисква медицинска помощ.

Ако хернията няма адекватно кръвоснабдяване, ще е необходимо спешно лечение, за да се предотврати увреждането на тъканите. Това състояние се нарича удушена херния.

Епигастриалните хернии не се лекуват сами и хората с епигастрална херния се съветват да обмислят операция.

Поправянето на хернията ще облекчи симптомите и ще намали риска от усложнения, като увреждане на тъканите или уголемена херния.

Преди операция

Преди операцията ще се направи предварителна оценка. Тестовете включват:

 • кръвни тестове
 • кардиограма
 • рентгенова снимка на гръдния кош

За да намали всички рискови фактори, лекарят може да поиска от това лице да отслабне или да откаже тютюнопушенето преди операцията.

Операцията на епигастриалната херния може да се извършва както на болнична, така и на амбулаторна основа.

Ако има медицински причини за извършване на операция, пациентът може да бъде приет в деня преди операцията или може да се наложи да остане в болницата в нощта след операцията или и двете. В повечето случаи обаче пациентът ще бъде приет в деня на операцията и ще му бъде позволено да се прибере тази вечер.

По време на операцията

Хирургичният ремонт може да се извърши под обща анестезия или местна упойка, в зависимост от съвета на хирурга.

След като анестетикът има ефект, хирургът ще направи разрез в хернията и ще постави лапароскоп. Това устройство е тънка тръба със светлина, която позволява на хирурга да гледа коремните органи и хернията. След това хирургът ще направи нов разрез за хирургически инструменти.

Хирургът ще премести херния сак (частта от тъканта, изтласкваща се) в правилното му положение. Хирургът ще укрепи и мускулатурата на коремната стена.

Ако зоната, причиняваща мускулна слабост, е малка, хирургът може да я зашие. Тези постоянни шевове са известни като конци и те ще попречат на хернията да се прокара отново.

При големи участъци на мускулна слабост може да се наложи пластир от найлонова мрежа, който е зашит на място, за да покрие дупката. Този метод обаче може да не е подходящ за тези, които преди това са отхвърлили други хирургични импланти.

След като херниалният сак е в правилното положение и шевът или мрежата са на мястото си, хирургът ще премахне лапароскопа и ще затвори хирургичния разрез.

Разтварящите се шевове обикновено се използват за затваряне на раната. След това хирургът ще покрие раната с водоустойчива превръзка.

След операция

Препоръчва се пиене на течности веднага след операцията.
Препоръчва се пиене на течности веднага след операцията.
Някои следоперативни болки, дискомфорт, подуване и натъртване в коремната област са нормални. Лекарите могат да препоръчат облекчаване на болката през първите 48 часа.

След операцията все още може да има издутина. Този проблем вероятно ще бъде причинен от шева, използван за затваряне на коремната стена, и трябва да намалее с времето.

След операцията пациентът трябва да започне да пие течности възможно най-скоро. Ако пациентът може да понася течности, той може да започне лека диета.

Тъй като запекът и последващото напрежение могат да причинят следоперативни проблеми, е важно да се яде достатъчно фибри и да се пие достатъчно вода.

Лекарят ще препоръча премахването на превръзката, когато раната е достатъчно запечатана, обикновено в рамките на 5 до 10 дни. По това време пациентът може да вземе вана или душ.

Въпреки че пациентът не трябва да упражнява натиск върху раната в продължение на поне 28 дни, той трябва да се занимава с лека активност, която с течение на времето може да увеличава прогресивно.

Сексуалната активност може да бъде възобновена, след като е удобно да го направите. Пациентът трябва да избягва шофиране поне 7 дни.

Пациентът трябва да бъде внимателен, когато:

 • преместване от една позиция в друга позиция (например от легнало положение до седнало положение)
 • кихане
 • кашлица
 • плач
 • дефекация
 • повръщане

Повечето пациенти ще могат да се върнат на работа в рамките на 2 до 4 седмици след операцията. Пациентите с работни места, които изискват тежко повдигане или интензивни дейности, трябва да обсъдят това със своя лекар.

Пациентите трябва да потърсят незабавна медицинска помощ, ако имат някой от следните проблеми:

 • постоянно кървене
 • висока температура
 • гадене
 • повръщане
 • повишени нива на болка, зачервяване на кожата или подуване около раната
 • отделяне от раната

Лечение за деца

Децата обикновено се подлагат на същата операция като възрастните.

Лекарите могат да посъветват да отложат операцията за новородени с епигастрална херния, докато те станат по-възрастни и по-способни да понасят операцията. Но това забавяне може да не е възможно при спешни случаи.

Особено се внимава да се подготвят децата за операция на епигастриална херния, а педиатричният хирург обикновено извършва процедурата.

Прогноза

Повечето пациенти се възстановяват лесно след операция за епигастриална херния. Въпреки че съществува риск от рецидив, той обикновено е нисък и се оценява на 1% до 5% от случаите.

Някои изследвания са установили, че бременността може да увеличи риска от рецидив на епигастралната херния. Проучване от 2016 г. предполага, че възстановяването с мрежа може да увеличи възможността за рецидив при жени с последваща бременност.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss