Ръководство за умишлено даване по време на всеки ден на Kwanzaa

Семейство, седнало едно до друго, усмихнато, празнуващо Kwanzaa

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна Ето нашия процес.

Здравна линия показва ви само марки и продукти, зад които стоим.

Нашият екип задълбочено проучва и оценява препоръките, които правим на нашия сайт. За да установим, че производителите на продукта са спазили стандартите за безопасност и ефикасност, ние:

  • Оценете съставките и състава: Имат ли потенциала да причинят вреда?
  • Проверете фактите на всички здравни твърдения: Съвпадат ли те с настоящите научни доказателства?
  • Оценете марката: Работи ли почтено и спазва ли най-добрите практики в индустрията?

Ние правим проучване, за да можете да намерите надеждни продукти за вашето здраве и уелнес.

Прочетете повече за нашия процес на проверка.

Бъдете честни – често събираме заедно Коледа, Ханука и Кванза, когато декември наближи.

За тези, които не празнуват Kwanzaa, понякога има объркване за какво и за кого всъщност е празникът.

Някои дори оспорват валидността на празника и желанието на хората да го признаят за такъв.

Тоня Абари, писател на свободна практика и майка на две деца, си спомни, че е чула, че Куанза е „измислен“ като причина другите да изберат да не празнуват.

Абари твърди, че всички празници са измислени по някакъв начин – и тя има право.

Но това не трябва да е нещо негативно, за да го признаем. Като научим повече за произхода на един празник, може да разберем по-добре как той може да се приведе в съответствие с нашите ценности.

Абари сподели, че не е израснала, празнувайки Kwanzaa. Всъщност тя не започна, докато не навърши 30 години.

„Когато имах собствени деца, реших, че искам да въведа нови традиции и Нгубо Саба бяха принципи, зад които можех да стоя не само през празничния сезон, но всичко година.”

Какво е Kwanzaa?

Започнал през 1996 г., Kwanzaa е празник, който е продукт на „творчески културен синтез“.

Името идва от фразата на суахили, „matunda ya kwanza“, което означава първи плодове и се корени в празненствата за прибиране на реколтата, срещани в културите в цялата африканска история.

Kwanzaa е предназначен както за африканци, така и за афро-американци, за да празнуват колективно култура, общност, история и семейство.

Абари не е сляпа за противоречията около основателя на празника, който беше осъден през 1971 г. за насилствени престъпления срещу жени, но избра да се съсредоточи върху наемателите и какво означава това за нейното семейство, а не върху отделния човек.

„Чувствах, че принципите могат да бъдат силна основа за изграждане на солидна основа със собственото ми семейство“, каза тя.

Абари използва тази възможност всяка година да седне със семейството си, обсъждайки значението зад принципите. „За всеки от дните запалваме кинарата и провеждаме семейна дискусия за това какво означава всеки ден“, казва тя.

Какви са принципите?

По време на празничната седмица се следват Нгузо Саба (седемте принципа на суахили), представени от седем свещи, запалени върху държач, известен като кинара.

Свещите, оцветени в черно, червено и зелено, служат като представяне на хората от африканската диаспора – съответно борбата и надеждата за бъдещето.

На ден се пали една свещ, като всяка има отделни значения и призиви за действие.

Когато хората се събират заедно през всеки от тези дни, можете да очаквате да видите набор от празнични дейности, включително пеене и танци, барабани, смях, четене и писане, създаване на изкуство, заедно с много готвене и хранене.

Умоджа

Умоджа е първият ден и означава единство. Това е основополагащ принцип за Nguzo Saba и има за цел да свърже не само семейства, но и различни поколения и общности.

Куджичагулия

Вторият ден, означаващ самоопределение, е тласъкът за хората да се основават на своята култура и да имат способността да определят кои са за себе си.

Това изглежда като не само твърдо стоене на това, което сте днес, но и даване на положителни примери за бъдещето.

Уджима

Третата свещ се запалва в чест на Уджима, което означава колективна работа и отговорност.

Това подтиква чернокожите общности да се подкрепят взаимно в усилията си, съсредоточавайки се върху идеята, че да помогнеш на ближния си е ефективно да помогнеш на себе си.

Уджамаа

Икономиката на сътрудничеството е стремеж към самодостатъчност на черните общности чрез взаимно подпомагане на бизнеса.

Подобно на предишния, този принцип се съсредоточава върху колективността и общността, с фокус върху финансовата печалба и независимостта.

„Особено през тази седмица ние покровителстваме само фирми, собственост на чернокожи“, казва Абари.

Ния

Принципът на този ден означава цел.

„Защото истинското величие и растеж никога не се случват изолирано и за сметка на другите“, се казва в официалния уебсайт на Kwanzaa, като се обръща внимание на това, че хората са силно социални същества и как комуникацията и общността са необходими за нашето оцеляване.

Този принцип повдига историята на африканските хора и техните потомци и клони към споделяне на тази история с бъдещите поколения.

Куумба

Шестият ден на Kuumba, или творчеството, означава повдигане на различните начини, по които хората в чернокожата общност блестят.

Вярата е, че творчеството е едновременно услуга на хората около вас и източник на духовно възстановяване.

Целта е общността не само да се наслаждава на общата си красота, но и да стане още по-щедра с течение на времето.

Имани

Последният принцип се превежда като вяра.

Докато Nguzo Saba има връзки с духовността, този принцип се опира до голяма степен на идеята за вяра във вашата общност, вашата история и вашите хора.

Не само има фокус върху това къде са били африканците и афро-американците в миналото, но и вяра в успеха за бъдещето.

Kwanzaa се провежда в края на декември, съвпадайки с Коледа и други зимни празници.

Въпреки сходните дати в календара, важно е да научите и анализирате историята на принципите, създадени за повдигане на черната общност, както и по-малко удобните подробности за техния създател.

Тъй като не се корени в определена религия, няма правила срещу празнуването заедно с друг празник.

В домакинството на Абари приветстват традициите, свързани както с Коледа, така и с Кванзаа, приветстват даването на подаръци, но съзнателно участват в обществени събития и културни дискусии.

„Коледа може да се изгуби в свръхкомерсиализъм. Мисля, че в един момент всички сме станали жертва на консуматорството на американските празници“, казва Абари.

„Но с Kwanzaa фокусът е повече върху настроението и връщането към общността. Правим подаръци с ръцете си и влагаме време, мисъл и любов във всеки подарък, който правим.”

Готови ли сте за спокойна и без стрес ваканция? Вижте Сезона на грижата за себе си на Healthline, вашата любима дестинация за най-новите задължителни подаръци за здраве и уелнес за вашите близки – и за вас!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss