Ръководство за начинаещи за формите на гърдите

портрет на човек, облечен в сив потник и синя фланела
Алексей Кузма/Стокси

Какви са формите на гърдите?

Формата за гърди е решение за увеличаване на бюста, което ви позволява да допълвате едната или двете гърди без козметична хирургия. Известен е също като гръдна протеза.

Формите на гърдата се използват широко от преживели рак на гърдата, които са избрали да се подложат на мастектомия (отстраняване на една гърда) или двойна мастектомия (отстраняване на двете гърди). Сега различни общности откриват магията на формата на гърдите.

Днес реконструктивната хирургия на гърдата е покрита заедно с мастектомията след Закона за здравето на жените и правата срещу рака от 1998 г. Въпреки това, това покритие е достъпно само за малцина избрани, ако вземете предвид разходите за здравеопазване и последващи грижи, социално-икономически аспекти, различия в здравеопазването в маргинализираните общности и непрекъснато нарастваща разлика в заплащането.

Поради много причини, повече жени вместо това са решили да „отидат плоски“.

За кого са предназначени формите за гърди?

Според Американското дружество на пластичните хирурзи, уголемяването на гърдите е една от петте най-добри козметични хирургични процедури от 2006 г. насам.

Числата не лъжат – хората са загрижени за размера и формата на бюста си. Но не всеки има монетата да легне под ножа, така че са измислени други начини за задоволяване на тази нужда.

Ако сте преживели рак на гърдата, транссексуални сте или просто искате да попълните определено облекло, формите за гърди могат да се справят с работата. Те вече са включени в някои дрехи, като бански костюми и спортни облекла.

Асиметрията на гърдите е често срещани. Може да е по-забележимо, когато едната гърда изглежда значително по-голяма от другата. Размерът на гърдите може да варира поради хормонални колебания, промени по време на пубертета или травма.

Добрата форма може да ви помогне да осигурите увереност, за да подобрите всяко облекло. Формите на гърдите могат да служат за перфектното деколте или да помогнат на някого да се почувства утвърден в ежедневието. Независимо дали става въпрос за ватирана тъкан или сутиен за 175 долара, силата на лекото повдигане е неоспорима.

Има ли различни видове форми на гърдите?

Формите на гърдите се предлагат в много стилове. Определянето на това, от което се нуждаете, може да ви помогне да изберете правилната форма за вас.

Пълна форма

Стандартна или пълна форма за гърди е за всеки с минимална гръдна тъкан. Това включва тези, на които е отстранена цялата гръдна тъкан или които имат естествено по-плосък гръден кош.

Пълните форми седят срещу кожата на гръдната стена. Предлагат се в различни варианти на подложка и могат да бъдат съчетани с цвета на кожата ви. Ако планирате да използвате формуляр за попълване на двете гърди, можете да изберете размера, формата и цвета, които най-добре ви представят.

Частична форма

Оформена или частична форма е за всеки, на когото е премахната част от гръдната тъкан или който иска малко повече подплата от едната страна.

Изработен е от същите материали като цяла форма за гърди, но се носи в поддържаща дреха, като сутиен, вместо върху кожата.

Форма на черупка

Shell формите работят най-добре, ако естествената ви гръдна тъкан е значително асиметрична. Тази форма седи над по-малката гърда като капачка на зъб.

Меката обвивка поглъща по-малката гърда, за да й придаде същия обем като другата гърда. Shell формите се носят със сутиен.

Залепваща се форма

Формулярите за залепване могат да бъдат пълни или частични и да имат множество приложения.

Тези форми са чудесен вариант, ако сте активни или имате облекло, което изисква по-малко поддържащ сутиен. Те се залепват директно върху кожата с помощта на лепило.

Залепващите се форми могат да останат на място по време на енергична фитнес сесия или танцуване в рокля без презрамки.

Има ли различни форми на гърдите?

Формите на гърдите се предлагат в различни форми точно като естествените гърди.

Въпреки че някои форми на гърдите са взаимозаменяеми от лява към дясна гърда, много не са, така че обръщайте голямо внимание, когато разглеждате.

Обичайните форми на гърдите включват:

 • Овални или триъгълни: Тези форми са симетрични и могат да се носят от двете страни.
 • сълза: Тези форми са направени за гърди, които са по-пълни в долната част с по-малко гръдна тъкан над зърното. Капковидни форми могат да се носят от двете страни.
 • Асиметричен: Тези форми пасват под ръката или горната част на гръдната стена, за да запълнят тъкан, която може да е била отстранена по време на операцията. Асиметричните форми са проектирани специално за лявата или дясната страна.
 • Персонализиран: 3D технологията може да се използва за сканиране на гръдната стена и създаване на персонализирана форма, която пасва идеално на гърдите ви. Персонализираните форми са проектирани специално за лявата или дясната страна.

От какво са направени формите за гърди?

Формите за гърди обикновено попадат в три категории: силиконови, за свободното време и направени по поръчка. Формулярите могат да бъдат направени от набор от материали и да служат за множество цели.

Когато решавате кои форми са подходящи за вас, не забравяйте да прегледате съставките или списъка с използвани елементи, за да сте сигурни, че няма да взаимодействат с известни алергии.

Силиконова форма

Силиконовата форма за гърди е традиционната гръдна протеза. Обикновено се претегля, за да симулира усещането за естествена гърда.

Претеглените форми могат да помогнат за предотвратяване на нежелани промени в позата след отстраняване на гърдите. Ако е необходима само една форма, нейното тегло може да се съпостави с оставащата гърда, което спомага за цялостния баланс.

Силиконовите форми могат да се носят в специален сутиен с джобове или директно върху кожата с контактно лепило. Някои силиконови форми вече са специално проектирани с канали в подложката, за да подобрят дишането на кожата.

Въпреки че силиконовите форми могат да се носят под вода, има форми, специално предназначени за плуване, които са по-леки и по-подходящи за интензивна дейност.

Форма за свободното време

Форми за свободното време са всякакви форми, които не са изработени от силикон. Обичайните форми за свободното време са направени от:

 • фибропълнеж
 • пълнеж от полиестерни влакна
 • пяна
 • мъниста

Тези форми се носят вътре в сутиена. Избраният материал е обвит в подобна на плат обвивка. Може да бъде претеглена или непретеглена.

По-лекият материал прави формите за свободното време по-хладни и удобни от традиционните силиконови форми. Всяка форма може лесно да се сменя в зависимост от дейностите през деня. Те дори имат водоустойчиви форми за свободното време за плуване и други водни дейности.

Формите за свободното време са идеални, ако имате пресни белези от операция. Лепилната подложка, открита на други форми, може да раздразни деликатната кожа, докато зараства. Формите за свободното време могат да ви помогнат да осигурите подкрепа и увереност, докато вашите хирургични белези не бъдат напълно излекувани.

Формуляр по поръчка

Независимо дали мастектомията е оставила след себе си контури на тъкан по гръдната стена или започвате с естествено по-плосък гръден кош, изработена по поръчка форма ще прегърне извивките и вдлъбнатините на тялото ви като парче от пъзел.

Те също могат да бъдат съобразени с цвета на вашата кожа.

Ако имате гръдна тъкан от едната страна, персонализираните форми могат да имитират формата, наклона и теглото на другата гърда, за да създадат симетрия в бюста ви.

Има лепкава повърхност на гърба на формуляра, която му помага да остане на място, докато носите сутиен.

Можете да бъдете монтирани от сертифициран специалист за персонализирана форма. Този експерт ще гарантира, че ще получите най-добрата форма за вашето тяло.

Много магазини за мастектомия се управляват от хора, които са имали рак на гърдата и сами използват формуляри, така че се чувствайте упълномощени да им задавате въпроси.

Как използвате формите за гърди?

Как да използвате формата за гърди зависи от вида на формата. Някои форми могат да се носят в джоба на сутиен или друга дреха. Други могат да се носят върху кожата.

Сутиените с формата на гърдите са направени с включен джоб за форма. (Действителните формуляри се продават отделно.) Формите с различни размери пасват плътно в джоба на гърдите за лесна смяна.

Силиконовите форми могат да се залепят директно към кожата или да се закрепят с допълнителни лепила. Те са универсални по размер и се носят в или извън сутиена.

Ако използвате форма за гърди с директен контакт, която изисква добра пръчка, не забравяйте да премахнете всички косми по тялото за най-добра адхезия.

Някои магазини за мастектомия – където обикновено се продават форми за гърди, независимо от състоянието на гърдите ви – ще зашият джобове в съществуващите ви сутиени, бански костюми и нощници при поискване.

Колко струват формите за гърди?

Повечето форми за свободното време варират от $10 до $100, в зависимост от материала. Колкото по-високо е качеството на материала, толкова повече ще струва формата. Повечето форми за свободното време имат срок на годност 6 месеца, преди да трябва да бъдат заменени.

Всички персонализирани формуляри, които изискват сканиране или лични измервания, ще бъдат по-скъпи. Тези форми могат да струват хиляди долари и имат препоръчителен срок на годност от 2 до 3 години.

Професионален съвет: Обикновено можете да получите добра отстъпка за оборудване по време на месеца за борба с рака на гърдата през октомври.

Застраховката ще покрива, поне частично, сутиени за мастектомия и други продукти, свързани с операция на рак на гърдата. Консултирайте се с вашия доставчик на застраховка за точните подробности на вашата полица.

Застраховката може да не покрива всички видове формуляри. Ще ви е необходима рецепта за всяка заместваща форма.

Medicare не покрива формуляри, направени по поръчка. Разгледайте всяка допълнителна застраховка, която може да имате, за допълнителни опции за покритие.

Повечето други търговски полици за здравно осигуряване обикновено покриват следното:

 • форма за свободното време на всеки 6 месеца
 • силиконова форма на всеки 2 години
 • два до четири сутиена на година

Ако промените решението си и изберете реконструктивна хирургия в бъдеще, застраховката все още трябва да покрива операцията. Имайте предвид самоучастията и други срокове на покритие в рамките на полицата.

Ако цената е бариера

Организацията с нестопанска цел Knitted Knockers ще ви изпрати безплатно плетен формуляр за свободното време.

Как се грижите за формите на гърдите си?

Грижата за вашата форма за гърди зависи от материала на формата. Всеки формуляр трябва да се доставя със собствен набор от индивидуални инструкции за грижа. Запознайте се с тези инструкции, за да удължите живота на вашата форма за гърди.

Силиконовите форми изискват специални грижи, за да запазят естественото си усещане и лепкавост. Някои форми се доставят с комплект, който включва неабразивни кърпички и мек сапун, който е безопасен за материала.

Несиликоновите форми обикновено могат да се мият с мек сапун и вода. Поставете формата или сутиена за гърди легнали да изсъхнат.

Формите за гърди със залепваща се подложка имат уникални инструкции за грижа, които трябва да се спазват, за да се запази адхезивността на формата. Прочетете внимателно инструкциите и се въздържайте от използване на агресивни почистващи препарати върху вашите формуляри.

Други често задавани въпроси

Как да разберете какъв размер на формата на гърдите да изберете?

Размерът на формата на гърдите, който избирате, зависи от няколко фактора, включително дали имате съществуваща тъкан на гърдата, която искате да съответства или да подобрите.

Ако започвате с празно платно, така да се каже, вашите предпочитания могат да диктуват размера. Може да искате да използвате по-малка форма в определени тоалети и по-голяма форма в други. В крайна сметка зависи от вас!

Трябва ли да носите сутиен, за да използвате форми за гърди?

Дали трябва да носите сутиен с формите на гърдите си зависи от типа форма, която искате да носите. Някои форми са направени да бъдат прибрани в сутиен или структурирана дреха. Други могат да се позиционират директно върху кожата с лепило.

Можете ли да носите форми за гърди, докато плувате или тренирате?

Въпреки че силиконовите форми могат да се носят под вода, има форми за свободното време, специално предназначени за плуване. Тези форми обикновено са по-леки и по-подходящи за строга дейност.

Формите на гърдите имат ли протезни зърна?

Повечето форми на гърдите са гладки. Зърната обикновено се продават отделно. Както при изработените по поръчка форми на гърдите, можете да имате зърна, направени по поръчка според вашите предпочитания.

Възможно ли е да създадете своя собствена форма на гърдите у дома?

да Ако сте сръчни с игла и конец (или игли за плетене), можете да си направите сами. Knitted Knockers предлага безплатни модели на своя уебсайт.

Можете също така да използвате ориз, семена или други материали, за да създадете форма по ваш собствен дизайн.

Долния ред

Формите на гърдите са доста разнообразни. Могат да се носят в дрехата или директно върху кожата.

Независимо дали искате комплект, който да носите по време на тренировка или да добавите малко поп към любимата си черна рокля, формите за гърди могат да се превърнат в любимия ви нов аксесоар.

Ако се интересувате от намирането на вашата перфектна форма и имате нужда от помощ, намерете магазин за мастектомия близо до вас.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss