Ръководство за биполярно разстройство и взаимоотношения

Романтика и биполярно разстройство

Промените в настроението, свързани с биполярно разстройство, могат да причинят екстремни промени в поведението. По време на маниакални епизоди човек с биполярно разстройство може да има необичайно количество енергия и да не може да спи. Когато изпитвате депресивни епизоди, човек с биполярно разстройство може да изглежда уморен и тъжен. Може да не искат да излизат или да правят неща.

Тези големи промени в настроението могат да затруднят общуването и социализирането. Въпреки че симптомите на биполярно разстройство могат да бъдат управлявани с медикаменти и психотерапия, те все още могат да окажат влияние върху отношенията, може би особено романтичните.

Прочетете, за да научите начини за управление на романтична връзка, независимо дали вие или вашият партньор имате биполярно разстройство.

Романтични отношения, когато имате биполярно разстройство

Ако имате биполярно разстройство, може би вече сте запознати с въздействието, което състоянието ви може да окаже върху романтичната връзка. Може да се почувствате нервни от започването на нова връзка и намирането на „подходящото“ време да кажете на партньора си, че имате биполярно разстройство.

Тези опасения са разбираеми, но е важно да имате предвид, че можете да имате здравословна романтична връзка. За най -добри шансове за успех в нова връзка, не забравяйте да общувате открито и да следвате плана си за лечение.

Какво можеш да правиш

  • Разкажете на партньора си за вашето разстройство. Направете това, преди да поемете дългосрочен ангажимент към този човек. Опишете какво могат да очакват, когато изпитвате промяна в настроението. Също така е полезно да им кажете какво обикновено правите, за да управлявате настроенията си. По този начин вашият партньор няма да се изненада, когато преживеете епизод на настроение. Те дори могат да ви помогнат да го преодолеете.
  • Придържайте се към вашия план за лечение. Може би най -добрият начин да намалите стреса във взаимоотношенията е да следвате плана си за лечение. Това може да помогне за свеждане до минимум на симптомите и намаляване на тежестта на промените в настроението. Обсъдете плана си за лечение с партньора си, за да могат те да ви помогнат да следите.
  • Поддържайте отворена линия на комуникация. Кажете на партньора си, когато почувствате промяна в настроението, така че да не се тревожи от внезапна промяна в поведението ви. Също така, бъдете отворени за тях, когато ви кажат, че забелязват, че настроението ви е „различно“. Много пъти други могат да видят промени в настроението ни, когато ние не можем.
  • Бъди честен. Ако имате тежък епизод и се борите със симптомите си, не се колебайте да уведомите партньора си и да поискате помощ, когато имате нужда от нея. Например, ако изпитвате депресивен епизод и не ви се иска да напуснете къщата, обяснете това на партньора си, вместо да се оправдавате да останете вкъщи.

Романтични отношения с някой, който има биполярно разстройство

Срещата с някой с биполярно разстройство може да бъде предизвикателство, защото не можете да контролирате, когато вашият партньор изпитва промяна в настроението. За да помогнете на връзката ви да успее, съсредоточете се върху комуникацията, подкрепете плана за лечение на партньора си и не забравяйте да се грижите за себе си.

Какво можеш да правиш

  • Образовайте се. Това е първото нещо, което трябва да направите, когато започнете връзка с някой, който има биполярно разстройство. Прочетете за състоянието, за да разберете с какво се занимава вашият партньор – и с какво ще се справите.
  • Попитайте за техния опит. Попитайте партньора си как действат по време на промяна в настроението и какво правят, за да управляват настроенията си. Също така е полезно да ги попитате какво можете да направите, ако има нещо, за да им помогнете по време на тези епизоди.
  • Опитайте се да бъдете търпеливи. Може да бъде разочароващо, ако промените в настроението на партньора ви пречат на плановете ви за запознанства. Когато времената станат трудни, поемете дълбоко въздух и запомнете, че състоянието – не вашият партньор – причинява вашето разочарование. Направете почивка, ако имате нужда, независимо дали това е разходка из блока или прекарване на уикенд далеч от партньора ви.
  • Бъдете отворени. Важно е да общувате открито с партньора си. Кажете им как се чувствате, но никога не ги обвинявайте за разстройството им.
  • Подкрепете грижите им. Най -добрият шанс на вашия партньор да се справи с тяхното състояние се състои в спазването на техния план за лечение. Можете да покажете своята подкрепа за тях, като им помогнете да се придържат към плана за лечение, създаден от техния лекар.
  • Получете поддръжка, когато имате нужда от нея. Понякога може да се нуждаете от помощ, за да се справите със състоянието на партньора си и ефекта му върху връзката ви. Уверете се, че имате своя собствена система за подкрепа от приятели, близки и съветници, които могат да ви дадат съвет и насърчение, когато имате нужда от него.

Взимането

Докато предприемането на тези стъпки може да бъде от полза за връзката ви, биполярното разстройство все още понякога може да причини напрежение във връзката – дори и двамата да знаете какво да очаквате. Това не е необичайно. Но имайте предвид, че независимо дали имате биполярно разстройство или се срещате с някой със състоянието, е възможно да установите и поддържате здрави и пълноценни отношения.

Ключовете към успеха включват поддържане на отворена линия на комуникация, като се уверите, че лицето с биполярно разстройство следва техния план за лечение, и получаване на подкрепа, когато имате нужда от нея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss