Розов данък: Реалната цена на ценообразуването, основано на пола

Ако пазарувате от който и да е онлайн търговец на дребно или обикновен магазин, ще получите бърз курс по рекламиране въз основа на пола.

„Мъжки“ продукти се предлагат в черни или тъмносини опаковки с бутикови марки като Bull Dog, Vikings Blade и Rugged and Dapper. Ако продуктите имат аромат, това е аромат на мускус.

Междувременно „женските“ продукти са трудни за пропускане: експлозия от розово и светло лилаво, с добавена доза блясък. Ако са ароматизирани, ароматите са плодови и флорални, като сладък грах и теменужка, цвят от ябълка и малинов дъжд – каквото и да е това.

Докато ароматът и цветът са може би най-очевидната разлика между продуктите, традиционно насочени към мъже и жени, има и друга, по-фина разлика: цената. И това струва значително повече на тези, които купуват продукти, насочени към жените.

“розовият данък”

Ценообразуването, основано на пола, известно още като „розов данък“, е надбавка към продуктите, традиционно предназначени за жени, които имат само козметични разлики от сравними продукти, традиционно предназначени за мъже.

С други думи, това всъщност не е данък.

Това е „сценарий за генериране на доходи за частни компании, които намериха начин да направят своя продукт да изглежда по-насочен или по-подходящ за населението и видяха това като печеливш на пари“, обяснява Дженифър Вайс-Вулф, адвокат, вицепрезидент на Училището по правосъдие Brennan в Юридическия факултет на Нюйоркския университет и съосновател на Period Equity.

„Мисля, че мотивите около розовия данък идват по-ясно от класическата капиталистическа позиция: ако можете да правите пари от него, трябва да“, продължава тя.

И все пак розовият данък не е ново явление. През последните 20 години Калифорния, Кънектикът, Флорида и Южна Дакота публикуваха доклади за ценообразуването на пола в своите щати. През 2010 г. Consumer Reports изтъкна въпроса на национално ниво с проучване, което установи, че по това време жените плащат до 50 процента повече от мъжете за подобни продукти.

Проблемът беше очертан по-подробно през 2015 г., когато отделът по въпросите на потребителите на Ню Йорк публикува доклад за ценовите различия за 794 сравними продукта от 91 марки, продавани в целия град.

Докладът разглежда пет различни индустрии, като продукти за лична хигиена или продукти за здравеопазване за възрастни хора/дома. Те обхващат 35 продуктови категории, като измиване на тялото или шампоан. Във всяка една от тези пет индустрии потребителските стоки, продавани на жени и момичета, струват повече. Същото беше и във всички, освен пет от 35-те продуктови категории.

Изследователите разгледаха 106 продукта в категорията играчки и аксесоари и установиха, че средно тези, предназначени за момичета, са на цена със 7 процента по-висока.

Най-впечатляващите повишения обаче бяха сред продуктите за лична хигиена.

Например, пет пакета патрони Schick Hydro в лилава опаковка струват $18,49, докато същият брой пълнители Schick Hydro в синя опаковка струва $14,99.

Отново, освен цвета на опаковката, продуктите изглеждат абсолютно еднакви.

Докладът на Ню Йорк показва, че жените са изправени пред средна разлика в цените от 13 процента за продуктите за лична хигиена сред 122-та продукта, сравнени в проучването. И авторите уместно отбелязаха, че тези артикули, като гел за бръснене и дезодорант, са тези, които се купуват най-често в сравнение с други категории – което означава, че разходите се увеличават с течение на времето. Въпреки че това е несправедливо за всички, които пазаруват за тези продукти, това увеличение на цените с 13 процента удря още по-силно жените и момичетата, които идват от домакинства с по-ниски доходи.

Законодателните опити обаче биха могли да коригират розовия данък. През 1995 г. тогавашната асамблетка Джаки Шпайер успешно прие законопроект, който забранява определянето на ценообразуване по пол за услуги, като подстригване.

Сега като конгресмен, представителката на Speier (D-CA) става национална: тя въведе отново Закона за отмяна на розовите данъци тази година, за да се обърне специално към продуктите, подлежащи на розов данък. (По-ранна версия на законопроекта, въведена през 2016 г., не успя да излезе от комисията). Ако новият законопроект бъде одобрен, той ще позволи на главните държавни прокурори „да предприемат граждански иск срещу потребители, пострадали от дискриминационни практики“. С други думи, те могат да тръгнат директно след фирми, които начисляват различни цени на мъжете и жените.

“данък тампони”

Розовият данък не е единственото увеличение, което засяга жените. Има и „данък върху тампоните“, който се отнася до данъка върху продажбите, прилаган към женските хигиенни артикули като подложки, подложки, тампони и чаши.

В момента 36 щата все още прилагат данък върху тези необходими менструални артикули, според данни от организацията на Weiss-Wolf Period Equity. Данъкът върху продажбите на тези продукти варира и се основава на данъчния кодекс на държавата.

И какво тогава? Може да се чудите. Всеки плаща данък върху продажбите. Изглежда справедливо, че тампоните и подложките също имат данък върху продажбите.

Не съвсем, каза Вайс-Вълк. Държавите установяват свои собствени данъчни облекчения и в нейната книга Публични периоди: Заемане на позиция за менструална справедливост, тя описва някои много не толкова необходими изключения, които някои държави имат.

„Прегледах всеки данъчен кодекс във всеки щат, който не освобождава менструалните продукти, за да видя какво са освободени, и списъкът е смешен“, казва Вайс-Волф пред Healthline. Освободените от данъци артикули, изброени както в книгата на Weiss-Wolf, така и в тези, проследени от Healthline, варират от маршмелоу във Флорида до готвене на вино в Калифорния. Мейн е моторни шейни, слънчогледови семки за барбекю в Индиана и членство в оръжейни клубове в Уисконсин.

Ако слънчогледовите семки за барбекю са освободени от данъци, твърди Вайс-Волф, тогава трябва да бъдат и продуктите за женска хигиена.

Данъкът върху тампоните често неправилно се нарича данък лукс, обяснява Вайс-Волф. По-скоро това е обикновен данък върху продажбите, прилаган към всички стоки – но тъй като само хората с менструация използват продукти за женска хигиена, данъкът ни засяга непропорционално.

Точно като надбавката за лична хигиена, предназначена за жени, малките суми от данък върху продажбите, които отделяме всеки месец, за да управляваме леля Фло, се натрупват през целия живот и това се отразява неблагоприятно на жените от домакинства с ниски доходи.

„Този ​​въпрос има истински резонанс за хората“, казва Вайс-Волф пред Healthline. „Мисля, че отчасти защото преживяването на менструацията е толкова универсално за всеки, който я е преживял, както и разбирането, че способността да се управлява е толкова важна за способността на човек да участва пълноценно в ежедневния живот и да има достойно съществуване.

И мъжете, и жените от всички политически ивици разбират, че „икономиката на менструацията“, както я нарича Вайс-Волф, е неволна. Нейната група Period Equity разпространи този брой в цялата страна през 2015 г., като си партнира със списание Cosmopolitan в петиция на Change.org, за да „премахне данъка върху тампоните“. Но данъкът върху продажбите трябва да се разглежда от адвокати държава по държава.

И има дълъг път.

Пет щата – Аляска, Делауеър, Ню Хемпшир, Монтана и Орегон – нямат данък върху продажбите, така че тампоните и тампоните не се облагат с данък. Междувременно Мериленд, Масачузетс, Минесота, Ню Джърси и Пенсилвания преди това са взели самостоятелно законодателство за премахване на данък върху продажбите от тези артикули, според Periods Gone Public.

От 2015 г., благодарение на засиленото застъпничество относно равнопоставеността на периода, 24 щата въведоха законопроекти за освобождаване на подложките и тампоните от данък върху продажбите. Въпреки това само Кънектикът, Флорида, Илинойс и Ню Йорк са успели да направят тези санитарни нужди освободени от данъци досега. Въпреки това Аризона, Небраска и Вирджиния въведоха сметки за данък върху тампоните в своите законодателни органи през 2018 г.

И така, защо е отнело толкова време дори този разговор?

„Най-реалистичният сценарий е, че повечето от нашите законодатели нямат менструация, така че всъщност не са мислили за това по някакъв конструктивен начин“, казва Вайс-Волф.

Правете тампоните и подложките по-достъпни

В допълнение към данъка върху тампоните, застъпничеството за справедливост на менструалния цикъл наистина набира сила около достъпността на женските хигиенни продукти за бездомни жени и жени в затворите и държавните училища.

„Те са също толкова необходими, колкото тоалетната хартия“, каза градски съветник през 2016 г., когато Ню Йорк гласува да направи женските хигиенни продукти безплатни в училищата, приютите и затворите. Съобщава се, че 300 000 ученички на възраст от 11 до 18 години и 23 000 жени и момичета, живеещи в приюти в Ню Йорк, са били засегнати от този новаторски законопроект.

Достъпът до тези санитарни принадлежности дава достойнство и позволява на жените и момичетата да участват пълноценно в обществото.

„Дори в настоящата политическа среда, която е толкова токсична и толкова поляризирана… това е една област [of accessibility that has] доказано, че надхвърля партийността и има наистина силна подкрепа от двете страни на пътеката“, казва Вайс-Вулф.

Тази година щата Ню Йорк гласува за предоставяне на безплатни женски хигиенни продукти в тоалетните за момичета за 6 до 12 клас.

„Този ​​въпрос има истински резонанс за хората. Мисля, че отчасти защото
преживяването на менструация е толкова универсално за всеки, който го е преживял, като
е разбирането, че да можеш да го управляваш е толкова важно за човек
способност за пълноценно участие в ежедневния живот и достойно съществуване.” —
Дженифър Вайс-Улф

През 2015 и 2017 г. депутат от Уисконсин внесе законопроект за предоставяне на подложки и тампони безплатно в държавни училища, училища, които използват ваучерната програма на щата, и в правителствени сгради. В Канада градски съветник в Торонто предложи подобен законопроект за приютите за бездомни.

Държави, водещи по пътя

Справедливостта на менструалния цикъл има много възможности в повечето американски щати и можем да търсим вдъхновение от други страни за това, което би могло да бъде.

 • Кения се отказа
  своя данък върху продажбите на продукти за женска хигиена през 2004 г. и е отпуснал милиони
  към разпространението на подложки в училищата в опит да се повиши посещаемостта на момичетата.
 • Канада се отказа
  своя данък върху стоките и услугите (подобен на данъка върху продажбите) върху тампоните през 2015 г. Австралия
  гласува
  да направи същото само миналия месец, въпреки че се нуждае от допълнително одобрение от
  отделни територии.
 • Пилотна програма в Абърдийн,
  Шотландия разпространява
  продукти за женска хигиена за жени в домакинства с ниски доходи като тест за a
  възможна по-голяма програма.
 • Обединеното кралство също елиминира тампона
  данък, въпреки че има причини, свързани с Brexit, той все още да не влезе в сила. Да се
  компенсират, няколко големи вериги в Обединеното кралство, като
  като Tesco, сами намалиха цените на продуктите за женска хигиена.

Вземането за вкъщи

Съединените щати най-накрая водят дълго закъсняла дискусия за разходите, свързани с нашата биология. Тъй като много от нас обичат дезодорант с аромат на цветя, няма много стимул за компаниите да спрат да ги правят различни – но поне могат да спрат да ни заплащат за това.

И докато менструацията (и крампите, които идват с нея) може никога да не е приятно изживяване, дискусията около икономиката на менструацията изглежда предизвиква повече практичност и състрадание към тези, които се нуждаят от продукти, за да я управляват.


Джесика Уейкман е писател и редактор, фокусиращ се върху политическите, социалните и културните въпроси на жените. Първоначално от Кънектикът, тя учи журналистика и изследвания на пола и сексуалността в NYU. Преди това е била редактор в The Frisky, Daily Dot, HelloGiggles, YouBeauty и Someecards, а също така е работила за Huffington Post, Radar Magazine и NYmag.com. Писанията й се появяват в редица печатни и онлайн заглавия, включително Glamour, Rolling Stone, Bitch, New York Daily News, New York Times Review of Books, The Cut, Bustle и Romper. Тя е в борда на директорите на Bitch Media, феминистка медийна организация с нестопанска цел. Тя живее в Бруклин със съпруга си. Вижте повече от нейната работа нейния уебсайт и я последвай Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss