Рискови фактори за деменция

Общ преглед

Деменцията е общ термин за намаляване на умствените способности, което се отразява на ежедневното ви функциониране. Честите симптоми включват:

 • загуба на паметта
 • затруднено мислене
 • затруднено общуване
 • трудности с координацията и двигателните функции
 • общо объркване и дезориентация

Няколко фактора могат да повлияят на риска от развитие на деменция. Можете да промените някои от тези фактори, като тютюнопушенето, но не и други, като генетиката.

Важно е да се разбере, че рисковият фактор не е причина. Например, диабетът е рисков фактор както за болестта на Алцхаймер (AD), така и за съдовата деменция, но това не означава, че причинява AD или съдова деменция. Не всички хора с диабет развиват деменция.

Медицински рискови фактори за деменция

Рисковите фактори, свързани с деменция, включват следното:

Атеросклероза

Атеросклерозата е удебеляване и втвърдяване на стените на артериите поради натрупване на плаки. Плаката се състои от холестерол, мазнини, калций и други вещества в кръвта. Това натрупване може да стесни артериите ви и да попречи на притока на кръв към мозъка ви. Това нарушава способността на мозъчните ви клетки да функционират правилно. Това в крайна сметка може да доведе до смъртта на тези мозъчни клетки и техните връзки с други мозъчни клетки.

Холестерол

Високото ниво на LDL холестерол увеличава риска от развитие на съдова деменция. Това може да се дължи на връзката между атеросклерозата и високия холестерол.

Хомоцистеин

Тази аминокиселина естествено циркулира в кръвта ви и е градивен елемент на протеина. Високото ниво на хомоцистеин е рисков фактор за редица заболявания, включително:

 • Болест на Алцхаймер
 • съдова деменция
 • когнитивно увреждане
 • удар

Диабет

Диабетът може да бъде свързан с повишен риск от развитие както на AD, така и на съдова деменция. Диабетът също е рисков фактор за атеросклероза и инсулт. И двете могат да допринесат за съдова деменция.

Психологически и опитни фактори

Психологическите и опитните фактори също могат да бъдат рисков фактор за деменция. Например, ако сте склонни да се изолирате социално или не участвате редовно в когнитивно стимулиращи дейности, може да сте изложени на повишен риск от развитие на AD.

Леко когнитивно увреждане (MCI)

MCI може да се разглежда като етап между нормалната забрава и деменцията. Ако обаче имате MCI, това не означава, че ще развиете болестта на Алцхаймер. Но повечето случаи на болестта на Алцхаймер започват с MCI. Симптомите за MCI включват:

 • загуба на памет по -голяма от очакваното за вашата възраст
 • дефицитът на памет е достатъчно голям, за да бъде забелязан и измерен
 • продължителна независимост, защото дефицитът не е достатъчен, за да компрометира способността ви да се грижите за себе си и да извършвате нормални дейности

Синдром на Даун

До средна възраст повечето хора със синдром на Даун имат плаките и заплитанията на болестта на Алцхаймер. Много от тях също развиват деменция.

Генетични и рискови фактори за начина на живот за деменция

Възраст

Рискът от развитие на болестта на Алцхаймер, съдовата деменция и няколко други деменции се увеличава с напредване на възрастта. В Съединените щати един от девет души на възраст над 65 години страда от болестта на Алцхаймер, около пет милиона души, според Асоциацията на Алцхаймер. Всеки трети възрастен човек умира с болестта на Алцхаймер или друга форма на деменция.

Генетика

Много форми на деменция имат генетичен компонент и често протичат в семейства. В допълнение, определени мутации в специфични гени са идентифицирани като увеличаващи риска от развитие на деменция.

Пушене

А проучване в списанието JAMA Neurology установи, че пушенето може значително да увеличи риска от умствен упадък и деменция. Ако пушите, имате по -висок риск от атеросклероза и други видове съдови заболявания. Тези заболявания могат да допринесат за повишения риск от деменция.

Употреба на алкохол

Пиенето на големи количества алкохол също увеличава риска от развитие на вид деменция, известен като синдром на Корсаков. Симптомите на синдрома на Корсаков включват:

 • затруднено усвояване на нова информация
 • краткотрайна загуба на памет
 • пропуски в дългосрочната памет

Outlook

Много рискови фактори участват в развитието на деменция, включително медицински състояния, избор на начин на живот, генетика и старост. Ако имате висок риск от развитие на деменция, вижте Вашия лекар как можете да го предотвратите и всички промени в начина на живот, които могат да помогнат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss